GAÜ, herşeye rağmen büyümeyi sürdürüyor

GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Asım Vehbi, çarpıcı açıklamalar yaptı:

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Asım Vehbi, mevcut yapıya rağmen istikrarlı büyümeyi gerçekleştirdiklerini, GAÜ olarak öğrenci sayısında 15 bini aştıklarını söyledi.

ADA TV’de yayınlanan “Günaydın Ada” programında Cansu Örmeci’nin sorularını yanıtlayan Vehbi, ülkede yaşanan sorunlardan bir çoğunun mevcut sistemden kaynaklandığını, bu sistemin değişmesi gerektiğini belirterek konuyla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti:

“Sistemi değişmemiz lazım”

“KKTC’de son döneklere bakıldığında halk içinde siyasilere yönelik haklı bir güven eksikliği bulunmaktadır.  Çünkü çoğu siyasi yeterli eğitim, tecrübe ve vizyona sahip değildir. Göreve getirilen siyasiler mevcut çarpık düzeni değiştirememektedirler. Dolayısı ile, bizim sistemi değiştirmemiz lazım. Sistem, meclisteki 50 milletvekilini bir yerlere göbekten bağlamayan bir sistem olmalı ve şu anda uygulanan 5 bölge sistemi süratle ortadan kalkmalıdır. Bir bölgedeki 3-5 ailenin desteğiyle bir milletvekili seçilip yine o bölgedeki 3-5 aileye süresi boyunca hizmet vermesi gibi yaklaşımlar bırakılmalıdır. Ayrıca, milletvekillerinin düğün ve cenaze ziyaretleri yaparak  oy beklentisi içinde olmalarından da vazgeçmeleri gerekmektedir”.

Yasaların hazırlanması ve demokrasinin temelini oluşturan Yasama, Yürütme ve Yargı’nın gerektiği kadar başarılı olamadığını anlatan Vehbi, “Meclisteki insanlar yasalar hazırlayabilecek, yasalar takip edebilecek, gerçekten denetleme yapacak bir pozisyonda olabilmeli” dedi.

Şu anda bakıldığında çarpık bir sistem olduğunun görüldüğünü vurgulayan Vehbi “Yasama, yürütme, yargı diye güç ayrılıkları söz konusu. Bunu konuşuyoruz. Ama mevcut sistemimizde yasama ile yürütme aynı. Meclisteki 50 kişiden bir Başbakan, 10 da Bakan seçiyoruz ve 50’nin 11’i hem yasama hem yürütme yapıyor. Nerede kuvvetler ayrılığı? Bunun ayıklanması lazım” dedi.

Vehbi, sistemin değiştirilmesi gerekliliği konusunda yaptığı açıklamalarına şöyle devam etti: “Devlet politikasındaki yetersizlik yüksek öğretim, YÖK ve YÖDAK gibi birçok hayati konuda kendini göstermektedir. Ayrıca, Kıbrıs konusu ve su projesi gibi dünya çapındaki projelerin yürütülmesinde gelinen nokta devlet politikasındaki eksikliğin bir başka göstergesidir. KKTC’nin geleceği açısından, arzu edilen ekonomik ve kültürel refah düzeyini yakalamak, ancak sistemin değiştirilmesi ve vizyonu geniş, devlet politikasına sahip kişilerin bizi yönetmesiyle mümkün olacaktır” dedi.

GAÜ 15 bin öğrenciyi aştı

Vehbi, olaya Girne Amerikan Üniversitesi olarak baktıklarında bütün bu sorunlara, sistemsizlik, Devlet politikaları ve vizyon eksikliğine rağmen yine de üniversitelerin ilerleme sağlayabildiğine işaret ederek, bu yıl 15 bin öğrenciyi aştıklarını söyledi.

Vehbi, farklı ülkelerden gelen öğrenci sayılarının da yükseldiğine değinerek, yatırımlardaki büyümenin devam ettiğini belirtti.