Ülkemizde engelli bireyleri görmezden geldiğimiz dönem yavaş yavaş geride kalıyor.
Mimarlar Odası, “Engelli Standartları-Kent ve Binalara Yönelik Uygulama Kriterleri” konulu kitapçık yayımladı.
Tunç Adanır, Fatmagül Öge, Mustafa Yılmaz Hançerli, Nadire Ergin, Onur Olguner, Safiye Özaltıner, Simge Eğitmen tarafından yayına hazırlanan kitap, engelli bireylerin aktif kamusal yaşamın parçası olabilmesi için gereksinimlerinin göz önünde bulundurularak kent ve binalarda neler yapılması gerektiğini içeriyor.
Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, kitapla ilgili TAK’a yaptığı açıklamada, 2 yıl önce engelli örgütleriyle yaptıkları toplantı sonrasında ülkedeki yaşamsal engellerin kabul edilemeyecek kadar çok, gidermek adına atılan adımların ise yetersiz olduğunun farkına vardıklarını söyledi.
“FARKINDALIK YARATMAK”
Öge şöyle konuştu:
“Sivil toplum örgütü olarak üzerimize düşen görev bilinci içerisinde başlangıç adımı olarak konuyla ilgili farkındalık yaratmak yanında, yeni yapılacak ve/veya tadil edilecek kamusal alan ve yapı projelerinde, mimari engelleri gidermek adına, vize onayına gelecek projelerde engelli standartlarının da aranması kararı alındı. Ancak uygulama başlamadan, aranacak kriterleri içeren kılavuz kitap hazırlanması için çalışma grubu oluşturuldu.
Çalışma grubumuz, engelli standartları kitapçığını evrensel standartları ve konuyla ilgili yasaları tarayarak derledi. Yönetim kurulumuz tarafından onaylanan ‘Engelli Standartları’ açısından ‘Kent ve Binalara Yönelik Uygulama Kriterleri’ kitapçığımız, görüş almak üzere engelli derneklerinin tümüne gönderilmiş ve görüşleri alınarak basımı da yine odamız bütçesinden karşılanarak gerçekleştirilmiştir.”
GELİRİ ENGELLİ DERNEKLERİNE
Mimarlar Odası Başkanı Öge, mimarlar, akademisyenler ve öğrenciler için faydalı bir el kitabı niteliğindeki kitapçığı 10 TL’den satacaklarını ve gelirini de engelli dernekleri arasında eşit dağıtacaklarını söyledi.
Engelli bireyler yanında yaşlı, hasta, hamile, çocuklu, arabalı bireyler, hatta birer potansiyel engelli olan şu andaki sağlıklı bireyler için standartların zorunlu olarak hayata girmesi gerektiğini vurgulayan Öge, mevcut yapı ve dokunun standartlara uydurulmasının da kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Öge, bunun devlet ve yerel yönetimlerin desteğiyle mümkün olacağına dikkat çekerek, “Bunun yanında yaşama dair her uygulama, halkın benimsemesi ve kabullenmesiyle mümkündür” diye konuştu.
Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, “Zorluklar içinde yaşam mücadelesi veren engelli ve yaşlı bireylerin yaşama tutunması ve ziyaretimize gelen yaşlı ve engelli turistlerin ötekileştirilmeden yaşama tutunmaları bizlerin elinde. Sivil toplum örgütü olarak bizler farkındalık yaratarak var olan çalışmalara ivme kazandırmak adına bu somut adımı attık” ifadelerini kullandı.
Öge, kitapçıktaki kriterlerin uygulanması için girişimleri sürdüreceklerini vurguladı ve yetkililerle halktan destek istedi.