İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’a Sorular

Cenk DİLER

Günde bir bakanımıza yazılı olarak HÜKÜMET PROGRAMINDA halka vermiş oldukları vaat ve sözleri hatırlatacak ve cevap bekleyeceğim. 12/2006 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Yasası, 5nci maddesinin 1nci fıkrasında; “HERKES BİLGİ İSTEME HAKKINA SAHİPTİR.” demektedir. Ne kadar da güzel yazılmış. Az ve öz bir biçimde… Ben da “o” herkesten biri olduğuma göre, soruyor ve cevap bekliyorum: Beşinci soru demeti İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’a; 6 Eylül 2013 tarihli CTP-BG, DP-UG Hükümet Programında vermiş olduğunuz aşağıda sıralamış olduğum sözlerden ve vaatlerden hangilerini gerçekleştirmiş bulunuyorsunuz? Yeni vatandaşlık mekanizması ile ;

  1. Doğal nüfus artışı göz önünde bulundurularak her yıl için kota belirlenmesini,
  2. Evlilikler dışındaki koşullarda 5 yıl aralıksız KKTC’de ikamet edenlere beyaz kimlik için başvuru hakkı verilmesini,
  3. Beyaz kimlik sahiplerinin 5 yıl aralıksız KKTC’de ikamet etmesi halinde vatandaşlığa başvurma hakkının tanınmasını,
  4. Başvuruların en eski tarihte gelenden başlayarak en yeni tarihte gelene doğru sırayla değerlendirilmesini,
  5. Özel durumlarda verilecek vatandaşlıklar için Bakanlar Kurulu yerine Meclis’in karar üreteceği bir yapının oluşturulmasını,
  6. Yeni vatandaş olanların ilk genel seçimlerde ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmamasını
  7. KKTC’de doğmuş, ilk, orta ve lise tahsilini burada yapmış kişilere, 18 yaşını geçmeleri durumunda, vatandaşlık konusunda, kota çerçevesinde, öncelik hakkı verilmesini,
  8. Yabancı yatırımcılara yasada belirlenen objektif ve ayrıntılı düzenlemeler çerçevesinde ikamet hakkı verilmesini,
  9. Bölünmüş ailelerin bütünleştirilmesi için yeni vatandaşlık hakkı yaratmamak koşuluyla çalışma başlatılmasını sağlayacaktınız. Bunları ne zaman gerçekleştireceksiniz?
  10. Bilgi ve belge yönetimi açısından sağlıklı iletişimin sağlanması e- evrak sistemine geçilmesi, vatandaşın evraklarını çevrimiçi takip edebilmesi ve vatandaşa en kısa sürede cevap verilebilmesi için bütün dairelerimizde Arşiv Otomasyon Projesi’ne geçilmesi için gerekli çalışmalar başlatılacaktı. Otomasyon sistemine geçildi mi?
  11. Mülki Yönetim ve Bölümleri Yasası kapsamında hizmet veren Kaymakamlıkların, vermiş olduğu hizmetlerin elektronik ortamda halkın hizmetine sunulması amacıyla “e-kaymakamlık” projesinin hayata geçirilmesi ve hizmet alıcıların bürokratik prosedürlere takılmadan, hizmet alabilmesi sağlanacaktı. Sağlandı mı?
  12. Sınır kapılarında Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından öngörülen standartlarda geçiş sistemlerinin kurulması gerekmektedir. Bu kapsamda hava, deniz, kara kapılarına çipli pasaport ve çipli kimlik geçiş sistemlerinin kurulması hedeflenmekteydi. Bu sistem kuruldu mu?
  13. Köylerimizin kimlik kazanması, köyde yaşayan vatandaşların sosyal-kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak, köylerimizin mimari yönden dönüştürülmesi, köy meydanı, sokakları ve köylerin mekânsal iyileştirilmesi amacıyla Köy Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin geliştirilmesi ve ilgili belediyeler ve yerel yönetimlerle birlikte uygulanması hedeflenmekteydi. Bu hedefiniz gerçekleşti mi?
  14. 51/95 sayılı Belediyeler Yasası günümüz koşullarına uygun biçimde yeniden düzenlenerek yerinden yönetimin güçlendirilmesi hedeflenmekteydi. Bu kapsamda Yerel Yönetimler Reformu’nu hayata geçirip yerel yönetimleri yönetsel olarak güçlendirip mali yönden etkin ve hesap verebilir olmalarını sağlayacaktınız. Sağladınız mı? Bu reform gerçekleştirildi mi?
  15. Güngör Düzenli Depolama Alanı’na yapılacak olan ayrıştırma ve geri dönüşüm tesisinin kurulması, ülke genelindeki Belediyelere ait çöplüklerin kapatılması, rehabilitasyonu ve transfer istasyonlarının yapımına yönelik AB ile sürdürülen çalışmalar, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve yerel yönetimlerin işbirliği ile hayata geçirilecekti. Bunlardan hangileri hayata geçirildi?
  16. Muhaceret Dairesi’nin uyguladığı mevzuatın günümüz koşullarında yaşanan sıkıntıları giderecek şekilde yeniden düzenlenmesi hedeflenmekteydi. Yeniden düzenlendi mi?
  17. 7/2000 sayılı Gece Kulüpleri ve Benzeri Eğlence Yerleri Yasası’ndan ötürü İnsan hakları kuruluşları tarafından insan ticareti konusunda birçok eleştiri alınmaktadır. Özellikle ABD tarafından her yıl yayımlanan ve tüm dünya ülkelerini kapsayan İnsan Hakları Raporu’nda ülkemiz insan haklarını en çok ihlal eden ülkeler kategorisinde yer almaktadır. Hükümetiniz, söz konusu yasayı insan haklarına saygı temelinde yeniden düzenleyecekti. Bu yasa yeniden düzenlendi mi?
  18. Yabancıların gayrimenkul alım satımıyla ilgili yürürlükte bulunan 52/2008 sayılı Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası günümüz koşullarına uyarlanarak işlemlerin hızlandırılması sağlanacaktı. Bu yasa günümüze uyarlandı mı?
  19. Merkezi Cezaevi’nin yetersizliğinden dolayı ortaya çıkan sorunların kaldırılmasında en büyük çıkış noktası olacak olan yeni ve çağdaş bir cezaevi yapılması çalışmalarına ivedilikle hız verilecekti. Cezaevi yapımına başlandı mı?
  20. Adrese dayalı nüfus tespiti için KKTC (E-Nüfus) Elektronik Nüfus Kayıt Sistemi’ne ivedi olarak geçilmesi hedeflenmekteydi. Geçildi mi?
  21. Şehit Çocukları Arsaları ve Kırsal Kesim Arsaları’nın alt yapı çalışmaları ivedilikle ele alınacaktı. Alındı mı? Çalışmalar tamamlandı mı?
  22. Ülkenin genel kalkınma politikalarının geliştirilmesinde ve nüfus hareketlerine bağlı olarak ekonomik gelişmeye, yaşam kalitesinin yükseltilmesine, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, teknik ve sosyal altyapılara yönelik gerekli yatırımlara yön verecek Ülkesel Fiziki Plan taslağının ivedilikle son şeklini alması sağlanacaktı. Basından bu çalışmaların sona yaklaştığı bilgileri alınmaktadır. Taslak ne zaman yasalaşacaktır?
  23. Ülkesel Fiziki Plan’a uygun olarak bir program çerçevesinde aşamalı şekilde İmar Planları ve Çevre Planları hazırlanıp, var olanlar gözden geçirilip tüm ülkeyi planlama altına alma çalışmaları yapılacaktı. Bu planlar hazırlandı mı?
  24. Avrupa Birliği uyum çalışmaları çerçevesinde Şehir Planlama Dairesi’nin kurumsal kapasitesinin artırılması ve ilgili mevzuatın hazırlanarak yürürlüğe konması sağlanacaktı. Sağlandı mı? Bu dairenin mevcut fiziki şartlarını da iyileştirmeyi düşünüyor musunuz?
  25. KKTC’deki tüm Tapu ve Kadastro Dairesi birimlerinde otomasyona geçilmesi, yani tapu kayıtlarının bilgisayar ortamına aktarılıp, işlemlerin sürat kazanması için bilgisayarda işlem yapılması ve 1925 yılında yapılan tapu haritalarının yenilenmesi ve sayısallaştırılması projesinin süratle tamamlanarak hayata geçmesi sağlanacaktı. Bunlardan hangileri tamamlandı?
  26. E-kimlik çalışmalarınız ne zaman tamamlanacaktır?
  27. Bakanlar Kurulu kararı ile yurtdışı edilenlerin yeniden affında uygulanan kriterler nelerdir?

Yukarıdaki soruları bakanlığa yazılı olarak da göndereceğim. 12/2006 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Yasası çerçevesinde ve yasal süresi içerisinde cevabınızı bekliyorum. Cevaplarınızı kamuoyu ile de paylaşacağım. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.