Güney Kıbrıs, Yunanistan'ın Euro Bölgesinden çıkmasını istiyor mu?

Güney Kıbrıs’ın, Yunanistan’ın Euro bölgesi içerisinde kalması için verilen mücadeleye aktif katılım ilan ettiği bildirildi.

İlanın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından yapıldığını kaydeden Fileleftheros gazetesi, Anastasiadis’in dünkü Kıbrıs sorunu görüşmesinin ardından konuyla ilgili açıklama yaparak, “anlaşılır sebeplerden ötürü güçlü bir Yunanistan istedikleri ve ekonomisinin düzelmesine fırsat verecek bir programla, Yunan halkının rahata kavuşmasının talep edildiğini” söylediğini yazdı.

Yunanistan’ın oldukça kritik bir dönemeçte bulunduğuna işaret eden Anastasiadis, gerek kendisinin, gerekse Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in, Yunanistan’ın kamu borcunun yaşayabilirliği gibi özlü konularda müdahalede bulunduğunu belirtti.

Habere göre Anastasiadis, Yunanistan ile uluslararası kreditörlerin arasındaki anlaşmazlığın aşılması perspektifinin bulunduğuna dair iyimserlik belirtti.

Gazete devamla, Yunanistan’ın, aralarında Güney Kıbrıs’ın da bulunduğu, Euro bölgesindeki 18 ülkeye, Yunanistan programının, Pazar günü yapılacak olan referanduma kadar uzatılmasını talep ettiği bir mektup gönderdiğini ve Anastasiadis’in, bu mektuba olumlu yanıt verdiğini yazdı.

THEOHARUS VE SİYASİ PARTİLERDEN DESTEK ÇAĞRISI

Gazete, bir diğer haberinde ise, DİSİ’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki Milletvekili Eleni Theoharus’un, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’e mektup göndererek, Yunanistan halkının yaşadığı insani krizin aşılması için inisiyatif üstlenmesi çağrısında bulunduğunu yazdı.

Habere göre Theoharus, mektubunda, konunun siyasi ve ekonomik boyutundan çok, insan hayatı ve onuru boyutunun bulunduğunu vurguladı.

Simerini gazetesi de, Rum siyasi partilerden DİKO, KS EDEK, Vatandaşlar İttifakı, Ekologlar ve Çevreciler ve EURO. KO’nun, Yunanistan’a destek belirtmeye dün de devam ettiklerini yazdı.

Habere göre partiler, Yunanistan’ı Euro Bölgesi içerisinde görmek istediklerini belirtirken, Avrupa Hükümetleri ve kurumlarına, Yunanistan’a saygı göstermeleri çağrısında bulundu.

AKEL ise, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’e, Anastasiadis’in Yunanistan’ı desteklediğine dair sözlü teminat vermiş olmasına karşın, Almanlar ve Avrupa’nın diğer neo-sömürgecileri ile fikir birliği yaptığı eleştirisinde bulundu.

AKEL Meclis Grup Sözcüsü Stavros Evagoru, Yunanistan programının uzatılmaması kararının oy birliğiyle alındığını ve bunun da birçok şeyin göstergesi olduğunu söyledi.

YUNANİSTAN BANKALARININ GÜNEY KIBRIS ŞUBELERİNDE SORUN YOK

Gazetenin bir diğer haberinde ise, Yunanistan’daki bankaların 1 hafta süreyle kapatılması kararı alınmasına karşın, Yunan bankalarının Güney Kıbrıs’taki şubelerinin açık olduğu ve dün, bankaların normal işleyişlerine devam ettiği ifade edildi.

Habere göre Rum Merkez Bankası Basın Sözcüsü Aliki Stilianu, her ne kadar Yunan bankası olsa da, Güney Kıbrıs’taki bankaların Rum bankası sayıldığını, yeterli sermayeye sahip olduğunu ve Yunanistan’daki gelişmelerden etkilenmediğini söyledi.

Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Başkanı Fidias Pilidis ise, Yunanistan’daki krizin Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki ticari alışverişlerde geçici sorunlar yaratabileceğini ifade etti.

Rum gazeteleri, Yunanistan’daki duruma bugünkü haberlerinde de manşetten ve iç sayfalardan geniş yer verdi. Haberler, şu başlıklarla yansıtıldı:

Fileleftheros gazetesi: “Herkes Bilinmeyenden Korkuyor”

Politis gazetesi: “Yunanistan’ın İkilemi Euro’ya ‘Evet’ Veya ‘Hayır’”

Simerini gazetesi: “Ültimatom Yoktu… Juncker Çipras’ı Doğruyu Söylemeye Çağırdı”

Alithia gazetesi: “Referandum Euro İçin”

Haravgi gazetesi: “AB’den Zorbalık ve Çarpıtma”.