- Hassas güdümlü füze SOM-J'nin kullanılması için işbirliği anlaşması imzalandı.
ROKETSAN ile Lockheed Martin Martin Missiles and Fire Control arasında, F-35 savaş uçağında yerli imkanlarla üretilen yeni nesil hassas güdümlü füze SOM-J'nin kullanılması için işbirliği anlaşması imzalandı.
Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Savunma Sanayii Müsteşarlığında gerçekleştirilen imza töreninde, savunma sanayisi açısından önemli bir işbirliğinin temelinin atıldığını belirterek, "Kavramsal tasarımdan sistem mühendisliğine, tasarım doğrulamasından uçuşa elverişlilik testlerine kadar tüm mühendislik süreçlerini Türkiye'de yürüttüğümüz bir ürünün, ihracat pontansiyeline yönelik güçlü bir adımı atmış olacağız" diye konuştu.
Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen SOM-J füzesinin çeşitli konfigürüsyonlar yapılarak diğer F-35 kullanıcıları tarafından da tercih edilebileceğini ifade eden Demir, "Lockheed Martin ile kuracağımız uzun dönem stratejik ortaklık sayesinde SOM-J füzesinin başta ABD olmak üzere, diğer dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetleri için rekabetçi bir seçenek olarak öne çıkabileceğini tahmin ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Füzenin geliştirme aşamasının TÜBİTAK tarafından, endüstrileştirme aşamasının ise ROKETSAN tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Demir, projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Tören öncesinde ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile görüştüklerini kaydeden Demir, "Türkiye ile ABD arasında askeri işbirliği alanının, artık bir müşteri-satıcı ilişkisinden çok, ortak üretim, ortak faaliyetler zincirine dönüşmesi gerektiğini konuştuk" dedi.
ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kaptan da iki şirket arasındaki işbirliğinin önemine dikkati çekerek, "Lockheed Martin ile bu işbirliğinin yeni pazarlara, yeni ufuklara, yeni yatırımlara, yeni fırsatlara dönüşeceğini ve her iki ülkeye büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. ROKETSAN olarak hedefimiz, üstün teknoloji ürünlerimiz ile Türkiye'nin gururu olmaya devam etmektir" diye konuştu.
Söz konusu işbirliğinin Türk savunma sanayisi için büyük bir adım olduğunu belirten Kaptan, yeni nesil uzun menzilli füze sistemine ilişkin böyle bir anlaşmaya imza atmaktan dolayı gurur duyduklarını ifade etti.
Lockheed Martin Missiles and Fire Control Başkan Yardımcısı Rick Edward da "Türkiye'nin son yıllarda füze sanayisinde gerçekleştirdiği gelişme bütün dünyada takdire değer. Türkiye'nin F-35 füze sistemine katılması çok önemli. Biz Türkiye'yi, Türk Silah Kuvvetlerini ve öteki müşterilerimizi asla bu füze sistemiyle hayal kırıklığına uğratmayız" diye konuştu.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Abdullah Çavuşoğlu da böyle bir çalışmaya katkı sağladıklarından dolayı gurur duyduklarını ifade etti. Konuşmaların ardından anı belgesi ve işbirliği anlaşması imzalandı.
SOM SİSTEMİ
Türkiye'de özgün olarak geliştirilen SOM sistemi, otonom, uzun menzilli, düşük görünürlüklü, tüm hava şartları için tasarlanmış, yüksek hassasiyetli havadan karaya seyir füzesi olarak tanımlanıyor. SOM-J varyantı ise Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılamak üzere, F-35 uçağının iç silah istasyonunda taşınabilecek şekilde özel olarak geliştiriliyor.
İşbirliği anlaşması kapsamında, SOM-J'nin ABD ve F-35 kullanıcısı diğer ülkelerin hizmetine sunulması için şirketler arasında ortak çalışma yapılması ve füzenin diğer hava platformlarına uygulanmak üzere tüm dünyada birlikte pazarlanması öngörülüyor.