Kuzey Kıbrıs Turkcell’in ‘Engelsiz Medya Paneli’nde engellilerin hem toplumda hem sosyal hayatımızdaki yeri, engellilerin sorunlarına medyanın yaklaşımı, ülkemizin engelsiz yaşama yönelik konumu ve dijitalleşen medyadaki gelişmeler konuşuldu.
Engelsiz Bilişim Günleri’nde Kuzey Kıbrıs Turkcell’in organizasyonu ile “Engelsiz Medya Paneli” yapıldı. Engelsiz Medya Paneli’ne katılan gazeteciler Kıbrıs Medya Grubu'ndan Serhat İncirli, Kıbrıs Genç TV'den Nazar Erişkin, Diyalog Medya Grubu'ndan Aytuğ Türkkan ve Detay Gazetesi'nden Oshan Sabırlı, ülkemizde engellilerle ilgili eksikliklere dikkat çekti, dünyadaki gelişmeleri izleyenlerle paylaştı.
Erişkin: ‘Öteki’ muamelesi yapılıyor
Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Salon’da yer alan paneli, Kıbrıs Genç TV Genel Yayın Yönetmeni Nazar Erişken yönetti. Panelde, engellilerin hem toplumda hem sosyal hayatımızdaki yeri, engellilerin sorunlarına medyanın yaklaşımı, ülkemizin engelsiz yaşama yönelik konumu ve dijitalleşen medyadaki gelişmeler konuşuldu.
Nazar Erişken, bundan 40 yıl önce; 9 Aralık 1975’te Birleşmiş Milletler’in “Engelli Kişilerin Hakları Beyannamesi” ilan ettiğini anımsatarak, dünyada bu alanda yaşanan gelişmeleri özetledi.
KKTC Anayasası’nın ‘Özel Olarak Korunma Hakkı’ ile engellilere yönelik düzenlemeler içerdiğini anlatan Nazar Erişken, bu madde kapsamında yer alan “özürlü” ifadesini eleştirdi.
“Engellilere hem yasalarımızda hem de günlük pratiğimizde öteki muamelesi yapmaktan vazgeçmeliyiz” diyen Erişken, engellilerin bilgiye ulaşması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.
Erişken sözlerini şöyle sürdürdü:
“Günlük hayatımızda nasıl ki engelliler konusunda el yordamıyla hareket ediyoruz, medyada da durum bundan farklı değildir. Olumlu girişimler olsa da; uzman personel eksikliği ve engellilerin medyada yeteri kadar var olamamaları; öznel ve öğretilmiş o dilden uzaklaşmamız yönünde büyük bir engel. Sesli kütüphaneler, engelliler için bültenler, TV programları ve atılmaya çalışılan minik adımlarla umuyorum durum yakın gelecekte daha olumlu örneklerle anılacak bir hale gelir.”
İncirli: Engellilere yönelik ayrımcılık var
Kıbrıs gazetesi Haber Müdür Yardımcısı Serhat İncirli, çağdaş ülkelerde engellilerin pek çok ayrıcalığı olduğuna dikkat çekerek, İngiltere’de engellilerin toplu ulaşımdan en ileri teknoloji ile yararlandığı örneğini verdi.
Ülkemizde özellikle kamu kurumlarının engelli uyumlu olmadığını belirten İncirli, turistik tesislerimizde dahi bu uyumsuzluğun var olduğunu belirtti.
Engellilerin bir anlamda “ayrımcılığa” uğradığını söyleyen Serhat İncirli, sivil toplum örgütlerinin bu alandaki sorunları medyaya çok daha etkin taşıması gerektiğini sözlerine ekledi.
Sabırlı: Sosyal ortamlar yaratılmalı
Detay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oshan Sabırlı ise konuşmasına, engelli camiasının unutulmaz ismi Mustafa Çelik’le yaptığı bir röportajı anlatarak başladı.
Mustafa Çelik’in “Bakıp da görmüyorsan, sevemiyorsan engellisin” sözlerini anımsatan Oshan Sabırlı, engellilere daha iyi sosyal ortamlar sunulması, iş imkanı sağlanması gerektiğini söyledi.
Engellilerin sorunlarını sosyal medyada çok daha etkin kampanyalar yaparak duyurabileceklerini belirten Oshan Sabırlı, “Medyada engellilere yeterince yer verilmiyor. Bu yönde web sayfamızı devreye alıyoruz” diye konuştu.
Türkkan: Farkındalığı artırmalıyız
Diyalog TV Haber Müdürü Aytuğ Türkkan ise son dönemlerde engellilere yönelik farkındalık oluşmaya başladığını söyleyerek, Turkcell’in öncülüğüne dikkat çekti.Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nın çok iyi bir örnek oluşturduğunu belirten Aytuğ Türkkan, “Ne yazık ki ülkemizde engelsiz bireyler için pek çok sorun vardır. Farkındalığımızı artırdığımız sürece ülkemizi daha ileriye taşıyabiliriz” dedi.
‘3. Engelsiz Bilişim Günleri’, Kuzey Kıbrıs Turkcell ana sponsorluğu, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu ve YDÜ KKTC Engelsiz Bilişim Platformu işbirliğinde, YDÜ Center of Excellence’a bağlı Toplumsal Araştırma Merkezi’nce düzenlendi. “Engelsiz Medya Paneli” sonunda medya mensuplarına katılımları için teşekkür belgesi de takdim edildi.