Gaye Taşkentli yazdı, "Bahar Yorgunluğuyla Nasıl Başa Çıkabiliriz?"

Gaye Taşkentli yazdı...

Halsizlik, yorgunluk, uyku isteği ve eklem ağrıları gibi şikayetleriniz varsa siz de bahar yorgunluğu yaşıyor olabilirsiniz.

Sıcaklıkların artması, hormonal vemetabolik değişiklikler, yanlış beslenme alışkanlıkları, vitamin ve minerallerin yeterli miktarda karşılanmaması, tiroid bezinin az çalışması ve stres, bahar yorgunluğunun artırılmasına neden olur.

Doğru bir beslenme programıyla bahar yorgunluğunun üstesinden gelebilirsiniz.

- Güne kahvaltıyla başlayın.

- Tek tip beslenmekten kaçının. Öğünlerde besin çeşitliliğine (süt, et, meyve-sebze, tahıl grubu) önem verin.

- Düzensiz tüketilen öğünler, uzun süren açlıklar kan şekerinde dengesizliğe neden olur ve bahar yorgunluğu belirtilerini artırır. Bu nedenle öğünler arasında 2-3 saat olmalıdır.

- Mevsiminde yetişen sebze ve meyveleri tercih edin.

- A, C, E vitaminleri içeren besinlerin tüketilmesi, bağışıklık sistemini destekler ve bahar yorgunluğuna iyi gelir. Sarı, turuncu meyveler, süt ürünleri ve balık gibi besinlerde A vitamini bulunur. Ispanak, maydanozgibi yeşil yapraklı sebzeler, biber ve kivi, portakal, çilek gibi meyvelerC vitamini içerir. E vitamininin iyi kaynakları arasında ise bitkisel sıvı yağlar (mısır, ayçiçeği vs.), yağlı tohumlar (ceviz, badem, fındık vs.),  kuru baklagiller, tam tahıllar ve yeşil yapraklı sebzeler (marul, maydanoz, kereviz vs.) yer alır.

- B vitaminleri yorgunluğa iyi gelir, stresi azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Tam tahıllar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri B grubu vitaminleri içerir.

- Çinko ve magnezyum minerali yorgunluğu azaltır. Balık olmak üzere diğer et çeşitleri ve yumurta çinkonun iyi kaynaklarıdır.Magnezyumun iyi kaynakları ise kuru baklagiller, yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem, kabak çekirdeği vs.), yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, kereviz vs.) ve tam tahıllardır.

- Her gün 10-12 bardak (2-2.5 litre) su tüketin. Yeterli su tüketilmediğinde halsizlik, kas krampları ve kabızlık gibi sorunlar görülür.

- Kahve, siyah çay ve kakao gibi kafeinli içecekleri fazla tüketmeyin.

- Aşırı tuz tüketimi vücutta sıvı birikimine neden olarak yorgunluk hissini artırır. Bu sebeple fazla tuz kullanmayın.

- Öğünlerde yağlı yiyecekler tüketmeyin.

- Tatlı besinler kan şekerini hızlı artırıp, hızlı düşürülmesine neden olarak yorgunluk hissi verir.

- Yaza az kaldı diye çok hızlı kilo verdiren yanlış diyetler yapmayın. Bu tür diyetler bağışıklık sistemini baskılar ve birçok olumsuz etkisinin yanında halsizliğe de neden olur.

-Haftada en az 3 gün, yarım saatten az olmamak üzere fiziksel aktivite yapın. Düzenli olarak yapacağınız yürüyüşler baharda kendinizi daha canlı hissetmenizi sağlayacaktır.

- Uykusuzluk ya da düzensiz uyku, yorgunluk ve halsizliğe sebep olur. Düzenli olarak günde 7-8 saat uyuyun.

Doğru bir yaşam tarzını benimseyerek, bahar yorgunluğunu üzerinizden atıp, yazı daha rahat karşılayabilirsiniz.