Irak'ın bağımsızlık referandumu 'askıya alındı'

Irak Anayasa Mahkemesi, 25 Eylül'de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumunu askıya alma kararı verdi.

Mahkeme'ye iletilen 'referandum anayasaya aykırı' şikayetlerinin incelenmesi için halk oylamasının askıya alındığı duyuruldu.

Bağdat yönetimi, IKBY'nin referandum kararına karşı çıkıyor ve çıkacak sonucu tanınmayacağını ifade ediyor.

ABD'nin yanı sıra Türkiye de bağımsızlık referandumuna karşı çıkan ülkeler arasında.

SINIR BÖLGESİNDE ASKERİ TATBİKAT

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) referanduma bir hafta kala, Irak Habur Sınır Kapısı yakınlarında askeri tatbikata başladı.

TSK'dan bu sabah yapılan açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 18 Eylül 2017 tarihinde Silopi/Habur bölgesinde bir tatbikat başlatılmıştır. Bu tatbikatla eş zamanlı olarak terörle mücadele kapsamında sınır bölgesinde operasyonların icrasına devam edilmektedir" ifadesi kullanıldı.

Silopi ile 15 kilometre uzaklıktaki Habur Sınır Kapısı arasındaki TIR parkının karşısında bulunan arazide gerçekleşen tatbikata büyük çoğunluğu tank olmak üzere yaklaşık 100 askeri araç katılıyor.

Başbakan Binali Yıldırım önceki gün yaptığı açıklamada, referandumu bir ulusal güvenlik meselesi diye tanımlamış ve Türkiye'nin tüm gerekli adımları atacağı uyarısında bulunmuştu.

İPTAL ÇAĞRILARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün, referandumla ilgili kaygılarını görüşmek için bu hafta Irak Başbakanı Haydan El Abadi'yle buluşacağını açıklamıştı.

Ankara'nın dışında ABD ve diğer Batılı güçler de referandumun Irak ve Suriye'de IŞİD'le mücadele dikkatleri dağıtacak bir gerilim yaratacağı kaygısıyla IKBY'ye oylamayı iptal etmelerini tavsiye ediyor.

Ancak referandumun ertelenmesi yönündeki çağrılar şu ana kadar Barzani ve IKBY yönetiminden karşılık bulmuş değil.

Barzani, Cuma günü daha erken saatlerde yaptığı açıklamada, referandumun ertelenmesinin söz konusu olmadığını ve bu oylamaya alternatif daha iyi bir teklifin kendilerine sunulmadığını söyledi.