“ÖZEL MÜLK İÇİNDE OLMASINDAN DOLAYI YASAL SORUMLULUĞUMUZ YOK.
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Mehmet Akif Caddesi’nde 2 yetişkin çam ağacının kesilmesi olayında, ağaçların özel mülk içerisinde olması nedeniyle sorumluluğun Orman Dairesi’nde olduğunu, LTB’nin hiçbir yasal sorumluluğu bulunmadığını açıkladı.
LTB Başkanı Harmancı konuyla ilgili yazılı açıklamasında, sorumluluğun kime ait olduğunun önemli olmakla birlikte bu tür olayların yaşanmasını engelleyecek bilinç ve anlayışa ulaşmanın da çok önemli olduğunu vurguladı.
Yasa ve tüzüklerin belediyeyi kısıtladığı noktalarda, olumsuzlukları ve çarpıklıkları ortadan kaldırmak için tüm paydaşların birlikte hareket ederek, ortak aklın bulunması gerektiğine inanç belirten Harmancı, herhangi bir platformda konuya ilişkin tüm paydaşlar ile bir araya gelme arzusunu dile getirdi.
LTB Başkanı Harmancı, kamuoyunda büyük tepkiye yol açan olayla ilgili, doğru bilgi vermeyi bir sorumluluk olarak gördüğünü belirterek, merak edilen konularla ve
LTB’nin çalışmalarıyla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.
Karpaz’da katledilen binlerce ağacın da, Büyükkonuk’ta yok edilen harnupların da, Lefkoşa’nın göbeğinde kesilen ağaçların da gaileleri olduğuna vurgu yapan Harmancı, ağaçların kesildiği alanda yapılacak binaya ve Lefkoşa genelinde uygulanan inşaat izin onaylarına ilişkin bilgi aktardı.
“PLANLAMA ONAYINI ŞEHİR PLANLAMA VERİR”
Harmancı, yatırımcı müteahhidin yaklaşık 10 ay önce ‘Lefkoşalılarla 5 Dakika’ toplantılarından birinde söz konusu bölgede planladıkları proje ile kendilerine bilgi verdiğini, kendilerinin de inşaat ruhsatları verilirken izlenen yasal prosedürün uygulanması ile ilgili olarak yetkili mercilerin kimler olduğunu aktardıklarını ve mevzuat hakkında kendilerine bilgilendirmede bulunduklarını belirtti.
İmar Yasası’nın yürürlüğe girdiği 2000 yılından itibaren, şehirde her türlü gelişme, konut, dükkan, telleme vb. uygulamaların Şehir Planlama Dairesi’nin planlama onayına tabii olduğunu anımsatan Harmancı, ilgili firmanın Şehir Planlama Dairesi’nin onayına giden dosyasının konut, dükkan gibi fonksiyonu ne olabileceği, kaç kat olacağı, kaç metrekarelik bina yapabileceğinin yürürlükteki imar planına göre incelendiğini belirtti.
Şehir Planlama Dairesi’nden onay alan projenin kasım ayı sonunda LTB’ye inşaat ruhsatı almak için başvuruda bulunduğunu belirten Harmancı, belediyenin de inşaat ruhsatı aşamasında yasaların verdiği yetki çerçevesinde hareket ettiğini, binanın kat yüksekliğine müdahale yetkileri bulunmadığını kaydetti.
Harmancı, belediyenin yasal dayanak noktası olmayan konularda onay vermeme gibi bir durumu olmayacağını, LTB’nin tazminat da dahil olmak üzere çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.
Harmancı, söz konusu projede de onaylamamak için yasal hiçbir dayanak olmadığından, dosyayı bekletmek ve olayın hukuk sürecine taşınmasının, LTB’nin mali yapısına ciddi yük bindirme ihtimalini taşıdığını belirtti.
ÜNİVERSİTE OLARAK ONAY ALINMADI
Yapımına başlanacak binanın üniversite olarak onay almadığını açıklayan Harmancı, böyle bir niyet olması halinde, bunun Şehir Planlama Dairesi’nin yeniden onayına tabii olacağını kaydetti.
TÜZÜK VE YASALAR AĞAÇLARIN SORUMLULUĞUNU ORMAN DAİRESİ’NE VERİYOR”
Harmancı, Belediyeler Yasası’nın kendilerini kamusal alanda (kaldırım, cadde, park vb) her türlü tedbiri almakla yükümlü ve yetkili kıldığını belirten LTB Başkanı Harmancı,
“Ne yazık ki, söz konusu yer özel mülk olup, özel mülk içerisinde mal sahibinin tek muhatabı ilgili yasalar ve tüzükler gereği Orman Dairesi’dir.. İlgili yasalar ve tüzükler konuyu belli ağaçlar için Orman Dairesi’ne vermiştir” dedi.
Mehmet Harmancı, şöyle devam etti:
“Orman Dairesi Müdürlüğü’nün yazılı izni olmadan 7 tür ağaç kesilemez, taşınamaz, şekli değiştirilemez ve budanamaz. KKTC’de Orman Koruma ve Faydalanma Tüzüğü ile belirlenen 7 tür orman ağacı şunlardır; Çam, Servi, Ardıç, Kavak, Çınar, Meşe ve Okaliptüs. Ayrıca hurma ağaçlarının kesimi de Çevre Dairesi’nin görüşü ve Orman Dairesi’nin iznine bağlıdır”.
Harmancı, belli ağaçların budanması için LTB’nin de Orman Dairesi’nden izin aldığını anlattı.
LTB olarak sorumluluktan kaçan veya ‘sorumluluk başkasındadır’ diyerek konuya seyirci bir anlayış içerisinde asla olmadıklarını, olmayacaklarını da belirten Harmancı, bunun rutin bir işlem olarak görülmeyip, LTB yönetimiyle benzer kaygıları taşıyarak ve hassasiyet gösterilerek konu taraflarına bildirilmiş olsaydı, her türlü girişimi yapacaklarından da kamuoyunun ve tüm Lefkoşalıların emin olmasını istedi.
Hiçbir sermaye grubunun çıkarlarının, şehrin insanlarının haklarından önde olmadığını kaydeden Harmancı, LTB olarak da bu anlayışla hareket ettiklerini kaydetti.
Harmancı, “Devletin veya belediyelerin kendi kamusal alanlarını sahiplenecekleri yerde, buraları sermaye gruplarına peşkeş çekilmesine karşı en yüksek sesin verilmesinde, bir ses de her zaman ben olurum. Petrol dolum tesisi faciasında, ki bu ülke tarihinin en trajik çevre felaketidir, ilgili şirkete kamuoyu baskısı, yani sizlerin katkısı ile elimizde hiçbir yasa gücü olmadan 5 milyon dolarlık temizliği yaptırabilmeyi el birliği ile başardık” dedi.
Lefkoşa’nıjn tüm sıkıntılarının “gaileleri” olduğunu belirten Harmancı, gençler, çocuklar,şiddet gören kadınlar, mülteciler ve engelliler için gerçekleştirdikleri projelerden örnekler verdi.
Bunların yanında şehrin ihtiyacı olan kapsamlı temizlikleri rutin bir şekilde devam ettirdiklerini, bu alana belediyenin kendi öz kaynakları kullanılarak yeni araçlar temin ettiklerini, şehrin 6 parkını yeniden Lefkoşalıların rahatça kullanabilmesi için düzenlediklerini aktaran Harmancı, 2015 yılında 1 milyonluk asfalt ihalesi bitirdiklerini 2016 yılında da aynı büyüklükte bir ihalenin şubat ayı içerisinde başlayacağını belirtti.
Şehrin 20’nin üzerinde bölgesinde yağmur suyu drenajında rahatlama sağlayacak ihalenin de halen devam ettiğini belirten Harmancı, amaçlarının hem temel işlevlerini yerine getiren, hem de sosyal sorumluluklarını unutmayan bir belediye yapısı olduğunu vurguladı.
Bahsi geçen konuda görüş, öneri ve eleştirisi olan birey, kurum ve kuruluşlar ile bir platformda bir araya gelebilme istencini de paylaşan Harmancı, “Kalbim tüm Lefkoşalılar gibi, Lefkoşa için çarpmakta, beynim Lefkoşa ve Lefkoşalılar için hep daha iyisini yaratma hedefi ile çalışmaktadır” dedi.