Halkın Partisi, Meclis’ten geçirilen Sayıştay yasa değişikliğiyle asıl yükü çeken denetçilerin mağdur edildiğini ve sadece Sayıştay Başkan ve Üyelerine emekliliklerine de yansıyacak şekilde ek tahsisat artırımıyla ayrıcalık yapıldığını savunarak, Cumhurbaşkanı’nın yasayı Meclis’e iade etmesini talep etti.
Halkın Partisi yaptığı açıklamada, kişilere özel ayrıcalıklar görüntüsü içeren bu değişiklikler ertesinde, Sayıştay’ın UBP-DP hükümetini tarafsız şekilde denetleyebileceği konusunda ciddi soru işaretlerinin ortaya çıktığını ileri sürdü.
Açıklamada “Meclis’te son dakikada devreye konulan garip bir pazarlık sonucunda pek çok açıdan yaratılan eşitsizlikler ve ayrıcalıklarla bağımsız ve tarafsız olması gereken Sayıştay’ın görevini olması gerektiği gibi yerine getirmesi daha da zorlaşıyor” denildi.
Açıklamada, başlangıçta asıl denetimi yapan ve risk alarak imza koyan denetçilerin de bir nevi risk ödeneği alması öngörülmüşken tasarının son dakikada değiştirilmesi ve bu ödeneğin kaldırılarak Sayıştay Başkanı’na %15, Sayıştay Üyelerineyse %12 tahsisat verilmesinin kabul edilebilir olmadığı kaydedildi.
HP açıklamasında, tek bir Sayıştay üyesinin ek tahsisatının çok sayıda denetçinin risk ödeneğine denk geldiği ve Meclis’ten geçen yasada ayrıca bazı üst düzey görevlilerin yabancı dil yeterlilik sertifikasından muaf tutulmasını sağlayacak düzenlemelere yer veriliyor olmasının da endişe yarattığı belirtildi ve şöyle denildi:
“Halkın Partisi Sayıştay’ın gerek kadro, gerek yetkiler gerekse başta denetçilerin çalışma şartları olmak üzere güçlendirilmesi gerektiğini savunan bir siyasi oluşumdur. Bu açıdan bakıldığında Meclis’ten geçen yasada Sayıştay’ın denetim alanının ve yetkilerinin kısmen genişletildiği, kadrosunun artırılmasını sağlayan düzenlemelerin yer aldığı maddeleri olumlu bulmakla birlikte bu olumlu unsurlara özlük hakları konusunda Sayıştay Başkanı ve Üyelerine yaratılan ayrıcalıkla maalesef gölge düşürülmüştür.
Bizim açımızdan UBP-DP hükümetinin bir nevi kıyak şeklini alan bu türden düzenlemelere kalkışmış olmaları şaşırtıcı değildir. Çünkü bu hükümet son talan hükümetidir ve kamu kaynaklarını şahsi menfaatleri için paylaşmaya çalışmaktan çekinmeyecektir. Ancak denetim yoluyla kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve şahsi menfaatler doğrultusunda kullanılmasının önlenmesi görevine sahip Sayıştay’a bu eski siyaset anlayışının bulaştırılması tehlikenin boyutlarını artırmıştır.
Zaten bağımsız ve tarafsız denetimin ciddi şekilde sıkıntılı olduğu ve suistimale açık bir kamu yönetiminin yer aldığı ülkemizde, şimdi bir de Sayıştay konusunda bu türden soru işaretleri oluşturacak bir değişiklik yapılması endişe vericidir. Bu nedenle Cumhurbaşkanı’nı bir yandan eşitlik bağlamında Anayasa’ya uygunluğu da tartışmalı olan, diğer yandansa birilerine ayrıcalık yaratarak Sayıştay’ın bağımsızlığı ve tarafsızlığına ters bir durum yaratabilecek olan bu yasayı Meclis’e geri göndermeye davet ediyoruz.”