İşte Bakanlar Kurulu kararları...

Paragraf başlıkları:

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU: “ERCAN’DA İKİ ŞİRKET BİRDEN VAZGEÇERSE GEREĞİNİ YAPARIZ”

“YA BAŞKA BİR İHALEYE ÇIKARIZ YA DA DEVLET OLARAK KENDİMİZ O NOKTADAN SONRAKİ GELİŞMELERİ PROJELENDİRİRİZ”

“DEVLETİN GELİR ORTAKLIĞI, BU SÖZLEŞMENİN İMZALANDIĞI GÜNDEN İTİBAREN 4 YIL İÇİNDE BAŞLAR. BU TARTIŞILMAZ BİR KONUDUR” 

“EMEKLİ OLAN VEYA DEVLETTEN MAAŞ ÇEKEN 75 YAŞ VE ÜZERİNDEKİ VATANDAŞLARIN YOKLAMALARI EVLERİNDE YAPILACAK”

“SPOR OFİSİNİ MECLİSE TAŞIYACAĞIZ”

“ÖĞRETMENLERİN HAZIRLIK ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMA BAŞLATTIK”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Ercan Havalimanı’nda iki şirketin anlaşamamasının; kendileri açısından “dikkate alınması gerekmeyen” bir konu olduğunu çünkü muhataplarının T&T şirketi olduğuna vurgu yaparak, “Ama eğer T&T şirketi veya bu şirketi oluşturan her iki firma birden vazgeçerse biz gereğini yaparız” dedi.

Yorgancıoğlu, “Ya başka bir ihaleye çıkarız, ya da devlet olarak kendimiz o noktadan sonraki gelişmeleri projelendiririz.. Ama tabii ki bir sözleşme vardır. İptal etme koşulları oluşmadan ve/veya kendileri bu işten vazgeçmeden, bu işin sürmesi gerekir” diye konuştu.

Konuyu Savcılığa danışarak yürüttüklerini ve hukuksal boşluk bırakma gibi bir niyetlerinin olmadığını vurgulayan Yorgancıoğlu, “Açık ve net olarak şunu söyleyebilirim. Devletin gelir ortaklığı, bu sözleşmenin imzalandığı günden itibaren 4 yıl içinde başlar. Bu bizim açımızdan tartışılmaz bir konudur” ifadesini kullandı.

Bakanlar Kurulu bugün saat 10.30’da Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında toplandı. Yorgancıoğlu, toplantı öncesinde basına gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

“YAŞLILARA YÖNELİK YENİ BİR HİZMET BAŞLATILDI”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin yaşlılara yönelik yeni bir hizmet başlattığını belirterek, emekli olan veya devletten maaş çeken vatandaşların her yıl yaptığı yoklamaların artık 75 yaş üzeri kişilere Maliye Bakanlığı çalışanları tarafından evlerinde yapılacağını kaydetti.

Yorgancıoğlu, Maliye Bakanlığı personelinin hem yaşlılara evinde hizmet vereceğini, hem de halini hatırını soracağını belirterek, bu çalışmanın başladığını söyledi.

“ERCAN İHALESİ KONUSUNDAKİ TAVRIMIZ AÇIK VE NETTİR”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, basında çok tartışılan Ercan Havalimanı ihalesi konusuna da değinerek, “Bizim bu konudaki tavrımız açık ve nettir” ifadesini kullandı.

Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:

“Ercan Havalimanı ihale sonucu ve ihale şarlarıyla, belirli bir projeyi içeren ihale yapılarak sonuçlandırılmıştır. Ve yine o dönemde ihaleye katılanlara KDV ile ilgili de bir yükümlülük olduğu ifade edilmişti. Biz Ercan Havalimanı’nın hangi koşullarda ihale edilmiş ise o koşullarda yapılması taraftarıyız. İki şirket arasındaki sıkıntı bizi herhangi bir şekilde ilgilendirmemektedir. Taşyapı ile Terminal Yapı anlaşarak, ihaleye girmiştir. Ama bunlar ihaleye girerken T&T Şirketi adına ihaleye girmiştir ve bizim muhatabımız da bu şirkettir. Sorumluluk da bu şirket üzerindedir. Biz bütün bunlara bakarak, gecikmeye de mahal vermemek adına elimizden geleni yapacağız ancak hiç kimsenin de başka bir gerekçe ortaya koyarak bundan imtina etmesine geri çekilmesine müsaade etmeyeceğiz.”

“SPOR OFİSİNİ MECLİSE TAŞIYACAĞIZ”

Yorgancıoğlu, basında tartışılan bir diğer konu Spor Ofisi konusunda da Savcılıktan aldıkları görüşün; “Bunun Meclise götürülmesi yönünde” olduğunu ifade ederek, gerekli girişimleri başlattıklarını söyledi.

“ÖĞRETMENLERİN HAZIRLIK ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMA BAŞLATTIK”

Öğretmenlerin hazırlık ödenekleri konusunun da gündemlerinde olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, bu konuda bir çalışma başlattıklarını ve bu çalışmayı daha ileriye taşımak adına görevlendirdikleri arkadaşlarının ellerinden gelen gayreti ortaya koyduğunu kaydetti.

SORULARDA KONU YİNE ERCAN

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Ercan konusundaki gelişmelere ilişkin soruyu yanıtında, “İki şirketin anlaşamaması bizim açımızdan dikkate alınması gerekmeyen bir konudur, çünkü bizim muhatabımız iki şirketin anlaşarak kurduğu ortak T&T şirketidir. Yasal muhatabımız O’dur” dedi.

Yorgancıoğlu, “Ama eğer T&T şirketi veya bu şirketi oluşturan her iki firma birden vazgeçerse tabii ki biz gereğini yaparız. Ya başka bir ihaleye çıkarız ya da devlet olarak kendimiz o noktadan sonraki gelişmeleri projelendiririz. Ama tabii ki bir sözleşme vardır, iptal etme koşulları oluşmadan ve/veya kendileri bu işten vazgeçmeden bu işin sürmesi gerekir” ifadesini kullandı.

Başbakan Yorgancıoğlu, bir başka soruyu yanıtında, Taşyapı’nın Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na “inşaatın müteahhitliğini üstlenmesi konusunda müracaat ettiği” iddiasının doğru olmadığını söyledi. Taşyapı’nın değil, ikisinin ortak olduğu T&T şirketinin bakanlığa müracaat ettiğini, bakanlığın da bunu Bakanlar Kurulu’na getirdiğini kaydeden Yorgancıoğlu, müracaatın da, “inşaat kısmının Taşyapı tarafından yapılması” yönünde olduğunu söyledi.

Yorgancıoğlu, “Yani bu talep, T&T’yi oluşturan iki şirketin ortak talebidir... Şimdi bu şirketlerden biri diyor ki, ‘bundan bizim haberimiz yok’. Ama bu bizim sorunumuz değildir. Bu onların ortaklık sorunudur çünkü ihale sözleşmesinin altında imzası bulunan T&T şirketidir” dedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bu talebin Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olduğunu ve değerlendirdiklerini ifade etti.

“SAVCILIKLA YÜRÜTÜYORUZ”

Terminal Yapı’nın “hukuk yoluna gideceği” açıklamalarının hatırlatılması üzerine Yorgancıoğlu, konuyu Savcılığa danışarak yürüttüklerini ve bu konuda hukuksal boşluk bırakma gibi bir niyetlerinin olmadığını vurguladı.

Yorgancıoğlu, burada esas olanın, T&T şirketinin kendisi olduğunu ve ortak şirketlerin kendi aralarındaki tartışmaya muhatap olmadıklarını belirterek, bu tartışmanın iki ortağı ilgilendirdiğini söyledi.  Başbakan Yorgancıoğlu, iki şirketin bu ihale ile ilgili kendi aralarında imzaladıkları sözleşmeler de bulunduğuna işaret etti.

“GELİR ORTAKLIĞI 4 YIL SONUNDA BAŞLAR”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bütün bu tartışmaların Ercan Havalimanı ihalesinin yapıldığı dönemde yeterince sağlam zemine oturup oturmadığı tartışmalarını da gündeme getirdiğine işaret ederek, “Ancak açık ve net olarak şunu söyleyebilirim ki devletin gelir ortaklığı, bu sözleşmenin imzalandığı günden itibaren 4 yıl içinde başlar. Bu bizim açımızdan tartışılmaz bir konudur” dedi.

Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:

“Müteahhitlik hizmetlerinin verilmesinin ya da bitirilmesinin, yani binanın ve pistlerin bitirilmesinin 4 yıl içinde tamamlanması koşulu belki de yerin biraz geç teslim edilmesi nedeniyle ötelenebilir. Ama gelir ortaklığı başka bir şeydir. Binanın teslim edilmesi başka bir şeydir. Zaten sözleşme imzalandığı andan itibaren T&T şirketi havalimanının gelirlerini devralmıştır. Bu nedenle 4 yıl sonra gelir ortaklığının başlaması konusunda herhangi bir tereddüt yoktur.”