HARMANCI: “SİYASİ PARTİLER VE KAMUOYUNDAN DESTEK BEKLİYORUZ”
DENKTAŞ: “HERTÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ”
Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı’yı kabul etti.
Kabulde konuşan LTB Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, dünden itibaren siyasi partilere ziyaret başlattıklarını ve belli başlı sıkıntıları ve beklentileri kamuoyu ile paylaşarak destek arayışında olduklarını kaydetti.
DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da, belediyelerin ciddi bir reforma ihtiyacı olduğunu ve 28 belediye ile de bu işlerin götürülmesinin mümkün olamayacağını kaydetti.
“REFORM ŞART”
Yerel yönetimleri ilgilendiren konuların ciddiyetle ele alınmadığını söyleyen Harmancı, yerel yönetimlerin ciddi bir reform arayışı içerisinde olduğunu ve 28 Belediyenin tümünü içeren kapsamlı bir reform paketinin gerçek anlamda çalışılması gerektiğini belirtti.
Belediyelerin artık sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için mevcut belediye sayılarında ciddi anlamda bir indirime gidilmesi gerektiğini dile getiren Harmancı, kendilerinin toplumsal bir gaile içerisinde olduğunu koltuk derdinde olmadığını söyledi.
“SU DAĞITIMI KONUSUNDA NET BİR BEKLENTİ İÇERİSİNDEYİZ”
Kendileri için hayati konulardan birinin de Türkiye’den gelecek suyun dağıtımı olduğunu belirten Harmancı, suyun dağıtımı konusunda uzun zamandan beri gündemde olmasına rağmen net bir tavır duyamadıklarını fakat kendilerinin net bir beklenti içerisinde olduklarını kaydetti.
Yapılan projeye Türkiye’nin ciddi bir maddi katkı ayırdığını, Kıbrıs Türk halkının da suya ihtiyacı olduğunun bilindiğine dikkat çeken Harmancı, Türkiye’den gelecek suyun dağıtımı konusunda kendilerine ihtiyaç duyulduğunu ve devrede olmaları gerektiğini düşündüklerini dile getirerek, bu yüzden ortaya bir proje koyduklarını belirtti.
“MÜTEAHHİTLERİN BOYKOTU BİZİ SIKINTIYA SOKTU”
Müteahhitlerin bir yıl içerisinde üçüncü kez boykot geçekleştirmesinin yerel yönetimlerin ve devlet ihalelerinin sürdürülmesini olanaksız kıldığını da dile getiren Harmancı, kaynak olmasına rağmen ihaleye çıkılamadığını, bununda gerek alt yapıların iyileştirilmesi gerekse de üst yapılarda toplumun beklentilerini karşılama yönünde kendilerine sıkıntı yarattığını, hükümetin bu konuyla ilgili ciddiyetle adım atması gerektiğini düşündüklerini kaydetti.
“BELEDİYELERİN KAYNAKLARI ADİL BİR ŞEKİLDE BÖLÜŞTÜRÜLMELİ”
Bazı belediyelerin avantajları olduğunu söyleyen Harmancı, kimi belediyenin limandan, kimi belediyenin havaalanı kaynaklı avantajları olduğunu fakat LTB’nin başkent olarak tüm bu avantajlı belediyelerin yanında “öksüz” kaldığını söyleyerek, bu kaynakların ortaklaştırılmasını ve adil bir biçimde bölüşebilecek düzenin yaratılması gerektiğini kaydetti.
“İLGİLİLER RALLİ YARIŞMASINA GEREKEN ÖNEMİ GÖSTERMİYOR”
Bakanlığı döneminde kendisiyle güzel bir çalışma ortamı yakalamış oldukları için Denktaş’a teşekkür eden Harmancı, özellikle geçen yıl düzenlenen ralli yarışmasında Denktaş’ın ciddi katkısı olduğunu fakat bu yıl düzenlenecek olan ralli yarışmasına gereken önemin gösterilmediğini düşündüklerini söyledi. Harmancı, ralli yarışması için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını belirtti.
Harmancı konuşmasının sonunda, tüm sorunları kapsamlı bir şekilde irdeleyen talep ve beklentilerini içeren yazıyı DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’a takdim etti.
DENKTAŞ
DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da, belediyelerin ciddi bir reforma ihtiyacı olduğunu ve 28 belediye ile de bu işlerin götürülmesinin mümkün olamayacağını kaydetti.
Sadece belediyelerin sayısının azaltılmasının yeterli olmayacağını, belediyeleri yetki açısından da güçlendirmek gerektiğine dikkat çeken Denktaş, bu uygulamalarla merkezi hükümetin de daha etkin görev yapacağını belirtti.
“VERGİLER BELEDİYELER TARAFINDAN TOPLANMALI”
Vergi reformunun yaşama geçmesinin tek yolunun bu vergilerin belediyeler tarafından toplanması olduğunu söyleyen Denktaş, bu reform raporunun içerisinde belediyelere düşen çok görevler olduğunu kaydetti.
“MERKEZİ HÜKÜMET SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE DESTEK VERMELİ”
28 belediyenin 22’sinin çok kötü durumda olduğunun bilindiğini, Merkezi hükümetin de direk katkısı olmaması halinde bu durumdan kurtulmanın mümkün olmayacağını belirten Denktaş, “Merkezi hükümetin durumuna bakarsak o da başka bir facia ama yine de bir şeyler yapmaları gerekir” dedi.
“SU YÖNETİMİYLE İLGİLİ GEÇMİŞTE İMZALANAN PROTOKOL VAR”
Türkiye’den gelecek suyun yönetimiyle ilgili ise geçmişte iki devlet arasında imzalanmış bir protokol olduğunu söyleyen Denktaş, “Su geldi ama dağıtımı yapılamadı çünkü dağıtım konusunda bir uyuşmazlık ve bir anlaşmazlık var” dedi.
“SUYUN YÖNETİMİ KONUSUDA ARA YOL BULUNMALI”
“Belli ki projeyi yapan ve bu rakamı harcayan Türkiye tarafı işin özelleştirme yoluyla bitirmek, bu taraftan da Kıbrıs kanadı belediyeler üstünden de olsa devlet eliyle yapmak istiyor. Bir ara yol mutlaka bulunmalı, bu şekilde inatlaşarak bir yere varmamız mümkün değil. Büyük bir proje, tarihi bir proje, asrın projesi bunu küçük bir takım şeylerle harcamak doğru değil. Bir ara yol bulunmalı” şeklinde konuşan Denktaş, suyun dağıtımını tekelleştirerek, tek bir şirkete devretmenin kabul edilemez olduğunu ama hiçbir şekilde özeli kabul etmeyerek belediyelerin bir şirket kurduğu ve dağıtımı yapacağı yönündeki söylemlerin de doğru bir yaklaşım olmadığını belirtti.
Denktaş, esas projeyi yapan ve hayata geçirenin karşı taraf olduğunu söyleyerek inatlaşmaya gitmeden bir ara yol bulunması gerektiğini kaydetti.
Kendilerinin hükümette oldukları sürede hazırladıkları bir yasa tasarısı olduğunu ve bu yasa tasarısının Bakanlar Kurulu’nda beklediğini söyleyen Denktaş, o tasarıyı hükümetin ele alabileceğini ve üzerinde çalışarak yürürlüğü koyabileceğini belirtti.
“DEVLETİN KENDİ TİYATRO BİNASI OLMAMASI BÜYÜK AYIP”
Tiyatro binasının olmasını istediklerini fakat bunu bir türlü başaramadıklarını dile getiren Denktaş, devletin kendi tiyatro salonunun olmamasının ise büyük bir ayıp olduğunu kaydetti.
Kendisinin her türlü işbirliği ve katkı koymaya hazır olduğunu dile getiren Denktaş, sorunların nasıl çözülebileceğini karşılıklı konuşarak destek vermeye hazır olduklarını belirtti.