Girne Belediyesi 2015 yılı Motivasyon Çalıştayı 28 Şubat Cumartesi günü Grand Paşa Otel’de gerçekleşti. Çayıştay’da, belediye idari kadrosu ve belediye personeli, takım ve iletişim konularında profesyonel koç eşliğinde eğitim aldı.
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, yaklaşık 20 yıldır belediyede hizmet içi eğitim yapılmadığına işaret ederek, personelin kentin sorunlarını daha iyi sahiplenmesi, Girnelilerle olan ilişkilerini geliştirmesi, birbirlerine karşı daha duyarlı olması gerektiğine inandığı için böyle bir Çalıştay’a ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Girne Belediyesi 2015 yılı Motivasyon Çalıştayı 28 Şubat Cumartesi günü Grand Paşa Otel’de gerçekleşti. Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Belediye Müdürü Ali Teknikel’in başkanlığında, belediye idari kadrosu ve belediye personelinin katıldığı iki oturumla gerçekleşen Çalıştay’ın ilk bölümünde Güngördü ve Teknikel konuşma yaptı. Çalıştay’da personelle birlikte belediyedeki sıkıntı, sorunlar ve öneriler tartışıldı. Çalıştay’ın ikinci oturumunda ise, profesyonel koç eşliğinde Takım ve İletişim Workshop’u gerçekleştirildi.
Güngördü açılış konuşmasında, kurultay ruhunun hissedilmesinin önemine işaret etti. Güngördü, “Ben bu kenti buradaki arkadaşlarımla yönetmeye karar verdim. Kentteki sorumluluk burada bulunan insanlarda olacaktır” dedi.
Nidai Güngördü, yaklaşık 20 yıldır belediyede hizmet içi eğitim yapılmadığını, insanların gelişmesine yönelik, yaptıkları işi ve belediye yönetiminin yaptığı işi sorgulama anlamında böylesi bir toplantının daha önce gerçekleştirilmediğini ifade etti. Güngördü, “Belediye yönetim kadrosunda olan, bizden sonra, illaki siyasi anlamda değil, bürokrat anlamında sorumluluk alacak olan sizlerin, biraz daha iyi yetişmesi, kentin sorunlarına sahip çıkması, birbirlerine karşı daha duyarlı olması gerektiğine inandığım için böyle bir Çalıştay yapmaya karar verdim” dedi.
“Personelin görevleri yasayla çerçevelendirildi”
Belediye Müdürü Ali Teknikel, katılanlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, 51/95 Sayılı Belediyeler Yasası, 65/2007 Belediye Personel Yasası’ndan bahsederek, belediye personelinin genel görevlerinin yasayla çerçevelendirildiğini söyledi. Teknikel, belediyenin, halkın esenlik, refah konusunda çağdaş bir anlayış ve demokratik bir tutum içerisinde olması için çalışmalar yaptığını, imar, sosyal yaşam, ulaşım, eğitim, kültür, tarım, sağlık gibi konularda görevleri olduğunu ve bu konularda yetkiler kullandıklarını, projeler geliştirdiklerini ifade etti.
“Personel sayısını artırmak gerekiyor”
Teknikel, nüfusa bağlı, yasalar çerçevesinde belediyede çalıştırılacak personel limitinin belli olduğuna işaret ederek, personel sayısını artırmaları gerektiğini söyledi. Teknikel, belediyedeki işleri yasalar, tüzükler ve yönetmenlikler çerçevesinde yürütmek gerektiğini ifade ederek, geçmişte bu konuda ciddi eksiklikler olduğunu, tüzük yetersizliği nedeniyle işlerin birçoğunun meclis kararı, hatta karar bile olmadan yapıldığını anlattı.
Personel değerlendirme sisteminde ciddi sorun, atama ve yükselmelerde sıkıntı olduğunu ifade eden Teknikel, önlerine hedef koyup buna yönelik performansı ölçmek gerektiğini, 2007 yılında yürürlüğe giren Personel Yasası’na göre hareket edildiğini, Sınav tüzüğümün İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanmamış olmasının büyük eksiklik olduğunu belirtti.
Teknikel’den sonra Başkan Güngördü; personelin kendi ve vatandaşlar arasındaki iletişimi, hareket, söylemler ve konuşmaları; mesai saatlerine uyma ve verimlilik; personelin kılık kıyafeti; vatandaşın işlerini kolaylaştırma ve yasal çerçevede çözüm bulma; meclis kararlarını takip etme; kendi bölümleri dışındaki bölümlerle ilgilenme; belediye araç ve aletlerini koruma/ sahiplenme; enerji ve akaryakıt tasarrufu; tutumlu olma; hizmet karşılığı işlerde tutumlu olma; kurultay ruhuna ve katılımcı olmaya önem verme; kurumsal bir belediye yapısı için önerilerde bulunma; idari sorunlar ve sınav tüzüğünün hazır olmaması gibi konularda personeli bilgilendirdi.
Güngördü: “Şahıslarla işimiz yok”
Nidai Güngördü, bu idari kadronun kenti yönetenler olması, bu kişilerin kente duyarlı olması gerektiğine işaret etti. Güngördü, göreve başladığı 3 Temmuz’dan sonra neleri doğru yaptıklarını, bundan sonra neleri doğru yapmaları gerektiğini değerlendirip, geçmişten ders çıkararak önlerine bakacaklarını söyledi Güngördü, yaklaşık 9 ay önce göreve geldiklerinde kentte yaşayan halkla birlikte, personelde de moral ve motivasyon düşüklüğü olduğunu hissettiklerini söyledi. Güngördü, “Kimseyi hedef almak istemiyoruz. Şahıslarla işimiz yok. ‘Kenti bugünkü durumundan daha iyi bir duruma getirebilir miyiz?’ diye böyle bir Çalıştay yapmayı uygun gördüm” dedi.
“Bu Çalıştay’la takım olmak için adım atacağız”
Güngördü, takım ruhu yaratmaya çalıştıklarına dikkat çekerek, personelin birbiriyle konuşma şeklinin bu anlamda önemli olduğunu söyledi. Bu Çalıştay’la takım olmak için adım atacaklarını ifade eden Güngördü, herkesin hedefinin güzel işlere imza atmak olduğuna, başarıda iletişimin önemine işaret etti. “Kamuda çalışan bir kişi halkın hizmetçisidir” sözünü hatırlatan Güngördü, belediye personelinin Girne halkının ödediği paralarla aylık alıp işlerini yürüttüğünü söyledi. Güngördü, personelin, vatandaşla iletişiminde olumlu yönde farkındalık yaratmak gerektiğini, vatandaşa yasalar çerçevesinde yardımcı olunması, makul zamanda olumlu olumsuz dönülmesi ve hoşgörülü davranılması gerektiğini kaydetti.
Personel memnun kaldı
Çalıştay’ın ikinci oturumunda, profesyonel koç eşliğinde takım ve iletişim konusu irdelendi. İkinci oturumdaki workshopta, personele “Vizyon ve umudun olduğu her yerde başarı mümkündür” sonucunun çıkarıldığı bir öykü anlatıldı. Ardından da profesyonel koç, liderliğin tanımını yaparak, doğru iletişim konusunda personeli bilgilendirdi. Personel, yapılan Çalıştay sonucunda mutlu olduğunu, uzun yıllardır böyle bir çalışmanın yapılmadığını söyleyerek başkana ve belediye yönetimine teşekkür etti.