Güney, Burcu'nun açıklamalarına tepkili

HRİSTODULİDİS: “KIBRIS SORUNU MÜZAKERE MASASINDA ÇÖZÜLECEK”

“ÇÖZÜM BİRİNCİL HUKUK OLURSA DÖNÜŞÜM OLMAZ. DÖNÜŞÜM, 60 SİSTEMİNİN TABİ OLACAĞI YENİ BİR FEDERAL YAPI OLACAK”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “müzakerelerde varılan yakınlaşma ve anlaşmalarla” ilgili açıklamaları üzerine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun yaptığı açıklamalara Rum yönetimi ve siyasi partilerden tepki geldi.

Fileleftheros, Rum yönetiminin, siyasi partiler tarafından Akıncı’yı eleştirmemekle suçlanmasına karşın Kıbrıs Türk tarafıyla doğrudan çatışmaya girmekten kaçındığını, Sözcü Nikos Hristodulidis aracılığıyla “Kıbrıs sorunu, herkesin anlayabileceği gibi çoğu zaman bazı maksatlara hizmet etme hedefi taşıyan aleni açıklamalarla değil, müzakere masasında çözülecek” demekle yetindiğini yazdı.

“BURCU’NUN AÇIKLAMALARI EIDE’YE”

Türk tarafının birkaç gündür “Burcu önderliğinde, suçlama oyununa girdiğini” iddia eden gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türk tarafının bu faaliyetlerini, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yle bu sabah yapacağı görüşmede gündeme getireceğini kaydetti.

Eide-Anastasiadis görüşmesinin bu sabah saat 08.00’de gerçekleşeceğini ve dünkü liderler görüşmesinin ertelenmesinden çok önce planlandığını kaydeden gazete, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in dün liderlerin gündemindeki konuları gözden geçirdiğini, bir sonraki görüşmenin 13 Şubat Cumartesi günü yapılmasına karar verildiğini yazdı.

Haberde, 13 Şubat’taki liderler görüşmesi öncesinde Anastasiadis’in Rum meclisinde Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili konuşmasının yer alacağı hatırlatıldı. Anastasiadis’in o konuşmada gelişmelerle ilgili kapsamlı ve derinlemesine bilgi vermesinin, konuşmanın ana noktasını, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü” olmasının beklendiğine dikkat çekildi.

Gazete Cumhurbaşkanı Akıncı’nın müzakere sürecine zarar verecek her türlü davranıştan uzak durulması uyarısında bulunduğu dünkü açıklamasını da “Sarih Çoğunlukta Israr Ediyor... Akıncı’nın İki Bölgelilik ve İki Toplumlulukla İlgili 8 Şartı – Başkan’a Cevap… Mülkiyetin Çözümünde Kullanıcı Haklarında Israr Ediyor” başlığıyla okurlarına aktardı.

Aynı gazete “Partiler, Burcu’nun Sözleri İçin Hükümeti Azarladı… Muhalefet Halkın Yanıltıldığında Israrlı” başlıklı haberinde ise siyasi partilerin Kıbrıs sorununda olup bitenlerden ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu’nun açıklamalarından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i ve hükümetini sorumlu tuttuğunu yazdı.

“AKINCI’YI VE SÖZCÜSÜNÜ ISRARLA ELEŞTİRMİYORLAR”

Habere göre “Kıbrıs Türk tarafı Başkan Anastasiadis’in Kıbrıs sorununda söyledikleriyle yanılttığı iddiasıyla meydan okuyor” iddiasında bulunan DİKO, Anastasiadis ile DİSİ ve AKEL’i “uluslararası alanda izlenim yaratmaya ve müzakerelerin ortasında mesaj vermeye çalışmalarına rağmen Akıncı’yı ve sözcüsünü ısrarla eleştirmemekle” suçladı.

“ÇOK TEHLİKELİ”

EDEK Anastasiadis’in Kıbrıs sorununda izlediği taktiği “çok tehlikeli” diye niteledi ve “müzakereler sırasında yakınlaşmalar veya uzlaşılanlar olarak onca şeyi kabul ettikten sonra Kıbrıs halkını gerek istenilen çözüm şekli, gerekse –güya bağışçılar ve yatırımcılar tarafından karşılanacak- çözüm maliyeti konusunda yanıltmaya veya yanlış bilgilendirmeye çalışması kabul edilemez” vurgusunu yaptı.

“NAHOŞ GÖRÜNTÜ”

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi “Kıbrıslı Türk liderin sözcüsü kışkırtmaya ve Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgi nahoş görüntü yaratmaya devam ediyor. Bir yandan mayısa kadar çözüm istediklerini söylüyor öte yandan da Başkan Anastasiaidis’i yakınlaşmalardan söz ederken yanıltıcı olmakla suçluyorlar” iddiasında bulundu.

Simerini ise haberi “Dönüşüm Maddeler Aracılığıyla… Burcu, Başkan Anastasiadis’i Yanlış İzlenim Yaratmakla Suçluyor… Hükümet Sözcüsü Hristodulidis Not Etmenin Tek Başına Dönüşümü Güvence Altına Almayacağını Söylüyor” başlığıyla aktardı.

Gazete, Sözcü “Kıbrıs sorunu aleni açıklamalarla değil müzakere masasında çözülecek” diyen Hristodulidis’in, Burcu’nun sözlerini yorumlarken “güvenle görüş belirtebilmemiz için müzakerelerin nihai sonuçlarını almamız lazım” dediğine işaret etti.

“KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN DÖNÜŞÜMÜ OLMAZSA OLMAZDIR”

Habere göre “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü” konusuna da değinen Hristodulidis, “Kıbrıs Rum toplumunun iç cephesinde bir anlayış var ve kendi aramızda bu konuda da, çözüm çerçevesiyle ilgili anlaşmazlık içinde olmamız yazıktır. Bu, uluslararası düzeyde de kabul görmüş bir tezdir, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü olmazsa olmazdır” dedi.

Hristodulidis sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünün çok somut maddelerden ortaya çıktığını” savundu ve buna örnek olarak; Avrupa müktesebatının KKTC’de uygulanmasıyla ilgili 10’uncu maddeyi, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili birincil hukuk teşkil etmeyecek maddeleri, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin AB’ye, BM’ye ve Avrupa Konseyi’ne yeniden başvurmak zorunda kalmayacağına ilişkin maddeleri ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla ilgi olacak maddeleri gösterdi.

“ÇÖZÜM BİRİNCİL HUKUK OLURSA KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN DÖNÜŞÜMÜ OLMAZ”

Rum siyasi partilerinin, “doğabilecek belirsizlikleri önlemek için dönüşümle ilgili maddenin kesin bir dille not edilmesi gerektiği” görüşü de sorulan Sözcü, “Tek başına not etmek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünü güvence altına almaz. Önemli olan, olası bir çözüm planının birinci sayfasına basitçe not düşülmesi değil, çözüm planının çok somut maddelerinden -tek bir maddeden değil birçok maddeden- ortaya çıkmasının sağlanmasıdır” ifadesini kullandı, şu örneği verdi:

“Olası bir çözüm planının ilk sayfasında, Kıbrıs Cumhuriyeti veya Federal Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünü teşkil eder diye yazabilirsiniz ama çözüm birincil hukuk olursa, dönüşüm olmaz. Ana tezlerimizi güvence altına alacak olanlar ilanlar ve açıklamalar değildir.”

“DÖNÜŞÜM, 60 SİSTEMİNİN TABİ OLACAĞI YENİ BİR FEDERAL YAPI OLACAK”

Rum Yönetimi Başkanı’nın “oluşturucu eyaletler Anayasa’dan kaynaklanacak” sözünü de yorumlaması istenen Hristodulidis, şunları söyledi:

“Yeni yapı olacak, 1960 yapısının federal bir yapıya dönüşümü olacak ve bugün konfederasyon söz konusu değildir. Bu konuda Kıbrıs Türk tarafıyla bir süreden beridir uzlaşılmıştır. Öteki taraf alenen, istediğini söyleyebilir ancak iki eyalet önceden yoktur ve önemli olan müzakere masasında ne olduğudur.”

Hristodulidis “hükümet her gün Kıbrıs Türk tarafından yapılan açıklamaları yorumlamayacak. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümüyle ilgili tezimizi netleştirmiştim. Müzakereler aracılığıyla 1960 sisteminin tabi olacağı ancak yeni bir federal yapı oluşacak. Şu da nettir ki eyaletler önceden var değildir, Anayasa’dan kaynaklanacaklar.”