Rum Bakanlar Kurulu’nun, Güney Kıbrıs’ta bulunan bir Kıbrıs Türk taşınmazının mirasçıları ile olan bir dostane anlaşmayı, aynı zamanda başka bir Kıbrıs Türk malının alım satımıyla ilgili başvuruyu onaylama yönünde hareket edeceği haber verildi.
Politis gazetesi “Kıbrıs Türk Mallarıyla İlgili Yeni Dostane Anlaşmalar- Larnaka’ya Bağlı Agios Theodoros’ta (Boğaziçi) İstimlâk, Kato Polemitya’da (Aşağı Binatlı) ise Alım-Satıma Onayı” başlıklı haberinde, elindeki bilgilere dayanarak, Rum İçişleri Bakanlığı’nın bu iki dosyayı incelediğini ve Rum Bakanlar Kurulu’na sevk ettiğini yazdı.
Haberde, hem dostane anlaşma hem de alım-satım başvurusuyla ilgili iki durumun da Avustralya vatandaşlarının taşınmazlarıyla alakalı olduğunu belirtti.
Birinci durumun, Larnaka’ya bağlı “Agios Theodoros” (Boğaziçi) köyü muhtarlık ofislerinin inşa edildiği bir Kıbrıs Türk arazisiyle ilgili olduğunu kaydeden gazete, taşınmazın sahibi olan Kıbrıslı Türkün 1951 yılından itibaren Avustralya’ya göç ettiğini ve bahse konu taşınmazın ilgili mevzuata göre, Kıbrıs Türk mallarına dahil olmadığını belirtti.
Taşınmazın sahibi olan kişinin mirasçılarının, izinsiz kullanım ve mülklerinin alıkonulduğu gerekçesiyle, tazminat talebiyle 2010 yılında Güney Kıbrıs’ta bulunan Kıbrıs Türk Malları Vasiliği aleyhine dava açtığını kaydeden gazete, bahse konu kişinin mirasçılarının, bir Kıbrıslı Rum göçmene tahsis edilen, içerisinde zeytinler bulunan bir araziye daha sahip olduklarını ve bununla ilgili olarak da dava açtıklarını ifade etti.
Yine elde ettiği bilgilere dayanarak, içerisinde zeytinler olan bu arazinin Kıbrıslı Türk mal sahibinin mirasçılarına iade edilmesinin düşünülmediğini çünkü mirasçıların yargı harici bir anlaşmayı kabul etmediklerini kaydeden gazete, Larnaka’ya bağlı “Agios Theodoros” (Boğaziçi) köyü muhtarlık ofislerinin inşa edildiği arazi konusunda ise, devletin mülkün sahiplerine istimlâk bedeli olarak 65 bin Euro ödemesine karar verildiğini aktardı.
“Kato Polemitya’da” (Aşağı Binatlı) ise, Rum Bakanlar Kurulu’nun alım-satımlarını onaylaması beklenen iki başka Kıbrıs Türk arazisi bulunduğunu yazan gazete, “Polemitya’daki” arazilerin değerlerinin net bir şekilde daha fazla olduğunu ve bahse konu arazilerin değerinin 600 bin Euro’ya dayandıklarının hesaplandığını belirtti.
Öte yandan Kıbrıslı Türk mal sahiplerinin elde ettiği satış fiyatının ise daha düşük olduğunu kaydeden gazete, bu rakamın piyasa değerinin yarısı civarında olduğuna dair bilgiler bulunduğunu belirtti.
Gazete, “Eğer durum böyleyse, Kıbrıslı Türk mülk sahiplerinin çıkarları aleyhindeki belirsiz bir durumdan istifade edilmiş olabileceğine dair soru işaretleri ortaya çıkmakta olduğuna” dikkati çekti.
İki arazinin de iki ayrı Rum göçmene tahsis edildiğini kaydeden gazete, Rum İçişleri Bakanlığının elindeki bilgilere göre, bu taşınmazların sahibi olan Kıbrıs Türk’ün daimi olarak Avustralya’da ikamet ettiğini, Kıbrıs’ı 1968 yılında terk ettiğini ve ilk önce İngiltere’ye ardında da Avustralya’ya göç ettiğini kaydetti.
Bahse kişinin eşinin Avustralyalı olduğunu ve ne kendisinin ne de çocuklarının KKTC’den Rum malına sahip olmadığını yazan gazete, bundan dolayı da Rum İçişleri Bakanlığının, bahse konu iki araziye de ilgi gösteren şirketin lehine ve gerçek değerlerinden daha düşük fiyata olacak şekilde, arazilerle ilgili alım-satım belgelerinin kabul edilmesini onaylama tercihinde olduğunu belirtti.
Gazete, Rum Bakanlar Kurulu’nun, bahse konu iki arazinin şimdiki kullanıcılarıyla ilgili olarak ise, alım-satımın onaylanması için, bu Rum kullanıcılara başka Kıbrıs Türk arazileri tahsis edilmesi şartı koşmasının beklendiğini ekledi.