ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda ilk kez düzenlenen BioMot 2015 Çalıştayı’nda biyomekanik konusunun önde gelen akademisyenleri çalışmalarını veson gelişmeleri paylaştılar.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda bu yıl ilk kez düzenlenen Biomechanics of Human Motion (BioMot 2015) Çalıştayı, insan hareketinin biyomekaniği ve ilgili alanlarda araştırma yapan akademisyenleri bir araya getirdi.
Teknolojinin hızla gelişmesi insanları daha hareketsiz hale getirerek, masa başında daha fazla zaman geçirilmesine neden olurken, bu hareketsiz yaşam, duruş bozuklukları, karpal tünel ve benzeri rahatsızlıkların görülme sıklığını artırıyor. Diğer taraftan. trafikte yapılan hatalar ve dikkatsizliklerin yol açtığı kazalar nedeniyle her yıl binlerce insan yaralanırken, yüzlerce kişi ise kalıcı hasarlarla yaşamını sürdürmeye çalışıyor.
Gerek hareketsiz yaşamın gerekse kazaların neden olduğu rahatsızlıklara ‘İnsan dokularının özellikleri ve çeşitli yüklere ve harekete dokuların yanıtı ne olacaktır’ sorusuyla yanıt arayan ve bu amaçla insan hareketlerinin mekanik olarak çözümlenmesi üzerine çalışan biyomekanik uzmanlarının bir araya geldiği Biomechanics of Human Motion (BioMot 2015) Çalıştayı’nda, bu alanla ilgili pek çok konu tartışıldı. İngiltere’den Brunel Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sabancı Spastik Çocuklar Vakfı ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda görevli araştırmacıların katıldığı Çalıştay’da, spor biyomekaniği, eklem ve protezlerin modellenmesi, yürüyüş analizi, otomobil kazalarında boyun incinmeleri, hesaplamalı modelleme yöntemleri, ayak deformasyonlarının incelenmesi ve beyin bilgisayar arayüzü sistemleri masaya yatırıldı.