Lefkoşa Türk Belediye Tiyatrosu ile Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’nin, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in desteği ile sahnelediği, ‘Tekerlek İzleri’ oyunu sürüyor
Lefkoşa Türk Belediye Tiyatrosu ile Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in de desteği ile “Tekerlek İzleri” isimli oyunu engelli camiasının sembol ismi Mustafa Çelik anısına sahnelemeye devam ediyor.
Oyun her Çarşamba ve Perşembe akşamları saat 20:30’da, Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde izleyici ile buluşuyor
Engelli bilinci ‘Tekerlek İzleri’ isimli oyunla sahneye taşınıyor, engelli bir gencin yaşadıkları sanatın dili ve estetiğiyle anlatılıyor.
‘Gala’ gösterisi geçtiğimiz hafta yapılan oyun, her hafta Çarşamba ve Perşembe akşamları saat 20:30’da Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenmeye devam ediyor.
Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği yararına sahnelenen oyunun biletleri Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nda ve oyun gecesi Atatürk Kültür Merkezi gişesinde satılıyor.
Lefkoşa Türk Belediye Tiyatrosu ile Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in de desteği ile “Tekerlek İzleri” isimli oyunu engelli camiasının sembol ismi Mustafa Çelik anısına sahnelerken, izleyiciler oyundan etkilenerek ayrılıyor.
Yazarlığını Orkun Bozkurt ve Aysan Özcezarlı’nın, yönetmenliğini ise Yaşar Ersoy’un üstlendiği
“Tekerlek İzleri” bir gencin 17 yaşını doldurduğu sırada geçirdiği trafik kazası sonrasında yaşadıklarını etkileyici bir anlatımla gündeme taşıyor.
“Herkesin aslında birer engelli adayı olduğu” gerçeğini bir kez daha hafızalara kazıyan oyun, ülkemizde engellilere yönelik altyapı eksikliklerini ve hayatlarını güçleştiren engelleri irdeliyor.
Engelli bir gencin evinden sokağa adım attığı andan itibaren önüne çıkarılan engeller, bürokrasideki sorunlar ve ‘engellenen hayatlar’ izleyenlerle paylaşılıyor.
Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncusu Ömer Bulduk’un da oyun içerisinde kısa bir dans gösterisi sunduğu Tekerlek İzleri oyunu, izleyicileri düşündürmenin yanı sıra, zaman zaman hem güldürüyor, hem de duygulandırıyor.
Kimler rol alıyor
‘Engelliler Haftası’ içerisinde sahnelenen oyun, tiyatro sanatçıları ile Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği üyesi ‘Engelsiz Yürekler’i aynı sahnede buluşturuyor:
“Tekerlek İzleri”nin oyuncu kadrosu şu isimlerden oluşuyor:
Günay Kibrit, Orkun Bozkurt, Sevdiye Tecimer, Hatice Kuyucu, Özlem Sesli, Ömer Cumhur Bulduk, Emrullah Alşan, Yusuf Usul, Erdoğan Kavaz, Hatice Tezcan, Erol Refikoğlu, Osman Ateş, Döndü Özata, Aytunç Şabanlı, Melek Erdil, Barış Refikoğlu, Asu Demircioğlu, İzel Seylani, Özgür Oktay, Kıymet Karabiber, Melihat Melis Beşe, Cem Aykut, Umut Ersoy, Baran Yardım, Öykü Oktay, Helin Şen.
‘Tekerlek İzleri’ için neler söylediler?
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı: “Tekerlek İzleri çok etkileyici, çok düşündürücü bir oyundu. Yer yer tabii ki tebessüm ettik, güldük ama gülerken de düşündük. Yer yer hüzünlenerek sevginin her engeli aşacağı mesajını aldık ve sonunda umutla ayrılıyoruz. Fiziki çevremiz bugün engelli kardeşlerimiz için sıradağlar gibidir. Ancak inanarak ve gönül vererek çalışırsak, meseleye bilimsel yaklaşırsak, sevgimizi de katarak tüm bu engelleri aşabiliriz. Fiziki engellerin yanı sıra bir de mental bariyerler var. Öncelikle onları aşmak fiziksel engelleri aşmaktan da önde geliyor. O da bir farkındalık olayıdır. Burada devlete de, Cumhurbaşkanlığı'na da hükümetlere de ilgili bakanlıklara da görevler düşüyor. Ama bir o kadar da yurttaşlarımıza görevler düşüyor… Hep birlikte, el birliğiyle engelleri aşalım diyorum.”
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB )Başkanı Mehmet Harmancı: “Bu tiyatro oyununun insanda iz bırakmaması mümkün değildir. Gerek tiyatromuz oyuncuları gerekse Ortopedik Özürlüler Derneği'nden gönüllü katkı sağlayan arkadaşlarımız müthiş bir iş ortaya çıkardılar. Sevgili Orkun Bozkurt müthiş bir senaryo hazırlamış, yönetmenimiz Yaşar Ersoy inanamaz bir kurgu yapmış. Ben Vivaldi’nin ‘4 mevsim’ine benzettim biraz. Her renkten biraz var… Biraz gülüyorsunuz, biraz kendinizi zorluyorsunuz, üzülüyorsunuz, ağlıyorsunuz ama herşeyden önce hayatın sadece yürüme kabiliyeti taşıyanlara ait olmadığını anlıyorsunuz…
O yüzden bize ve tüm halkımıza düşen görevler oldukça fazla. Bizim artık engelli ya da engelsiz ayrımı yerine tüm kamusal alanları herkes için, her canlı için planlayabilmemiz önemli. O yüzden Tekerlek İzleri’nin insan hayatına ilişkin dersler alınabilecek ve aynı zamanda bunları belki de biraz daha derinsel hissedebilecek ve yüzleşebileceğimiz ciddi bir oyun olduğunu düşünüyorum. Tüm emeği geçenleri kutluyorum.”
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca: “Tekerlek izleri bende iz bıraktı, sevgi ve destek varsa engel yok dediğimiz bir geceydi. Kuzey Kıbrıs Turkcell ailesi olarak engelsiz yaşam bizim sosyal sorumluluk alanındaki ana odak alanlarımızdan bir tanesi, hatta en önde geleni. Burada da iki farklı odak alanımız var aslında. Bir tanesi engelli arkadaşlarımızla ilgili toplumdaki farkındalığı artırmak ve farklılık yaratmak, bir diğeri de yine engelli arkadaşlarımızı evlerinden çıkararak ve toplum içerisinde yer almalarını başarmak. Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ve Ortopedik Özürlüler Derneği işbirliğiyle yaptığımız bu projede aslında her iki amaca hizmet ediyor. İzleyiciler olarak çok etkilendik, ayakta alkışladık. Çok büyük bir mutluluk içerisindeyiz. Ne mutlu bize ki Kuzey Kıbrıs Turkcell olarak bu proje içinde de yer aldık. Bunun gibi nice projeleri hep beraber görmek, izlemek, alkışlamak dileğiyle.”
Tekerlek İzleri Oyuncusu Özgür Oktay: “Bizim için gerçekten değişik, çok bambaşka... Çok severek çalıştığımız bir sosyal sorumluluk projesi idi. İnsanlar üzerinde bir farkındalık yaratmak çok önemli. Bunu da yapabildiğimize inanıyorum. Bambaşka duygular içerisinde oynadığımız bir oyundu. 17 senedir tiyatrodayım ama bu kadar duygu yüklü bir oyunda oynadığımı hatırlamıyorum. Gerçekten farklı bir duyguydu emeği geçen herkese teşekkürler.
Tekerlek İzleri Yönetmeni Yaşar Ersoy: “Bir yıl önce sevgili Orkun Bozkurt ve Aysan Özcezarlı geldiler ve bir oyun yazdıklarını ilettiler. Yapar mısın dediler, aldım ve tabii ki yaparız dedim. Belediye tiyatrosu olarak oyunu en iyi şekilde sahneye taşımaya çalıştık. Çünkü bu oyun herhangi bir oyun değildi. Hakikaten sevgi savaşçılarının yazdığı bir oyundu ve bu oyun birçok arkadaşımızın yaşamından alınarak yapıldı. Yaşadıklarından yola çıkılarak, onlardan esinlenerek yapıldı. Oyundaki hiçbir bölüm uydurma değildir. Herşey gerçekle ilgilidir. O gerçekleri biz sahne gerçeğine taşıdık. Ben bugüne kadar 100'ü aşkın oyun yaptım, 100'ü aşkın oyunda rol aldım. Gerek yurtdışında gerek yurtiçinde, Güney Kıbrıs'ta, Türkiye'de çeşitli yerlerde oynadım. Bu oyunun bende çok ayrı bir yeri vardır. Çünkü bu oyun hem sanatsal bakımdan önemli, hem de içeriği bakımından çok daha önemli. Ülkemizde gerçekten engellerle dolu bir yaşam vardır. Bu oyun, izleyenleri ve izleyecek olanları engellerle yüzleştirmektedir. Bu yüzleştirmeyi yaparken de kah düşündürmekte, kah güldürmekte kah yüreğimizi sıkmaktadır Tekerlek İzleri gerçekten meslek yaşamımda ayrı bir yer tutmaktadır.”
Tekerlek İzleri Oyuncusu Hatice Tezcan: “Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ve Ortopedik Özürlüler Derneği’nin ortak projesi üzerinde bir süredir çalışılıyordu. En başından itibaren çok heyecan duyduk. Çünkü bizim için de ilk olacaktı. Sadece engellilerin katılımıyla, onları rahatlatan bir proje yerine, bizim de kendimizi sorgulayacağımız bir kapı açıldı. Belki klişe bir laf gibi gelebilir ama oyunun ardından hayata başka gözlerle bakmaya başladık. Orkun Bozkurt’la çalışmaya başladıktan sonra etrafıma bakmaya başladım. Orkun’la benim kahve içebileceğim bir yer var mı? Orkun’u eve davet edersem evime nasıl girecek? Arabasını park edebilecek mi? Park ettiği yerde arabasının kapısını açabilecek mi, açamayacak mı? Tüm bunlarla yüzleşmek insana bir tokat gibi geliyor. Biz bu gece burada seyirciyi hem güldürdük, hem ağlattık belki ama biz de provalarda hem güldük hem ağladık. Son geceki provada hıçkırarak ağlayabilirdim. Bir acıma duygusu değildi bu. Biz bunu nasıl bildik ve bile bile nasıl görmezden geldik, nasıl bazı şeylere göz yumduk? Ben kendi çevremde, Dereboyu’nda bebek arabasıyla çocuğumu çok gezdirdim, onda bile ne kadar çok zorlandım. Bu insanlara engelleri koyan bizleriz. Lefkoşa Belediye Tiyatrosu çok büyük bir heyecanla bu projeyi yaptı. Destekçimiz Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Genel Müdürü Aybars Karaatmaca’nın çok güzel bir sözü vardır ‘destek varsa engel yok’ diye… Bizim de tişörtlerimizde “sevgi varsa engel yok” yazıyordu… Birlikte aşamayacağımız şeyler değil bunlar. Sadece birlikte bilinçlenmeye ve uyanmaya ihtiyacımız var, umarım gerçekleşecek.”