Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), hükümet ve Sağlık Bakanlığı’na, sağlık sistemindeki yasal düzenlemeler, kadro eksiklikleri ve alt yapı sorunlarının giderilmesi için çağrıda bulunarak, bu uyarıların dikkate alınıp, derhal çalışma başlatılmaması durumunda eyleme geçeceğini açıkladı.
Tıp-İş Başkanı Dr. Sıla Usar İncirli, “hükümete açık mektup” başlıklı yazılı açıklamasında, hükümete; “ülkemizde Kıbrıs sorunu kadar eski olan sağlık hizmetlerindeki sorunları çözmek için daha neyi bekliyorsunuz” diye sordu.
İncirli, 2009 yılında yürürlüğe giren “Kamu Sağlık Çalışanları Yasası”nın 43. maddesinin tadil edilmesi gerektiğini bildiren Anayasa Mahkemesi kararının üzerinden tam 4 yıl geçtiğini ifade ederek, yasal düzenlemelerin yapılıp ileri sürdükleri sağlık sistemindeki “kaotik durumun” düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.
“DEVLET AZ HEKİMLE ÇOK İŞ YAPTIRMA BASKISINI HER GEÇEN GÜN ARTIRIYOR”
Kamu sağlık merkezlerinde hekim eksikliklerinin dayanılmaz boyutlara ulaştığını ifade eden İncirli, boş kadroların dahi doldurulamadığını, bazı branşlarda hizmetlerin eksiklikler nedeniyle aksayarak yürütüldüğünü ve devletin “az hekimle çok iş yaptırma” baskısını her geçen gün artırdığını savundu.
İncirli, hekimlerin yoğun çalışmaktan ötürü tükendiğini, hastaların arzu ettikleri hizmeti alamadığın belirterek, şöyle devam etti:
“Başka meslek gruplarını istihdamlarının sürdüğünü görmek Devletin sağlık hizmetlerini gözden çıkarmaya çalıştığını, sağlığa yeterli finansmanı sağlamaktan kaçındığını gözler önüne sermektedir. Unutulmamalıdır ki sağlıkta tasarruf insan yaşamından tasarruf etmektir. Bugün kamu hastanelerinde onlarca sözleşmeli, onlarca mecburi hizmetçi hekim çalışmaktadır. Eksik hekim kadrolarını münhal ilan ederek halka daha iyi bir hizmet sunulmasını sağlamak için daha neyi bekliyorsunuz?
“KAMU HASTANELERİ VE SAĞLIK MERKEZLERİ GÜNÜMÜZDEN ÇOK UZAK”
Kamu hastaneleri ve sağlık merkezlerinin fiziki koşulları günümüzün gereklerinden çok uzaktır. Acil servis ve ameliyathanelerimiz bakımsız, olması gereken alt yapılardan yoksundur. Yıllardır acil servisi iyileştirme planları Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konmamıştır. Anestezi teknisyeni eksikliğinden dolayı ameliyat masaları tam kapasite çalışamamaktadır. Yoğun bakım yatak sayıları yetersiz olduğundan dış merkezlere zaman zaman hastalar sevk edilmektedir.
“HASTA ODALARI ÇAĞDAŞ DIŞI”
Hasta odaları çağdaş dışı şekilde düzenlenmiştir. Halkın bakımlı, günümüz gereklerine uygun, çağdaş hastanelerde hizmet alabilmesi için fiziki koşulları iyileştirmelisiniz. Kamu sağlık merkezlerine yatırım yapmak için daha neyi bekliyorsunuz?”
İncirli, ülkede herkesin eşit bir şekilde acil tıbbi hizmetlere ulaşmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.
İncirli, tüm hükümetlerin sistematik olarak hekimleri itibarsızlaştırmaya çalıştığını savunarak, “Sağlık hizmetlerini ilgilendiren yasaları yapmaktan kaçındılar. Yaşanan sorunların faturalarını hekimlere keserek kendilerini aklamaya çalıştılar” iddialarında bulundu.
Kamu sağlık hizmetlerinin sanıldığı gibi iyi gitmediğini, salt Genel Sağlık Sigortası Yasası ile sorunların çözülemeyeceğini, son aylarda onlarca hekimin kamu hastanelerinden istifa ettiğini ve bunların büyük kayıp olduğunu dile getiren İncirli, “Böyle devam ederseniz daha da istifalar yaşanacak” dedi.
İncirli açıklamasında hükümete yönelik şunları kaydetti:
“Siz sosyal devlet anlayışının gereklerini yerine getirmeyip kamu sağlık hizmetlerinin zayıflatılması için elinizden geleni yapıyor olabilirsiniz. Ama biz hekimler hiç bir ayırım yapılmaksızın, her bir yurttaşımızın doğumdan ölüme kadar, eşit, ulaşılabilir, sürdürülebilir, iyi bir sağlık hizmetini alması gerektiğini düşünüyoruz.
Siz kamu sağlık hizmetlerini iyileştirmek gayretinden vazgeçmiş olabilirsiniz. Biz vazgeçmedik.
Yasal düzenlemeler, kadro eksiklikleri ve alt yapı sorunlarının giderilmesi yönünde yaptığımız uyarılar dikkate alınıp, Sağlık Bakanlığınca derhal çalışma başlatılmaması durumunda Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası’nın önümüzdeki günlerde eyleme geçeceğini kamuoyuna duyururuz.”