Girne Sözleşmesine vatandaştan yoğun ilgi

Girne Sözleşmesi imzalanıyor

Girne Belediyesi’nin düzenlediği Girne Kent Kurultayı’nda oluşturulan ‘Senin de imzan olsun’ sloganı altında hazırlanan ve 3 Şubat’ta imzaya açılan Girne Sözleşmesi’ne imza toplanmaya devam ediyor. Bugün Çarşamba Pazarı’nda imzaya açılan sözleşme defteri, yarın (18 Şubat) ve Cuma günü (19 Şubat) Girne Belediyesi önünde imzaya açılacak.

Girne Belediyesi’nin, Girne’nin geleceğini belirlemek, kent gelişimine katkı sağlayacak projelerde, halkın söz sahibi olmasını sağlamak amacıyla bu yıl ilkini düzenlediği Girne Kurultayı’nda oluşturulan ‘Senin de imzan olsun’ sloganı altında hazırlanan ve 3 Şubat’ta imzaya açılan Girne Sözleşmesi’ne imza toplanmaya devam ediyor.

Girne Belediyesi’nden verilen bilgiye göre, Girne Sözleşmesi defteri, bugün Çarşamba Pazarı’nda imzaya açılırken, yarın (18 Şubat) ve Cuma günü (19 Şubat)  Girne Belediyesi önünde imzaya açılacak.

 “Sözleşme defterine bağlı kalınarak çalışmalar hayata geçirilecek”

 Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne kentini halkla birlikte yeni bir kent yönetim anlayışıyla yönetmek istediklerine işaret ederek, şeffaf, demokratik ve en önemlisi hesap verebilir olmanın kendileri için önemine dikkat çekti. Güngördü, kent kurultayını ortak aklı benimsedikleri için düzenlediklerini hatırlatarak, Girne’nin geleceği hakkında bu sözleşme maddelerine bağlı kalınarak çalışmaların hayata geçirileceğini söyledi. Güngördü, tüm halkı sözleşme defterini imzalamaya davet etti.

‘Senin de imzan olsun’

 Girne Sözleşmesi şu maddeleri içeriyor:

“Yaşadığı şehrin yönetimine katılmak her bireyin temel hak ve sorumluluğudur. Yerel Yönetimler; inanç, kimlik ve siyasi görüşe bakmaksızın bu hakkın kullanılması için gereken araçları yaratır. Yerel yönetimler demokratik katılımcılık anlayışına uygun olarak her sokak, mahalle ve köyün merkezden değil, merkezle işbirliği çerçevesinde yerinden yönetilmesini desteklemekle yükümlüdür. Her düzeydeki şehir yönetimi, dürüstlüğü, şeffaflığı ve hesap verilebilirliği sağlamakla yükümlüdür. Konut, sağlık, eğitim, ulaşım, altyapı hizmetleri, spor ve rekreasyon, kültür, sanat, ve kentin diğer imkanlarına erişim temel insan hakkıdır. Girne’de yaşayan herkesin bu haklara en kolay ulaşmasını sağlamak yerel yönetimlerin öncelikli görevidir.

Yerel yönetimler; kent kültürünün yaratıcı ve çok sesli bir şekilde geliştirilmesini sağlar. Kentlilerin ve kâr amacı gütmeyen kurumların önereceği kamusal nitelikli projeleri teşvik eder, sanat eğitimi, üretimi ve sunumunun desteklenmesi amacı ile gereken araçları yaratır. Şehri paylaştığımız tüm hayvanların, sağlık, barınma ve kaliteli yaşam hakkı vardır. Bu hakkın korunması için yerel yönetimler, kurum kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği içerisinde çalışır. Girne’nin doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri tüm insanlığa aittir ve bu mirası uluslararası normlara uygun bir bakışla korumak için gerekli önlemleri almak ve girişimlerde bulunmak yerel yönetimlerin görevidir. Yerel yönetimler şehirde yaşayan herkesin dilediği yere zamanında, güvenli, sağlıklı ve engelsiz ulaşım olanağını sağlar. Yerel yönetimler Girne’nin bugün ve geleceğini doğrudan ilgilendiren müştereklerimiz olan sahilleri, denizleri, ormanları su havzalarını, tarım alanlarını ve bunların içinde yaşayan tüm canlıları korumakla yükümlüdür. Parklar, limanlar, kıyılar, meydanlar, yeşil alanlar ve askeri alanlar hep birlikte kullandığımız ya da kullanabileceğimiz kamu mallarıdır, mülkiyetleri özelleştirilemez. Bu alanların kullanımında kamu yararı ilkesini gözetmek yerel yönetimlerin sorumluluğu altındadır. Girne’nin sağlıklı, güvenli, ve engelsiz bir şehir olması için Girne’nin planlarının en geniş katılımla, çoğulcu, çevre-insan dengesini merkezine alan bütünlüklü bir bakışla yapılmasını sağlamak yerel yönetimlerin görevidir. Yerel yönetimler ekolojik sürdürülebilirlik ilkesini bütün plan, proje ve uygulamalarının odağına alır, bilinçli üretim ve tüketim, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji gibi alanlarda gerekli altyapı alanlarını hazırlar ve uygular. Yerel yönetimler merkezi yönetim ve sivil toplum örgütleriyle birlikte çocukların haklarının korunması, geliştirilmesi, ayırıma uğramaksızın bütün çocukların sağlıklı ve güvenli ortamlarda yaşamaları için programlar geliştirir. Yerel yönetimler kentteki sosyal ve kültürel etkinlikler yanında kentteki ekonomik yaşamın gelişmesi için gerekli katkıları yapar ve teşvik eder.”