Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , Kazakistan ziyaretinde Avrupa Parlamentosu'nun Ermeni tasarısını kabul etmesine sert çıkıştı. Erdoğan, 'Bu karar bizim için yok hükmündedir' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
- Geçmişte yaşanmış acıları bahane ederek bugün Türkiye 'yi ve milletimizi itham etmeye çalışanlar her şeyden önce tarihe haksızlık ediyorlar. Soykırım gibi geçmişte kesinlikle olmamış bir şeyi mutlak gerçek gibi Türkiye'ye kabul ettirmeye çalışanlar beyhude yere uğraşıyorlar. Bu konuda parlamentolarda alınan kararlar bizim için yok hükmündedir.
- Bu konuda siyasetçilerin yaptığı tüm beyanlar da yok hükmündedir.
- Türkiye'nin Ermeni halkıyla herhangi bir sorunu yoktur.
- İnanın bana aynı dönemde Türk halkının çektikleri daha fazladır.
- Bu tür kararlar Ermeniler istismar edilerek Türkiye düşmanlığının dışa vurumundan ibarettir. Bu tür kararların hepsi de bizim için yok hükmündedir. Buradan Ermenilere dostluk çağrımı tekrarlamak istiyorum. Gelin tarihi tarihçilere bırakalım. Biz ortak çıkarlarımız, ortak geçmişimiz ışığında kendimize yeni bir gelecek inşa edelim.
Karar neydi?
Avrupa Parlamentosu (AP), ezici oy çoğunluğuyla kabul ettiği "Ermeni soykırımının 100'üncü yıldönümü" başlıklı kararda, Ankara'yı "soykırımı" tanımaya, arşivlerini açmaya ve Erivan'la barışmaya çağırdı. AP'deki siyasi gruplar tarafından ortaklaşa kaleme alınan karar metninde, AP'nin "Osmanlı İmparatorluğu'nda hayatını yitiren 1,5 milyon masum Ermeni'yi andığı" ve "soykırımın" 100'üncü yıldönümünü anma etkinliklerine katıldığı belirtilip, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu'ndan da katılması istendi.
Metinde, Ermenilerin 1915-1917 yılları arasında yaşadıkları "trajik olayların" Birleşmiş Milletler'in 1948 yılında hazırladığı Soykırım Suçunun Cezalandırılması ve Önlenmesi Sözleşmesi'nin "soykırım" tanımı kapsamına girdiği görüşü yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ermenilere yönelik taziye mesajlarının "memnuniyet verici" olarak değerlendirildiği kararda, Türkiye'ye "soykırımın" 100'üncü yıldönümünü fırsat bilip "Ermeni soykırımını tanıma" ve "Ermeni ve Türk halkları arasında barış" için geçmişle yüzleşmeye devam etme çağrısında bulunuluyor.
Kararda, "soykırımlar ve insanlığa karşı suçların anılması" için uluslararası bir gün ilan edilmesi önerisine de yer veriliyor. Ankara'dan "Ermeni kültürel mirasını korumaya ve bu mirasın geçen yüzyılda yok edilen veya tahrip olan envanterini çıkarması" talep ediliyor. Ermenistan ve Türkiye'ye Avrupa uluslarının barış deneyimlerinden esinlenme çağrısının da yer aldığı kararda, iki ülkeden ilişkilerini normalleştirmek için 2009 Zürih protokollerini "ön koşulsuz" ve "sınırı açarak" uygulamaya koymaları da isteniyor.
Avrupa Parlamentosu, kabul ettiği karar metni ile "Ermeni soykırımı" konusunu zaten sancılı olan AB-Türkiye ilişkilerinin parametrelerinden biri haline de getirmiş oldu.