Bilim adamları, insanlardan alınan beyin dokusu örneklerinde hava kirliliğine neden olan zerreciklere rastladıklarını açıkladı.
Lancaster Üniversitesi'nde yapılan araştırma, kirliliğe neden olan zerreciklerin beyin dokusuna kadar ulaştığına dair ilk bulguları gözler önüne serdi.
Daha önceki çalışmalar sırasında akciğer ve kalp dokularında da zerreciklere rastlanmıştı.
Araştırmada Meksika'nın başkenti Meksiko'da yaşamını yitiren 3 ila 85 yaşlarındaki 29 kişi ile İngiltere'nin Manchester kentinde bazıları nörodejeneratif hastalıklar nedeniyle ölen 62-92 yaşları arasındaki 8 kişiden alınan beyin dokusu örneklerini inceledi.
Araştırmayı yöneten Prof. Dr. Barbara Maher, işlek bir yol kenarında havada bulunan zerreciklerin beyin dokusuna kadar ulaştığını kaydetti.
Tek bir gram beyin dokusunda milyonlarca parçacık bulunuyor
Maher, "Alınan doku örneklerinde hücreler arasına dağılmış zerreciklere rastladık. Tek bir gram beyin dokusunda milyonlarca parçacık bulunuyor. Bu da insan beyninin, ne kadar büyük hasar gördüğünü gösteriyor." dedi.
Bilim dünyasında "şoke edici" olarak tanımlanan çalışma, hava kirliliğinin insan sağlığına etkilerini yeniden gündeme getirdi.
Beyin dokusunda rastlanan demir oksit zerreciklerinin, Alzheimer gibinörodejeneratif hastalıklara neden olduğu sanılıyor.
Çalışma, "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS) dergisinde yayımlandı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de yıl başında yayımladığı raporunda hava kirliliğinin her yıl üç milyon kişinin erken ölümüne yol açtığı uyarısında bulunmuştu.