İç çamaşırından Ötesi: Victoria Secrets

Bir markanın hikayesi

Moda şovları ve modelleriyle dikkat çeken ünlü iç giyim firması Victoria's Secret'ın son 25 yılı aşkın zamana damga vurdu. Roy Raymond, utancı yüzünden koskoca bir iç çamaşırı imparatorluğunun sahibi oldu. Sonra da gizemli bir şekilde kendisini köprüden aşağıya bıraktı.

Victoria's Secret’in hikayesi; utangaçlığı yüzünden koskoca bir iç çamaşırı imparatorluğu kuran, sonra da gizemli bir şekilde kendisini 67 metre yüksekliğindeki ünlü Golden Gate Köprüsü’nden aşağıya bırakan Roy Raymond’ un,  kendi ile beraber sonsuzluğa götürdüğü sırları üzerine kurulmuş.

Aslında her şey, Roy Raymond eşine sürpriz olsun diye iç çamaşırı almak için gittiği bir mağazada başlar. 1947 doğumlu, Tufts Üniversitesi İşletme ve Stanford mezunu Raymond, onca kadının arasında tek erkek olarak mağazayı dolaşıp iç çamaşırı seçmekten büyük bir rahatsızlık ve utanç duyar , kendisiyle aynı durumda olan, yani karısına ya da sevgilisine iç çamaşırı alırken kendi gibi utanan binlerce erkeğin daha olabileceği düşüncesi ile kendi iç çamaşırı mağazasını açmaya karar verir.

Böylece, Roy Raymond banka ve dostlarından denkleştirdiği 80 bin dolar sermaye ile 1977’de Palo Alto' da ki Stanford Alışveriş Merkezi' nde  ilk iç giyim mağazasını açmayı başarır.

Raymond mağazasının temellerini kadınları sadece ihtiyaçtan kullanılan düz beyaz iç çamaşırları giymekten vazgeçirip,  kraliçe Victoria döneminin iç çamaşırlarını hatırlatan şaşalı, süslü, çekici ve baştan çıkarıcı modellere geri dönmelerini sağlamak fikri üzerine kurdu. 

Raymond, markasını da kraliçe Viktoria ve prens Albert’ in yatak odası sırlarından esinlenerek “ Victoria's Secret “ yani Victoria'nın Sırrı olarak isimlendirir ve açtığı ilk  mağazayı Victorian tarzında bir yatak odası gibi dekore ederek, Vanity Fair, Warner’s gibi  ünlü markaların iç çamaşırlarını satmaya başlar.

Aynı zamanda firmayı kuruş nedenini unutmayan Raymond, erkeklerin mağazada kendini rahat hissetmesi için elinden geleni yapar.  Hatta sırf erkeklerin daha rahat alışverişlerine imkan sağlamak için posta ile sipariş verilebilmesi amacıyla kataloglar hazırlatır. Böylece, mağaza ilk senesinde 500.000 dolar gibi büyük kar elde eder.

1982 senesine gelindiğinde, artık seri üretime geçerek kendi ürünlerini yaratan Victoria's Secret; 6 mağazaya, 42 sayfalık kataloğa ve senelik 6 milyon dolar gibi yüksek bir ciroya ulaşmıştır.