“RESTORANLAR ARASINDA HAKSIZ REKABET”: Ülkede faaliyet gösteren bin 300 civarında restoran ve kafeterya, sektörde haksız rekabet sorunuyla boğuşuyor. Ülkede ihtiyaç fazlası restoran olduğu halde, belediyelerin her başvuruya restoran- kafeterya açma izni verdiğinden ve birçok kişi tarafından bu mesleğin ikinci iş olarak yapıldığından yakınılıyor.
“400 FAZLA İŞYERİ”: KKTC’de, her yıl yılda 350 iş yeri el değiştiriyor. Her bir iş yeri en az 100 bin TL zarar ile kapanıyor. Restoranların son iki yılda girdi maliyetleri yüzde 70 artmasına rağmen, fiyatların ise değişmediği belirtilirken; ülkede en az 400 iş yerinin ihtiyaç fazlası olduğu vurgulanıyor. Restoran İşletmecileri Birliği (Res-Bir) Genel Sekreteri Süleyman Gürcafer, restorancılık sektöründe yaşanan sorunları Detay Gazetesi’ne anlattı.
Rana SARRO
Ülkede faaliyet gösteren bin 300 civarında restoran ve kafeterya, sektörde haksız rekabet sorunuyla boğuşuyor. Ülkede ihtiyaç fazlası restoran olduğu halde, belediyelerin önüne gelene restoran- kafeterya açma izni verildiğinden ve birçok kişi tarafından bu mesleğin ikinci iş olarak yapıldığından yakınılıyor.
KKTC’de, her yıl yılda 350 iş yeri el değiştiriyor. Her bir iş yeri en az 100 bin TL zarar ile kapanıyor. Restoranların son iki yılda girdi maliyetleri yüzde 70 artmasına rağmen, fiyatların ise değişmediği belirtilirken; ülkede en az 400 iş yerinin ihtiyaç fazlası olduğu vurgulanıyor.
Detay Gazetesi’ne konuşan Restoran İşletmecileri Birliği (Res-Bir) Genel Sekreteri Süleyman Gürcafer, restorancılık sektöründe yaşanan sorunları şöyle anlattı:
“1200-1300 civarında restoran- kafeterya olduğu tespitlerimiz var. Bunun yaklaşık 700’ü birliğimize üyedir. Geriye kalanı birliğe üye olmadan kaçak şekilde faaliyet gösteriyorlar. Bu da yasaya göre suçtur. Bununla ilgili ciddi tespitlerimiz vardır.”
“2 BAKANLIĞA DAVA AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”
“Bununla ilgili en büyük sıkıntımız, belediyeler ve İçişleri Bakanlığı’nın, iyi idare yasasına uymayarak işlem yapmalarıdır. Şuan ki hükümet tüm çağrılarımıza kulak asmadı. Yeni hükümetin kurulmasını bekliyoruz. Eğer aynı şekilde devam edecek olursa, Turizm ve İçişleri Bakanlığı’na Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava açmayı düşünüyoruz.”
“CANI ÇEKEN RESTORAN- KAFE AÇIYOR”
“Bunlardan dolayı, haksız rekabet yönünden sektörün çok ciddi sıkıntıları var. Çünkü canı çeken restoran- kafeterya açmaya kalkıyor. Bu da haksız rekabet yaratır. Çünkü bu mesleğe hep ikinci iş olarak bakılıyor. Bir devlet memuru, ailesi adına restoran açabiliyor. Restoran fazlası vardır, belediyelerimiz niye her gün restoran açılmasına izin veriyor. Bunun önüne geçilmesi gerekir. Bununla ilgili de bu bakanlıkların adım atması gerekir.”
“GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI, FİYATLAR AYNI KALDI”
“Ekonomik zorluklar baş gösterdik sonra, alım gücü düştük sonra, insanlar bu mesleği en kolay meslek olarak görüyor ve eşinin, annesinin adına restoran açıyor. Restoran sayısı artıkça restoranların iş kapasitesi düşüyor. Son iki yılda girdi maliyetlerimiz yüzde 60-70 artmış olmasına rağmen, şuan restoranlardaki fiyatlar 5 yıldır değişmedi.”
“400 FAZLADAN RESTORAN-KAFETERYA”
“Yetkililer, ülkede serbest piyasa ekonomisinin uygulandığını, bundan dolayı kimseye açma denemeyeceği söyleniyor. Peki ben soruyorum; dünyanın en büyük liberal ekonomisi İngiltere’dedir. Londra’da her gün bir iş yeri açılabilir mi? Ancak mevcut satın alınabilir. Bir alanda restoran varsa iki kilometre ileride ancak açılabilir. Bizim şuan ki kayıtlarımıza göre, KKTC’de yılda 350 iş yeri, her yıl el değiştiriyor. Ve her biri en az 80-100 bin TL zarar ile kapatıyor. Ülkede en az 400 iş yeri fazladır.”