Gardiyanlar Birliği 1982 Yılında 175 mahkûm ve tutukluya göre inşa edilen Merkezi Cezaevi bugün ortalama 400 mahkûm ve tutukluyu bünyesinde barındırdığını açıkladı.
Gardiyanlar Birliği bugün birlik lokalinde basın toplantısı düzenleyerek cezaevinin işleyişi ve sorunlarıyla ilgili basın açıklaması yaptı.
Açıklamada, suç oranları ve çeşitliliğinin her geçen yıl arttığı ve bu artışa ilaveten, çıkan mahkûmun geri içeriye dönüşü ile birlikte toplam mahkûm sayısının her geçen yıl yükseldiği ve cezaevinin işlevselliğinin sorgulandığı açıklandı.
Açıklamada yetkililere şu sorular soruldu:
“Cezaevinin şu anki fiziki yapısının suçlu sınıflandırmasına uygun olmadığını biliyor musunuz? Sınıflandırmanın olmadığı bir ortamda çocuk ve genç suçluların farklı suçlardan gelen yetişkinler ile bir arada tutulmasına onay veriyor musunuz? Cinayet, tecavüz, uyuşturucu, sirkat ve trafik gibi suçlardan yatan hükümlü ve tutukluların ayni koğuşlarda barındırıldığını biliyor musunuz?
Cezaevi altyapısının çökmüş olmasından, su boru hatlarının tamir edilemeyecek durumda olmasından, uyuz verem ve hepatit gibi hastalıkların görüldüğünü ve 2015 yılı içerisinde bir koğuşun uyuz hastalığından karantina altına alındığını biliyor musunuz? Sağlığı koruyan hiçbir önlemin olmadığı bu cezaevinde yaşayan her bireyin fiziksel sağlık açısından tehdit altında olduğu ve her gün ‘Bana bir şey bulaşır mı?’ düşüncesi ile gününü geçirmeye çalışan bireylerin ne hissettiğini hiç düşündünüz mü?
Ortalama 45 mahkûm ve tutuklunun bulunduğu koğuşlarda 2 tane suyu akmaya çalışan tuvaletin ve duşun bulunduğunu biliyor musunuz?
Güvenlik önlemlerinin yeterli düzeyde olmadığı Cezaevi ortamında yaşayan bireylerin fiziksel bütünlüklerinin tehdit altında olduğunu biliyor musunuz? Bu tehdidin oluşturduğu kaygı ile yaşamak sizce nasıl bir şey? Cezaevinde yemek yenilen yerlerin hijyenden uzak yeri geldiğinde başka amaçlar için kullanılan mekânlar olduğunu biliyor musunuz?
Cezaevinde görev yapılan her noktanın koğuşlardaki yetersizlikler kadar eksiklerle dolu olduğunu biliyor musunuz? Tüm bu yerlerin yılanlar, fareler ve kırkayakların baskınına uğradığını biliyor musunuz? Bu çökmüş ve işlevini kaybetmiş Cezaevinde nefes alan her bir bireyin psikolojik durumu sizce nasıldır? Bir aydan kırk yıla kadar değişen ceza aralıkları, yirmi beş yıl ya da atmış yaşa kadar uzanabilen çalışma süreleri göz önünde bulundurulduğunda bu Cezaevi ortamında yaşamını sürdüren her bir bireyin sağlıklı kalması ne kadar mümkün?”
“NEDEN YENİ BİR CEZAEVİ”
Açıklamada cezaevinin eskimiş ve hatalı yapısından dolayı suçluların, ıslah edilip topluma kazandırması yerine muhafaza edilerek yeni suç makineleri üretildiği savunuldu.
Gelecek nesillere daha huzurlu ve güvenli bir ülke bırakmak adına gardiyanların, yeni Cezaevi yapımını sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde çocuklar, gençler ve gelecek için görev benimsediğinin altı çizilen açıklamada, hem çalışanlar hem de ceza çekenler için Cezaevinin yetersiz olmaktan öte, sağlığı ciddi boyutta tehdit eder noktada olduğu belirtildi.
Açıklamada, Kıbrıs Türk Gardiyanlar Birliği Yönetim Kurulu’nun ayda en az iki kez farklı basın kuruluşlarında bu sorunları dile getirdiği, ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın bir yılda değişen üç farklı Bakanına da sorunların aktarıldığı, dün itibari ile yeni gelen İç İşleri Bakanı’nın da bu konuda bilgilendirildiği belirtildi.
Gardiyanlar Birliği bundan sonraki süreçte yeni Cezaevi binasının inşası için gerekli protokolün yapılması hususunda Bakanlık, ilgili kurumlar, Sendikalar, Sivil Toplum Örgütleri ve basın mensuplarından desteğin verilmesini de istedi.