Toplumun ciddi bir kesimini temsil eden ancak çoğu zaman yetkililer tarafından sesleri duyulmayan engellilerin topluma kazandırılmasına önemli bir işlevi olan çalışma yaşamına girmelerinde de ciddi sorunlar bulunuyor. Birçok engelli iş beklemeye devam ediyor…
“EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK”: Ülkede yaşam süren 5 bin engelli vatandaşın çözümlenmeyi bekleyen sorunları devam ederken, engellilerin en büyük sorunlarının istihdam sıkıntısı olduğu ifade ediliyor. 300 civarı iş bekleyen engelli birey olduğu öğrenilirken, engellilerin bir kez daha umutlarını seçim sonrasına bağladıkları açıklandı.
“SEÇİM SONRASINI BEKLİYORUZ”: Son 5 ayda toplamda 18 engelli vatandaşın istihdam edildiğini, Maliye Bakanlığı’nın, “19 Nisan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra 80-100 kişi daha istihdam edilecek” sözü verdiği ve engellilerin yeniden umutlandığı ifade edildi.
Rana SARRO
Ülkede yaşam süren 5 Bin engelli vatandaşın çözümlenmeyi bekleyen sorunları devam ederken, engellilerin en büyük sorunlarının istihdam sıkıntısı olduğunu vurgulanıyor.
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, 300 civarı iş bekleyen engelli olduğunu belirterek, engellilerin umutlarını seçim sonrasına bağladıklarını açıkladı.
Son 5 ayda toplamda 18 engelli vatandaşın istihdam edildiğini belirten Yücetürk, “Maliye Bakanlığı, 19 Nisan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra 80-100 kişi daha istihdam edilecek diye söz verdi. Onun takibini yapıyoruz” dedi.
Detay Gazetesi’ne konuşan Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, engellilerin en büyük sıkıntısının istihdam olduğunu vurguladı. 300 civarı iş bekleyen engelli olduğunu belirten Derviş Yücetürk, engellilerin umutlarını seçim sonrasına bağladığını açıkladı.
Engellilerin ikinci başlıca sorunlarının ise, eğitim olduğunu belirten Yücetürk, özel eğitim okullarının kadroları ve alt yapılarının yetersiz olduğuna dikkati çekti ve “Milli Eğitim Bakanlığı’na büyük görev düşmektedir” dedi.
Ülkede, bir tane Karpaz’da açılmak üzere toplamda 6 özel eğitim merkezi, 15 kaynak sınıf ve bir görme engelliler okulu bulunduğunu belirten Yücetürk, “en büyük sıkıntı, mevcut engelli okulları, özel eğitim merkezine dönüştürüldü. Özel eğitim okulu olunca eğitim kalitesi düştü. Örneğin spastikleri koruma okulunun tabelası kaldırıldı, Lefkoşa Özel Eğitim Okulu oldu. İşitme Konuşma Engelliler Okulu, Lefkoşa Özel Eğitim Okulu oldu. Girne’deki zihinsel engelliler okulu Girne Özel Eğitim Okulu oldu. Tüm engelliler bir arada eğitime tabi tutuldu. Böyle eğitim olmaz. Ancak hükümet maddi boyutunu düşünüyor ve bunu düzeltme yoluna gitmiyor” dedi.
“OKULA BİR HADEME DAHİ VERİLMEDİ”
Kıbrıs Türk Görmezler Derneği’nin üst katında faaliyet gösteren ve 16 görme engelli çocuğun eğitim gördüğü 'Görme Engelliler Okulu'nda, öğretmen eksikliği yaşandığını belirten Yücetürk, “hatta çocukların temizliğinin yapılması için devlet buraya bir hademe dahi vermedi. Bu okulun temizliğini tam 10 yıldır K.T. Görmezler Derneği yapıyor. Elimizi çeksek bu çocuklar kokacak, kurtlanacak” dedi.
“11 MADDELİK SORUNLARIMIZ AYNEN DURUYOR”
Ülkede yaşam süren 5 Bin engelli vatandaşın çözümlenmeyi bekleyen 11 maddelik sorunları, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu tarafından, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde yetkili mercilere iletilmişti. Gazetemize konuşan Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, engellilerin 11 maddelik sorunlarının halen geçerli olduğunu ve değişen hiçbir şey olmadığını kaydetti.
İKİ YASA BEKLENİYOR
Dernekler Yasası’nın bakanlar kurulundan geçtiği ve Meclis’te getirildiği; Özel Eğitim Yasası’nın da komitede olduğunu belirten Yücetürk, “en önemlilerden bir tanesi de, İnsan Hakları Engelliler Bildirgesi’dir. Yaklaşık 4 yıl önce Meclis’ten geçen ve engellilerin yol haritası olan İnsan Hakları Engelliler Bildirgesi, yasa geçmesine rağmen halen tüzükleri yok.