Harmancı: "CTP'nin 'hayır' oyuna anlam vermek mümkün değildir"

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, LTBMeclisi’nin Türkiye’den gelen suyun geçiş döneminde 2.30 fiyattan alınmasını reddetmesi ile ilgili kamuoyuna Meclis’in aldığı karar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

LTB Başkanı Harmancı yaptığı açıklamda Lefkoşa Belediye Meclisi’nde yer alan 2 TDP’li ve 1 YKP’li üyenin, geçiş döneminde suyun LTB tarafından kullanılmasının bir özelleştirme başlangıcı olabileceği düşüncesi ile ret oyu kullandığını belirtti. Harmancı, bu yönde irade belirten Belediye Meclis üyelerinin düşüncelerine katılmadığını ve geçiş döneminde suyu almanın özelleştirme kapısının açılmasını sağlamayacağı kanısında olduğunu vurguladı. 8 CTP’li üyenin ise fiyatın yüksek olması nedeni ile ret oyu kullandığını söyleyen Harmancı, ancak diğer belediye meclislerinde oybirliği ile ve 6 CTP Belediye Başkan’ın olduğu belediyelerde suyu 2.30 TL’den satın alma kararı alındığını kaydetti. 

“LTB SU KONUSUNDA KOBAY DURUMUNA GETİRİLDİ”

Harmancı, belediye başkanına yetki veren 6 CTP’li belediye varken ve diğer birçok belediye meclisinde oybirliği ile kararlar alınırken, LTB Meclisi’ndeki oylamada CTP’li meclis üyelerinin farklı yönde (suyun 2.30 TL’den alınmasına) oy kullanılmasının anlaşılmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Bu konuda tepkisini dile getiren Harmancı, LTB’nin su konusunda kobay olarak kullanıldığını belirtti. 

“GEÇİŞ DÖNEMİNDE SUYUN KULLANILMASI ÖZELLEŞTİRME DEMEK DEĞİL” 

Harmancı, 2 yıldan beridir Türkiye’den gelecek su konusunda belediyelerin devre dışı bırakılmaması için her platformda ortaya koyduğu duruşun net olduğunu ve bunu sürekli olarak kamuoyu ile paylaştığını, bu yönde parmağının arkasına saklanmadan ve bedel ödemeyi de göze alarak mücadele ettiğini ifade etti. Bir önceki hükümet döneminde (UBP-CTP)imza altına alınan ve belediyelere “kırk satır mı kırk katır mı?” seçeneği dışında bir imkan bırakılmayan protokol ile birlikte geri döndürülmesi zor bir yola girildiğini ifade etti. LTB Başkanı Harmancı bunu kırabilmenin tek yolunun ise ancak yekpare bir şekilde 28 belediyenin ortak mücadelesi ile mümkün olabileceğini fakat birçok belediyenin farklı düşüncüde olduğunu söyledi. Harmancı, su temini ve yönetilmesine ilişkin Belediyeler Birliği bünyesinde kurulan komisyonda kendisinin de yer aldığını, komisyon olarak suyun ücreti konusunda devlet yetkilileri ile birçok kez toplantı yapıldığı belirtti. Harmancı ancak şuanki hükümet döneminde imzalanan 19 Mayıs 2016 tarihli protokola bağlı bir şekilde su fiyatının belirlendiğini ve suyun fiyatının değişmeyeceğine dair kesin ve net bilgiler alındığını kaydetti. 

SÖZLEŞME BİR TEK LTB TARAFINDAN MÜZAKERE EDİLDİ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile belediyeler arasında imzalanması öngörülen abonelik sözleşmesinin Belediyeler Birliği’nin görüşüne sunulduğunu kaydeden LTB Başkanı Harmancı Belediyeler Birliği’nden bu konuda bakanlığa bir görüş gitmediğini söyledi. Harmancı kendilerinin LTB olarak 14 noktada sözleşemeye itiraz ettiklerini ve bağımsız şekilde yürüttükleri müzakerelerde 8 madde konusunda çeşitli ilerlemler kaydettiklerini ve bakanlığın bu konuda LTB’nin önerilerine olumlu yaklaştığını ve tüm belediyeler adına kazanımlar yarattıklarını belirtti. 

“MÜCADELE ANCAK BİRLİKTE VERİLİRSE ANLAM KAZANILIRDI”

Bu adımdan sonra 11 belediyenin meclislerinin suyu almayı kabul ettiğini ve abonelik sözleşmesini de imzaladığını, 7 belediyenin meclislerinin ise fiyatı kabul ederek abonelik sözleşmesi imzalanması konusunda Belediye Başkanlarına yetki verdiğini belirten Harmancı, sözlerine şu şekilde devam etti:

“LTB Meclisi’nde yer alan 2 TDP’li ve 1 YKP’li üye, bunun bir özelleştirme başlangıcı olabileceği düşüncesi ile ret oyu kullanmıştır. 8 CTP’li üye ise fiyatın yüksek olması nedeni ile ret oyu kullanmıştır. Ancak diğer belediye meclislerinde oybirliği ile suyu 2.30 TL’den satın alma kararı alıp Belediye Başkanına yetki veren 8 CTP’li belediye varken ve birçok belediye meclisinde oybirliği ile kararlar alınırken, LTB Meclisi’ndeki oylamada farklı yönde (suyun 2.30 TL’den alınmasına) oy kullanılmasını anlamlandırabilmek mümkün değildir” dedi. 

KOMİSYON TÜM SÜREÇLERDE DÂHİL EDİLDİ

LTB bünyesinde su ile ilgili olarak Ad-hoc komite kurulduğunu ve bu komisyonda yürütülen tüm müzakere süreçlerini mümkün olan en kısa sürede Belediye Meclis üyelerinin bilgisine getirildiğini kaydeden Harmancı, Su işleri dairesine Mayıs ayı içerisinde sordukları mevcut suyu kullanmaları halinde şartlarda ne gibi değişiklikler olacak sorusuna da suyun yeniden fiyatlandırılacağı cevabının alındığını bilgisinin de hem komisyon ile hem de tüm meclis üyeleri ile paylaşıldığına dikkat çekti. 

“ÖZELLEŞTİRME DAYATMASI GÜNDEME GELDİĞİNDE KARAR TOPLUMU DA İÇİNE ALACAK ŞEKİLDE VERİLMELİ”

Suyun protokolde öngördüğü haliyle tekel yaratacak şekilde özel şirkete devredilmemesi için mücadeleye devam edileceğini belirten Harmancı, özelleştirme ile ilgili karar günü geldiğinde tüm fiyatlamaların ve maliyetlerin ortaya konularak Lefkoşalıların sürece dahil edilmesi ile karar üretilmesi konusunun da planlanan, konuşlan bir durum olduğunu belirterek, toplumun istek ve iradesini arkamıza alabilmek için günü geldiğinde oturduğumuz yerden söylenmek yerine anlatarak, dinleyerek ve anlayarak mücadele edilmesi gerekliliğinin altını çizdi. 

“KALİTELİ VE KESİNTİSİZ SU VEREMEDİĞİMİZ İÇİN RAHATSIZIM”

Lefkoşalıya kaliteli ve kesintisiz su veremediklerinden ötürü duyduğu rahatsızlığı belirten Harmancı, tüm tarafların akıl yolunda ortak bir noktaya varabilmesi, belediyenin mevcut suyun kullanılmasından dolayı yaşadığı problemlerin aşılabilmesi ve ilgili mercilerin tüm tarafların hassasiyetlerini yeniden değerlendirmesi konusunda her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğunun altını çizdi.