İspanya'da hükümet kurma çalışmaları başarısızlıkla sonuçlandı

İspanya'da 20 Aralık'ta yapılan genel seçimler sonrasında Sosyalist İşçi Partisi lideri Sanchez'in yürüttüğü hükümeti kurma girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı.

 

İspanya'da 20 Aralık'ta yapılan genel seçimler sonrasında Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez'in yürüttüğü hükümeti kurma girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı.

2 Mart'ta yapılan ilk güven oylamasında yeterli çoğunluğu bulamayan Sanchez, bugün gerçekleşen ve sadece mutlak çoğunluğun yeterli olduğu güven oylamasının 2. turunda da aradığı desteği bulamadı.

350 sandalyeli İspanyol Meclisi'ndeki 2. tur oylamada 131 "evet", 219 "hayır" oyu çıktı. 1. turdaki oylamaya oranla 2. turdaki tek değişiklik, 1 oyu olan Kanarya Adaları Koalisyonu'nun çekimser olan oyunu "evet" şeklinde değiştirmesi oldu.

İspanya'nın 1975'te diktatör Franco'nun ölümünden sonra başlayan demokrasi tarihinde, ilk kez 2. tur oylama sonucunda da bir hükümet kurulamadı.

Erken seçim yüksek olasılık

İspanyol Anayasası'na göre bundan sonraki süreçte ülkenin siyasi geleceğiyle ilgili kararı Kral 6. Felipe verecek. 19 Haziran 2014'te babası Juan Carlos'un yerine İspanya Kral olan 6. Felipe'nin, ülke siyasi tarihinde ilk kez, bir genel seçimden sonra siyasi parti liderleriyle 3. tur görüşmeleri başlatması bekleniyor.

Kral 6. Felipe'nin hükümetin kurulmasına ilişkin siyasi parti liderlerinden yeni bir öneri alması ihtimalinin düşük, ülkede 26 Haziran'da erken seçime gidilmesi olasılığının ise yüksek olduğu ifade ediliyor.

Ülkede 20 Aralık'ta yapılan genel seçimlerde, hiçbir parti tek başına iktidar olmayı başaracak çoğunluğu elde edememiş, en yüksek oyu ise iktidardaki merkez sağ görüşlü Halk Partisi (PP) almıştı. PP'nin lideri ve Başbakan Mariano Rajoy, kendisine destek veren hiçbir siyasi parti bulamadığından hükümet kurma görevini de kabul etmemiş, seçimlerde 2. parti olan PSOE'nin lideri Sanchez ise diğer siyasi partilerin liderleriyle yürüttüğü müzakerelerde olumlu sonuç alamamıştı.