Enflasyon yine arttı

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), enflasyona gösterge kabul edilen tüketici fiyatları genel endeksinin ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,80 arttığını açıkladı.

DPÖ, bu çerçevede döviz kurlarındaki artıştan dolayı en yüksek artışın yüzde 3,31 ile eğitim ana grubunda gerçekleştiğini kaydetti.

Okul ücretleri yanında; televizyon ve bilgisayar ekipmanları, otomobil fiyatları, konut kiraları, otel ücretleri, telefon fiyatları da arttı.

DPÖ 2015 yılı Ağustos ayı hayat pahalılığı oranı/enflasyon rakamları, Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü açıklamasıyla duyuruldu.

DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu açıklamasında, DPÖ’nün tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla 5 ilçede önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay tüketici fiyatları genel endeksini yayınladığını kaydetti.

8 AYLIK ENFLASYON YÜZDE 2.72

Muhtaroğlu, bu kapsamda 2015 yılı Ağustos ayı enflasyonunun bir önceki aya göre yüzde 0.80 artış olarak gerçekleştiğini, bir önceki yılın Aralık ayına göre ise (8 aylık) enflasyonda yüzde 2.72 artış gerçekleştiğini işaret etti.

Bir önceki aya göre tüketici fiyatları endeksinde kapsanan 216 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 83 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleştiğini ifade eden Muhtaroğlu, en çok artışın sebze grubunda kırmızı lahana, taze fasulye ve salatalıkta olduğunu; en çok düşüşün ise karpuz, kısa kollu penye tişört ve yazlık etek gabardinde gerçekleştiğini kaydetti.

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı ise şöyle gerçekleşti:

“Eğitim ana grubunda 3.31 artış, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda 2.34 artış, çeşitli mal ve hizmetler grubunda yüzde 1.43 artış; mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri grubunda yüzde 1.19 artış; eğlence ve kültür grubunda yüzde 1.13 artış; ulaştırma ana grubunda yüzde 1.03 artış; sağlık ana grubunda yüzde 1.00 artış; konut su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunda yüzde 1.00 artış; lokanta ve oteller grubunda yüzde 0.58 artış; alkollü içecek ve tütün grubunda yüzde 0.22 artış; haberleşme grubunda yüzde 0.08 artış; giyim ve ayakkabı grubunda yüzde -9.97 azalış gerçekleşti.”

“DÖVİZDEKİ ARTIŞ ÇOĞU SEKTÖRDE ARTIŞ YARATTI” 

Muhtaroğlu, Ağustos ayında TÜFE’nin yüzde 0.80 artış gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“En yüksek artış eğitim ana grubunda gerçekleşmiştir. Döviz kurlarındaki artış eğitim ana grubunda artı değer yaratmıştır. Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda da özellikle taze sebze ve meyvelerdeki mevsimsel fiyat artışlarından dolayı artı değer görülmüştür.

Giyim ve ayakkabı ana grubu başlayan yaz sonu indirimleri nedeniyle düşüş gösteren ana grup olmuştur. Ağustos ayında endekse yansıyan tüm döviz kurlarının aylık ortalaması artı olmuştur.

Genel olarak özetlersek, eğitimde okul ücretleri, eğlence ve kültürde televizyon ve bilgisayar ekipmanları, ulaştırmada otomobil fiyatları, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ana grubunda konut kiraları, lokanta ve otellerde otel ücretleri, haberleşmede telefon fiyatları döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle artı değer göstermiştir.

Ulaştırma ana grubunda görülen akaryakıt indirimlerine rağmen, özellikle otomobil fiyatlarında döviz kurlarının yükselmesinden dolayı ulaştırma ana grubu artı değer göstermiştir.

12 ana harcama grubunun 11 tanesinde Ağustos ayında geçen aya göre fiyat artışı olurken, sadece giyim ve ayakkabı grubunda yüzde -9.97 fiyat düşüşü yaşanmıştır. Giyim ve ayakkabı grubunda yaşanan bu yüzde 10’a yakın fiyat düşüşü genel enflasyon oranının daha yüksek düzeyde gerçekleşmesini engellemiştir.”