Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Küresel Bilim Heyeti, Karpaz’a gerçekleştirdikleri ziyarette bölgenin kalkınması ve arıcılık gelişmeleri noktasında incelemelerde bulundu.
Gerçekleştirilen inceleme ziyaretine, GAÜ Rektör Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hossein Sadri başkanlığındaki, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Hemşirelik Yüksek Okulu, Sağlık Meslek Yüksekokulu ve GAÜ Deniz Araştırmaları Akademisyenlerinden oluşan heyet katıldı. Heyet, GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü Koordinasyon Merkezinde gerçekleştirilen sunumun ardından, bölgede gerçekleştirilen arıcılık faaliyetlerini ve GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü inşaat alnında incelemelerde bulundu.
GAÜ Rektör Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hossein Sadri Karpaz ile iligli, GAÜ’nün bölgede gerçekleştirmiş ve gerçekleştirecek olduğu projeler ile ilgili bilgi paylaşımında bulunarak, çok kapsamlı bir proje içerisinde olduklarını belirtti. Sadri yapmış olduğu açıklamasında, GAÜ olarak Karpaz bölgesinde inşaat süreci devam etmekte olan Yaşam Kampüsü dahilinde bugüne kadar arıcılık eğitimi ve faliyetlerini sürdürdüklerini belirterek, bölge halkının ise bu eğitim ve GAÜ teşfikleri ile bu alandan gelir elde ettiklerini söyledi. Ayrıca Sadri, bölge üzerinde yalnızca arıcılık alanında değil, sağlık hizmetleri ve mimari açıdan da araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin hız kazanacağını vurguladı. Bölegeye ziyarette bulunan GAÜ Bilim Heyeti dahilindeki Sağlık, Mimarlık, Deniz Bilimleri ve Eczacılık alanında konusunda uzman akademisyenler ile birlikte önümüzdeki günlerde büyük araştırma ve geliştirme projelerine imza atacaklarını ifade eden Sadri, bu sayede yalnızca bölgenin değil, büyük ölçekte küresel bir farkındalığa imza atacakalarını söyledi.
Sadri açıklamasının devamında, arıcılık konusunda GAÜ’nün bugüne kadar çok büyük bir yol katettiğini söyleyerek, Kıbrıs’ta arıcılık denildiğinde GAÜ’nün akla geldiğini yineledi. Sadri, arıcılık konusunun çok kapsamlı ve arıştırmaya açık olduğunu söyleyerek, sağlık alanında bir çok arı yan ürününün kullanılabileceğini ve bu konuda sağlık bilimleri akademisyenleri ile birlikte GAÜ araştırma merkezlerinde yeni gelişmelere imza atacaklarına inandığını vurguladı.
GAÜ Arıcılık Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Hüseyin Balkaya yapmış olduğu sunumunda, arıcılık hakkında bilgilendirmede bulunarak, GAÜ bünyesinde ki Arıcılık Araştırmaları Merkezi’nin faaliyetleri ve katettikleri yolların yanısıra, geçtiğimiz yıl başlanan ve sürecin hızla ilerlediği “GAÜ Bal Ormanı” projesi ile ilgili gelinen son noktayı GAÜ Bilim heyeti ile paylaştı.
Balkaya, arı ürününün sadece bal olmadığını, bunun dışında tıp ve kozmetik gibi birçok alanlarda da kullanılan ürünlerin mevcut olduğunu belirtti. Arı ürünlerinden Polen ve propolis’in yapı itibari ile, yapılan araştırmalar sonucunda sağlık açısında çok faydalı olduğunu belirten Balkaya, GAÜ Bilim Heyeti ile gerçekleştirebilecekleri projelerin konu başlıklarını sundu.