Çin’in teknoloji şirketi Huawei'nin son yıllardaki yükselişi devam ediyor.
Analiz kuruluşu Canalys, Huawei’nin küresel akıllı telefon pazarında ikinci çeyrekte Samsung’u geçerek ‘dünyanın en çok akıllı telefon satan şirketi’ unvanını aldığını duyurdu. Huawei bu dönemde sattığı 55.8 milyon telefonla, 53.7 milyon satan Güney Koreli rakibi Samsung’u geride bıraktı.
Canalys böylece ilk kez bir çeyrekte Apple ve Samsung dışında, bir markanın ‘küresel akıllı telefon piyasasına liderlik ettiğini’ belirtti.
Huawei tarafından yapılan açıklamada, söz konusu verilerin ‘istisnai direncin bir işareti’ olduğu kaydedildi.
SADECE ÇİN YETERLİ OLMAYABİLİR
Araştırmaya göre, ABD’nin uyguladığı ambargo Huawei’nin Çin dışındaki coğrafyalarda işlerini olumsuz etkiledi. Ancak firma, 1,5 milyar nüfusu bulunan kendi ülkesine yönelerek bu sorunu aşmayı başardı. Huawei, telefonlarının yüzde 70’ten fazlasını iç pazara sattı.
Bununla birlikte, sadece Çin’e yönelmenin küresel düzeyde bir ekonomik toparlanma durumunda Huawei için yeterli olmayacağı belirtildi.
ABD’NİN HUAWEİ’YE HANGİ YAPTIRIMLARI UYGULUYOR?
ABD’nin Huawei’e yönelik yaptırım kararı, ABD ile Çin arasında devam eden ticari çatışmaların bir parçası olarak yorumlanıyor.
ABD, Çinli şirket Huawei’ye “devlete istihbarat sağladığı” gerekçesiyle bazı yaptırımlar uyguluyor. ‘Kara liste’ye alınan Huawei’nin ekipmanlarının ‘casusluk’ amacıyla kullanıldığını öne sürülürken, şirketin kurucusu Ren Zhengfei’nin Komünist Parti üyeliğine ve askeri kariyerine işaret ediliyor.
ABD hükümeti Amerikan teknoloji şirketlerine çeşitli sınırlamalar getirmiş ve bu kapsamda Huawei'ye ürün ve servis satışını geçen yılın mayıs ayındaki düzenlemeyle kısıtlamıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, yaptırımlarda bazı istisnalar olabileceğini belirtse de ABD'nin yetkili organları, Huawei'nin 130'dan fazla ticaret lisansı talebine olumlu yanıt vermedi.
Yaptırımlar kapsamında Google, aralarında Google Maps ve YouTube gibi uygulamaların da olduğu Google uygulamalarının Huawei’nin yeni telefon modellerinde yer almasını engelliyor.
ABD’nin yaptırımları sonucu küresel satışları tehlikeye giren Huawei, Android’e alternatif olarak geliştirdiği yeni işletim sistemi HarmonyOS’i tanıtmıştı. Huawei Grubu CEO’su Richard Yu, Android’i kullanmaya devam etmek istediklerini belirterek, “Ancak gelecekte Android'i kullanamayacak hale gelirsek hemen HarmonyOS'ye geçebiliriz” demişti.
POMPEO HEDEF GÖSTERDİ
Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Huawei'yi, “siyasi muhalifleri sansürleyen ve Sincan'daki kamplarda büyük çaplı gözaltılar yapan Çin Komünist Partisi’nin bir kolu” olduğunu öne sürdü.
Pompeo, “Bazı Huawei çalışanları, insan hakları ihlalleri işleyen Çin Komünist Partisi rejimine materyal desteği sağlamaktadır. Tüm dünyadaki telekomünikasyon şirketleri, şu mesajı düşünmeli: Huawei ile iş yaparlarsa, insan hakları ihlalcileri ile iş yapıyorlar demektir” ifadelerini kullandı.
Huawei ise ABD'nin kendilerine yönelik bu iddialarını kesin olarak reddediyor.