Yerel Yönetimler için gerçekleştirilecek seçimlerde artık geriye sayım başladı. . . Şu anda görevde olan ve seçimlerde adaylıklarını koyan Belediye Başkanlarına, bugüne kadar yaptıklarını ve bundan sonra yapmayı planladıklarını sorduk… Bugünkü konuğumuz Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal
Turgut Çalıcı / DETAY Gazetesi
Halen görevde olan Belediye Başkanları ile olan söyleşimizin ikincisi konuğu olan Osman Işısal 2006 yılında seçildiği Değirmenlik Belediye Başkanlığını iki dönemden beri yürütüyor. 29 Haziran Yerel Yönetimler seçimlerinde yeniden aday olan Osman Işısal, belediyeye bağlı bölge halkının kalkınmasının kendisi için en büyük öncelik olduğunu söyledi
Değirmenlik Belediyesi başkanı Osman Işısal, iki dönen boyunca yerine getirdiği sözler ve seçilmesi halinde Değirmenlik için hazırladığı projeleri Detay okurlarıyla paylaştı. Halka verdiği sözlerine yerine getirdiğini söyleyen Işısal, şöyle konuştu:
“Beldemiz dağınık yapısına rağmen belediye olarak öz kaynaklarımız ile birçok köyümüze götürdüğümüz hizmetler, belde halkımız tarafından takdir edilmektedir. Örneğin bunlardan birkaç’ı Dilekkaya’ya sağlık ocağı, Gaziköy’e düğün salonu ve halı saha ile çocuk parkı yatık. Diğer yaptıklarımız ise Meriç ve Kırıkkale köylerimize ise halı saha ve çocuklarımız için park ve kaldırımlar yaparken bunun yanında Balıkesir köyümüze bölgemizin eksikliği dolayısı ile büyük sentetik futbol sahası yaptık. Balıkesir’e yaptığımız sahanın aynısını da Değirmenlik Spor Kulübüne ve yine Değirmenlik Spor Kulübü’ne kulüp lokali yaptık. Bu size saydığım yatırımlar daha birkaç tanesidir. ”
Detay: Geçtiğimiz dönemde halka verdiğiniz sözlerin ne kadarını yerine getirebildiniz?
“2013 yılında söz verdiğim tüm projeleri Değirmenlik Belediyesi olarak layığı ile tamamlamış olmanın gururunu taşımaktayız. Bu gurur hem belediye meclis üyelerimizin, hem belediye personelimizin hem de sevgili halkımızın gururudur.
Değirmenlik Belediyesi’ne bağlı bölge halkının kalkınması bizler için çok önemlidir. Belediye Başkanı, meclis üyeleri, belediye personeli ve halk birbiriyle bütünleşerek, bölgenin kalkınmasında büyük rol oynayacaktır. Merkezi hükümetler artık kendi kabuklarına çekildi ve her şey belediyelerden, sivil toplum örgütlerinden beklenir oldu. O yüzden bundan sonra daha canla başla çalışıp, bölgemizi kalkındırmak için elimizden geleni yapacağız. ”
Detay: Bölgedeki esnaf ile belediyenin ilişkileri ne durumdadır?
“Belediyemiz tüm bölge esnafı ile maddi ve manevi bir şekilde iyi bir ilişki kurmuştur. Belediye hizmetleri için kullanacak emtiayı mümkünse kendi bölge esnafından temin etmektedir.
Ayrıca gerek bölge esnafının daha iyi çalışabilmesi, daha iyi koşullarda alışveriş yapabilmesi için elimizden gelen tüm desteği yapıyoruz. ”
Detay: Yeni dönemdeki projeleriniz nelerdir?
“Yeni dönemde üzerinde durduğum üç tane önemli proje bulunmaktadır. Bu projeler Belediye Binası, Gençlik ve Kültür Sanat Merkezi ve Kapalı Spor Salonu’dur.
Değirmenlik Belediyesi şu anda yapı olarak üç ayrı yere bölünmüş bir haldedir. Başkanlık binası olan merkez bina, Minareliköy’deki İmar ve Bayındırlık’ı, Yaşlılara Hizmet Birimi’ni ve vezneyi içinde barındıran prefabrik bina ile Beyköy’de bulunan Çevre Sağlığı bölümü. Bu bakımdan, yapılacak olan yeni binamız ile tüm hizmetleri tek çatı altında toplamayı ve halka daha kaliteli, derli toplu bir hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Bu proje şu anda Şehir Planlama Dairesi’ndedir ve seçimden sonra temeli atmayı planlıyoruz.
Bir diğer projemiz Gençlik ve Kültür Sanat Merkezi’nin yapılmasıdır. Proje çalışmalarına başlandı. Mağusa’da bulunan iki gençlik merkezi yerinde incelendi ve oradaki yapıların adaptasyonlarını bizim yapacağımız Gençlik ve Kültür Sanat Merkezi’ne uygulayacağız. Yer olarak ise Değirmenlik’in girişinde bulunan ve daha önce sinema olarak kullanılan boş alan düşünülmektedir.
Belediye olarak yapmayı planladığımız üçüncü proje ise Kapalı Spor Salonudur. Genelde futbola büyük yatırım yaptık ama sadece futbol ile olmaz. Bu kapalı spor salonunu yapmamız durumunda voleybolu da, basketbolu da, diğer spor dallarını da hatta konserleri de içerisinde yapabileceğiz. Bu bakımdan kapalı spor salonu çok önemlidir. “
Detay: Belediyelerin devlet ile ilişkilerini nasıl değerlendirirsiniz?
“Devlet kırsal kesim bölgelerine daha fazla önem vermelidir. Çünkü örneğin bizim bölgemizde yaklaşık 13 bin vatandaşımız yaşamaktadır. Şu an yatırım olarak iyi noktada olan belediyemiz belde halkına daha fazla hizmet verebilmek için kaynağa ihtiyaç duymaktadır. Bunun içinde bugün düşük olan, yetersiz olan devlet katkı payı en az %10 oranına geliştirilmelidir. ”
Detay: Belediyenin vergi veya fatura gelirleri yüzde kaç oranda toplanmaktadır?
“Elbette verilen hizmetlerin karşılığı geri dönüş özlenen oranlarda değildir ama bu konuda bölge halkımıza çok büyük görev düşmektedir. Bölge halkımız bu vergileri ödemekle sadece borcunu kapatmış olmuyor, bölgeye yapılacak olan hizmetlerin, yatırımların da kaynağına katkıda bulunmuş oluyor. Çünkü şeffaf bir şekilde yönettiğimiz belediyemizin birçok yatırımı kendi öz kaynakları ile sağlanmaktadır. ”
Detay: Çözüm olması durumunda belediyelerimiz AB standartlarına ne kadar uygundur?
“Coğrafi olarak büyüklük ve dağınık yapılaşma nedeniyle, kırsal belediyecilikten kent belediyeciliğine geçmek çok da kolay değildir. Çünkü sizde takdir edersiniz ki belediyemiz 16 farklı köyü ve 2 askeri köyü bünyesinde barındırmaktadır. Ama coğrafi durum bölge halkımızın Avrupalı hizmet almasını da engel değildir.
Özellikle alt yapıya yapılan yatırımlarda, iyileştirmelerde Avrupa standartlarında hizmet götürmekte olan belediyemiz, bunun yanı sıra Avrupa Birliği’nden esinlenerek yıllardır sürdürmüş olduğu Yaşlılara Hizmet Projesini önümüzdeki günlerde yine Avrupa Birliği ile ortaklaşa yapılan ve önümüzdeki günlerde açılışını yapacağımız Gündüz Bakım Evi projemiz ile taçlandıracağız.
Elbette ki tüm bunlar yeterli değildir ama önümüzdeki dönemde de gerek Avrupa Birliği ile ortaklaşa, gerekse kendi öz kaynaklarımızla yapılacak olan çalışmalarla AB standartlarında hizmeti belde vatandaşlarımıza sunmak istiyoruz. ”
Detay: Beledi vergiler halk tarafından çok yüksek olarak nitelendiriliyor. Siz başkan olarak ne söyleyebilirsiniz?
“Halktan alınan vergileri bölge halkımızın geçim durumunu gözeterek ayarlamasını yapıyoruz. Özellikle ekonomik krizden daha da fazla etkilenen kırsal bölge vatandaşlarını barındıran belediyemiz uzun bir zamandır herhangi bir yeni fiyat ayarlaması yapmamıştır. Ama diğer bir yanda da bakacak olursak belediyemizin bölgeden topladığı vergi ve ücretler diğer belediyelerden çok daha azdır. ”
Detay: Kültür Sanat’ta belediyeniz hangi noktadadır? Sizin bireysel olarak sanata bakış açınız nedir?
“Belediyemiz özellikle Kültür Sanat konusunda da yıllardır başarılı çalışmalar yapmaktadır. Belediyemiz bünyesindeki halk dansları ekibimiz içerisindeki yaş gruplarına göre ayrılmış ekipler yurtiçinde başarılı gösteriler ortaya koymaktadır. Ama bu ekiplerimiz gerek belediyemizi gerekse memleketimizi yıllardır ülke dışında temsil etmekte, oralarda yaptığı gösterilerle başarılar kazanmaktadır.
Kültür sanata dair hizmet eden bölgemiz içerisindeki dernekleri de belediyemiz elinden geldiğince desteklemekte, bölgemizin sosyalleşmesi için bu tür girişimleri desteklemektedir.
Bölgemizin en büyük eksikliklerinden birisi kapalı mekan sıkıntısıdır. Bu sıkıntıdan dolayı tiyatro ve sahne sanatlarının yapılması çok da mümkün olamamaktadır. Ama önümüzdeki dönemde en büyük projelerimizden birisi olacak olan Gençlik ve Kültür Sanat Merkezi’mizin hayat bulmasıyla bu merkezde yapılacak olan gerek gençliğe yönelik çalışmalarla, gerekse Kültür- Sanat’a yönelik çalışmalarla bölge halkımızın bir başka eksikliğini de ortadan kaldırmış olacağız. Böylelikle belediyecilik anlayışımızı ve vizyonumuzu daha bir çağdaş, daha bir Avrupalı noktasına taşımız olacağız. ”