TÜBİTAK’ın Destek Verdiği Başlıca Bilimsel Araştırma Projelerinden 1001 Kapsamındaki “İnsan Kaynaklı ve Doğal Değişimlerin Kilikya Baseni (KKTC-TC arası) Deniz Ekosistemi Üzerindeki Etkilerin Belirlenmesi” Başlıklı Proje Girne Üniversitesi Deniz Araştırma Gemileri ile Yürütülüyor.
Girne Üniversitesi'nin yürüttüğü TÜBİTAK projesinin ilk aşaması tamamlandı.
Girne Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlkay Salihoğlu’nun başkanlığında Girne Üniversitesi bilim insanları tarafından yürütülen TÜBİTAK projesinin ilk aşaması tamamlandı. Girne Üniversitesi’nin yanı sıra ODTÜ-Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Hayvancılık Dairesi ile Sağlık Bakanlığı Devlet Laboratuvarı'nın destek verdiği projenin ilk aşamasında KKTC ve Türkiye kıyıları ile iki kıyı arasında kalan açık denizde oşinografik parametreler (fiziksel, biyojeokimyasal, balıkçılık ve deniz-atmosfer etkileşimleri) izlendi. Bu aşamada elde edilen bulgular, projenin ikinci aşamasında analiz edilerek KKTC’deki ilgili kurumlar ile paylaşılacak.
Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ilk aşaması başarı ile tamamlanan projenin amaçlarının bölgenin hidrodinamik yapısının anlaşılması ve daha önceki bulgular ile birlikte yorumlanması, biyokimyasal ve ekosistem dinamiklerinin fiziksel yapı ile olan etkileşimlerinin belirlenmesi, atmosfer-deniz-kara etkileşimlerinin ekosistem yapısına katkılarının incelenmesi, insan kaynaklı ve doğal değişkenliklerin ekosistem yapısına göreceli etkilerinin belirlenmesi, kıyı bölgelerinin biyolojik çeşitliliğinin ve biyotop yapılarının saptanması, kıyı ve açık sularda “iyi çevresel durum” hedeflerine yönelik “referans şartların” belirlenmesi, pelajik balık biyo çeşitliliği ve biyo kütlesinin mevcut durumunun saptanması olduğu belirtildi.
KKTC’nin Kayıtlı Tek Bilimsel Deniz Araştırma Teknesi Olan Tam Donanımlı R/V TEAL Kıyılarımızda Çalışmalarını Sürdürüyor...
Yapılan açıklamada proje çerçevesinde toplanması gereken oşinografik verilerin KKTC’nin kayıtlı tek bilimsel deniz araştırma teknesi olan tam donanımlı R/V TEAL tarafından toplandığı ve değerlendirildiği ifade edildi. Proje takvimi doğrultusunda KKTC kıyılarında aylık ve mevsimlik çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürmekte olan R/V TEAL’in en son deniz çalışmaları seferini 29 ve 30 Ocak 2016 tarihlerinde gerçekleştirdiği belirtildi. Mürettebatın yanı sıra beş bilim insanının rahatlıkla bir arada çalışabildiği araştırma gemisi R/V TEAL’da, toplanan verilerin ve canlı örneklerinin gemide yerinde ve anında hemen işleme tabi tutulup korunduğu ve laboratuvarlara aktarılıp analizlerinin gerçekleştirildiğinin altı çizildi. Açıklamada ayrıca, İki yıl sürmesi planlanan proje çalışmaların ilk altı aylık döneminin başarılı bir şekilde tamamlandığı ve verilerin değerlendirme aşamasına geçildiği vurgulandı..
Prof. Dr. İlkay Salihoğlu: "Projenin Gidişatından Memnunuz"
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Girne Üniversitesi Rektör Vekili ve proje yürütücüsü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, projenin gidişatından memnun olduklarını dile getirdi. "Projenin ilk aşamasını başarıyla tamamladık. Elde ettiğimiz verileri değerlendirme aşamasına geçiyoruz. Değerlendirme aşamasını takip eden sürede elde edilecek sonuçlar KKTC ilgili devlet kurumları ve yerel yönetimlerle de paylaşılacaktır. Proje sonuçlarının paylaşılma amaçlarından başta geleni bölgede sürdürülebilir çevre yönetiminin ve eylem planlarının hazırlanmasına katkı sağlamaktır" dedi. Elde edilen sonuçların uygulayıcılar ile de paylaşılacağına değinen Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, "ayrıca bu kapsamda canlıların üreyebilmesi için gerekli temel besin tuzlarından başlayarak, en küçük boyuttaki canlıdan balığa kadar besin ağı bileşenleri ve insan kaynaklı ve doğal değişkenliklerin bu bileşenler üzerindeki temel etkisi anlaşılabilecek ve uygulayıcıya, örneğin balıkçılara, bilgilendirme yapılacaktır" dedi.