İsrail Lobisi’nden EastMed Konusunda ABD’ye Baskı

Rum Enerji Bakanı Pilidu’nun Açıklamaları

ABD Senatosu’ndaki İsrail lobisinin, Doğu Akdeniz’deki doğal gazın Avrupa’ya taşınması projesi olarak lanse edilen EastMed projesi konusundaki tutumunu değiştirmesi için ABD Başkanı Joe Biden’e baskı yapmaya başladığı, boru hattının sürdürülebilirliğine ilişkin raporların ise yıl sonuna kadar tamamlanmasının öngörüldüğü belirtildi.
Fileleftheros gazetesi: “Lobi’den Karşı Atak – Yahudi Örgütleri Biden Hükümetine Doğu Akdeniz Boru Hattı Konusunda Baskı Yapıyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında Rus doğal gazına bağımlılığın kaldırılması konusunun gündeme gelmesinin ardından, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz yataklarından çıkarılacak gazın AB’ye götürülmesi, bu çerçevede de EastMed projesinin yeniden gündeme geldiğini yazdı.
Gazete, Türkiye’nin tepkisi ve Yunanistan’ın bu tepkiyi, Güney Kıbrıs ve İsrail’den daha fazla dikkate alması sebebiyle, projeye ilişkin sürdürülebilirlik raporlarının bu yılsonuna kadar tamamlanması bahanesi arkasına sığınan Rum hükümetinin, projeyi gündemden düşürdüğünü ancak Ukrayna’da yaşanan son gelişmelerin projenin yeniden gündeme gelmesine sebep olduğunu aktardı.
Ukrayna’daki gelişmeler ve Rus gazına olan bağımlılığın ortadan kaldırılmasının gerekti argümanını fırsat bilen Yahudi lobisinin ise ABD Başkanı Biden’a, projeye ilişkin görüşünü değiştirmesi yönünde baskı ve lobicilik faaliyetlerine başladığını belirten gazete, Amerika Ulusal Güvenlik Musevi Enstitüsü’nün (JINSA) de aralarında bulunduğu bazı örgütlerin bu lobi faaliyetlerinde başı çektiklerini yazdı.
Söz konusu enstitü tarafından yayınlanan raporda, Ukrayna savaşı sebebiyle AB’nin doğal gaz ihracatı konusunda Rusya’ya alternatif aradığı, ABD hükümetinin EastMed projesine ilişkin kararının ise, AB’nin enerji güvenliğini tehlikeye attığı iddia edildi.
AB’nin Rusya’dan aldığı doğal gaz miktarı ve EastMed projesinin sağlaması olası doğal gaz miktarlarına ayrıntılı şekilde değinilen raporda, Biden’in projeye ilişkin kararıyla, Türkiye’nin bölgedeki sözde “olumsuz rolünü” desteklediği iddiasında da bulunuldu.
PİLİDU “İYİMSER”
Öte yandan, Alithia gazetesi “Nisan Ayı Başlarına Kadar EastMed’de Gelişme Bekleniyor – Ticaret Bakanı Piliu, Kısa Sürede Yeni Haberler Konusunda İyimser” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Ticaret ve Enerji Bakanı Nataşa Pilidu’nun dün yaptığı açıklamalara yer verdi. Habere göre, Piliu, “Kıbrıs doğal gazının değerlendirilmesi konusunda yakın zamanda gelişmeler yaşanacağı konusunda umutlu olduğunu” söyledi.
Habere göre, Pilidu, Ukrayna krizinin Güney Kıbrıs’ın sözde doğal gaz yataklarının kullanımı konusunu hızlandırması ihtimalinin sorulması üzerine, “Chevron” şirketinin belli önerilerle gelmesini bekledikleri “Afrodit” yatağı konusunda Mart sonu, Nisan başında gelişmeler yaşanması olasılığının bulunduğunu ifade etti.
Exxon Mobil-Qatar Energy ortaklığının Mart ayı sonuna kadar 10’uncu parseldeki doğrulama sondajını da tamamlamasının beklendiğini, Eni Total şirketinin ise bu yıl sondaj gerçekleştireceğini beliren Piliu,  Exxon Mobil’in, 10’ncu parseldeki alanla bağlantısı olup olmadığını belirlemek adına 5’inci parselde sismik çalışmalar yapacağını vurguladı.
Exxon Mobil ve Qatar Energy şirketlerinin hali hazırda sismik araştırmalar konusunda ihale sürecini başlattığını ifade eden Pilidu, Türkiye-İsrail yakınlaşmasının Güney Kıbrıs’ı olumsuz etkileme ihtimalinin sorulması üzerine ise, İsrail’e işbirliğinin çeşitli enerji alanlarında istisnai düzeyde olduğu yanıtını verdi.
EuroAsia Interconnector projesine de değinen Pilidu, Güney Kıbrıs’ın çeşitli elektrik kaynaklarından enerji alıp verme imkanına sahip olacağını, bu gelişmenin çok umut verici olduğunu ifade etti.
Planlarının değişmediğini ve 11 Nisan 2022 tarihinde İsrailli mekvikdaşıyla, Mısır’la başlattıkları istişarenin devam etmesi konusunda bir görüşme gerçekleştireceğini vurgulayan Pilidu, EuroAsia projesinin büyük bir hızla devam ettiğini aktardı.
Pilidu, AB’nin, Kıbrıs ile AB arasında elektrik enerjisi bağlantısının sağlanmasına büyük önem verdiğini belirterek Kıbrıs-Girit ve Girit-Attiki (Yunanistan) bağlantısının hızlı bir şekilde sürdüğünü, ardından ikinci aşamada ise Kıbrıs-İsrail bağlantısının yapımına başlanacağını vurguladı.
Politis gazetesi ise haberi “Nisan’a Kadar Sabır” başlığı altında yansıttı.