ABD’nin, Güney Kıbrıs’ın güvenlik konusundaki tezlerini Türkiye’ye aktaracağı ileri sürüldü.
Fileleftheros gazetesi, “Ankara’ya Haberci” başlığıyla verdiği haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Washington temasları çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcı Victoria Nuland ile görüşerek, Rum hükümetinin güvenlik ve bilhassa garantilerle ilgili tezleri hakkında ayrıntılı bilgi verdiğini yazdı.
Geçmişte çeşitli düzeylerde bu konudaki Türk tezlerini Güney Kıbrıs’a aktarma görevini üstlenen Amerikan yetkililerin bu kez de Ankara’ya Güney Kıbrıs’ın görüşlerini aktararak, aynısını yapmaya istek belirttiğini kaydeden gazete, geçmişte her iki tarafa yönelik haberci görevini ise, bölgede seyahat eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın üstlendiğini hatırlattı.
Amerikan diplomasisinin başının, Rum mevkidaşı Kasulidis’e Güney Kıbrıs’ın görüşlerini Türklere aktaracağı teyidinde bulunduğunu belirten gazete, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmelerde Kasulidis’in müzakereler süreci ve görüşülen dört başlık hakkında bilgi verirken, var olan zorluklardan da söz ettiğini aktardı.
Gazete, bunlara paralele olarak Türkiye’deki gelişmeler ve özellikle “Erdoğan düzeninin” davranışlarının da ele alındığını yazdı.
Kerry’nin açıklamasında çözüm çabalarına yardım etmek için Kıbrıs’ı ziyaret etmeye hazır olduğunu söylediğini de hatırlatan gazete, Rum hükümetinin, BM Güvenlik Konseyi beş daimi üyesinin müdahilliğini uygun gördüğünden söz etti.
Habere göre Kasulidis’in ABD temasları ve özellikle Kerry’yle görüşmesiyle ilgili açıklama yapan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, önceki günkü görüşmenin iki ana noktasının bulunduğuna işaret ederek, bunlardan ilkinin, ABD’nin sürecin Kıbrıs sahipliğinde ve BM himayesinde olduğu unutulmaksızın sürece yardımcı olma ilgisi sergilemesi olduğunu belirtti.
Güney Kıbrıs’ın Güvenlik Konseyi tüm daimi üyelerin ilgisini memnuniyetle karşıladığını belirten Hristodulidis, görüşmede ayrıntılı bir şekilde ele alınan ikinci konunun ise güvenlik konusu olduğunu söyledi.
Hristodulidis, “Konunun iki lider arasında görüşülmesi gerektiği ve eğer mümkünse ilgili konuda kendi aramızda anlaşmamız gerektiğine dair Lefkoşa’nın tezinin tam olarak anlaşılması önemlidir” dedi.