İşte Bakanlar Kurulu Kararları...

Ücretler ne oldu? KIB-TEK Borçlanıyor...

BAKANLAR KURULU KAMU MAAŞLARINA YÜZDE 3,18 ARTIŞ KARARI ALDI

ARTIŞ TEMMUZ AYI MAAŞLARINA YANSIYACAK

KIB-TEK’E 9 MİLYON DOLAR, TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNE DE 12 MİLYON TL KREDİ KULLANDIRILACAK

Bakanlar Kurulu, kamuda çalışanların ve sigorta emeklilerinin maaşlarına brüt yüzde 3,18 artış yapılmasını kararlaştırdı. Artışlar, Temmuz ayı maaşlarına yansıtılacak.

Uygulamaya göre artış, alt gelir gruplarına yüzde 12,94, üst gelir gruplarına ise yüzde 1,25 olarak yansıyacak. Bu kapsamda 2010 sonrası işe girenlerin maaşlarına brüt 261 TL, milletvekili maaşlarına da brüt 161 TL artış yapılacak.

Bakanlar Kurulu, ayrıca tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi adına faiz destekli 12 milyon TL’lik kredi kullandırılması ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun faaliyetlerini yürütebilmesi adına Borç Komitesi’nin de onayladığı 9 milyon dolarlık kredi kullandırılmasına yönelik karar üretti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı tamamlandı.

Başbakan Yorgancıoğlu, toplantı sonrası basına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Başbakan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nun bugünkü toplantısında birçok konuyu değerlendirdiğini ve birçok önemli karar ürettiğini ifade ederek, öne çıkan kararları açıkladı.

Yorgancıoğlu, ülkede yeni yollar yapıldığını, bu çerçevede Bakanlar Kurulu’nun bazı kamulaştırmaların yapılmasını kararlaştırdığını söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi adına faiz destekli 12 milyon TL’lik kredi kullandırılmasını karara bağladığını ifade eden Yorgancıoğlu, bu kredinin, KKTC hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası arasında yapılan anlaşma gereği kullandırılacağını kaydetti.

Yorgancıoğlu, bu yapılırken bankalar arası rekabetin de gözetilmesinin protokol gereği önemsendiğine dikkat çekti.

Bakanlar Kurulu’nun, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun faaliyetlerini yürütebilmesi adına Borç Komitesi’nin de onayladığı 9 milyon dolarlık kredi kullandırılmasına yönelik karar ürettiğini ifade eden Yorgancıoğlu, bir diğer üretilen kararın ise engelli vatandaşlara yönelik olduğunu söyledi.

“ENGELLİ VATANDAŞLARA GÜMRÜKSÜZ ARAÇ”

Yorgancıoğlu, bu çerçevede MS olarak da adlandırılan nörolojik hastaların kendilerine uygun arabaları gümrüksüz alabilmeleri için bir değişiklik yapılmasının karara bağlandığını kaydetti. Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nun ayrıca yabancıların ülkeden mal alabilmelerini sağlayacak karar ürettiğini de söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nun kamuda çalışanların ve sigorta emeklilerinin her 6 ayda bir aldıkları bir artış bulunduğunu, buna geçmişte “Hayat Pahalılığı” dendiğini, ancak yılbaşından önce bu dağılımın daha adil olması için hükümetin farklı bir uygulama ortaya koyduğunu anlattı.

Yorgancıoğlu, bu uygulamanın da hayat pahalılığı oranının bütçeye getirdiği toplamı alt gelir gruplarına daha büyük oranda getirilerek bir denge kurulmaya çalışıldığını ifade ederek, “Ocak ayında böyle bir uygulama yapılmıştı ancak hayat pahalılığının o dönemde 1,6 olması nedeniyle bazı tartışmalar yaşanmıştı miktarının az olduğuyla ilgili” diye konuştu.

Bu yıl ilk altı aylık hayat pahalılığı oranının 3,18 olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, yapılan değerlendirme ile ortaya çıkan tabloyu şöyle özetledi:

ARTIŞTA ORTAYA ÇIKAN TABLO

“İlkokul hizmet sınıfı mezun olup 2010 sonrası devlette çalışanların aldığı maaş 2017 TL’dir. Eğer eski usul artış sistemi uygulansaydı alacakları artış 64,47 TL olacaktı, ancak şimdiki uygulama ile 261 TL artış alacaklar.

Aynı hizmet grubu eski baremden maaş çekenler 2948 TL alıyor. Eski usule göre artış alsalardı 93,76 TL alacaklardı, ancak yeni uygulamaya göre 144 TL artış alacaklar.

Lise hizmet sınıfında 2010 sonrası işe girenler 2279 TL alıyor, eski usule göre artış alsalardı 80 TL civarında artış alacaklardı ancak şimdi 261 TL artış alacaklar.

Üniversite hizmet sınıfı 2010’dan sonra girenler 2507 TL maaş alıyor. Eski usul olsaydı 79,72TL gibi bir artış alacaktı, ancak şimdi yeni usule göre 261 TL artış alacaklar. Eski baremden olanlar şu anda 3597 TL maaş alıyor, eski usul olsa alacakları artış 114 TL olacaktı, yeni sistemle alacakları artış 144 TL olacak.

Öğretmenler 2010 sonrası şu anda 2819 TL alıyor. Eski usul artış 89,66 TL olacaktı, ancak yeni sistemde 271 TL artış alacaklar. Öğretmenler eski barem ise şu anca 3943 TL alıyor, eski usul alsalar 125 TL, yeni uygulamada 149 TL artış alacaklar.

Üst düzey kamu görevlilerine bakıldığında ise müsteşar topunda olan eski barem 11 bin 562 TL alıyor, eski usul olsaydı 367 TL artış alacaktı, ancak şimdi 144 TL alacak.

Milletvekilleri 12 bin 950 TL maaş alıyor, eski usul olsaydı 411 TL artış alacaktı, şimdi 161 TL artış alacak.

Bakanlar şu anda 13 bin 297 TL maaş alıyor, eski usule göre 422 TL artış alacaktı, yeni uygulamada 165 TL artış alacak.”

Yorgancıoğlu, oran olarak bakıldığında bakanların 1,25 artış alacağını, en çok artışı ise yüzde 12,94 ile 2010 sonrası en düşük baremlerin alacağını ifade etti.

Ülkenin koşulları ve imkanlarının belli olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, alt gelir düzeyinde bulunan çalışanların gelir düzeyini artırmak için böyle bir formül ürettiklerini anlattı ve bu uygulamanın Ocak ayından hesaplanması durumunda bu yıl içinde 2010 sonrası işe girenlere 261 bu ay ve Ocak ayındaki 136 lira ile yaklaşık 400 TL maaş artışı getirildiğini işaret etti.

Yorgancıoğlu, aynı sürede ise üst baremlere 71 ve 140 lira civarı artış verildiği göz önünde bulundurulursa yaklaşık 210 TL artış yapıldığını kaydetti.

Bunun da 2 barem arasındaki farkın giderek kapandığını gösterdiğini ifade eden Yorgancıoğlu, bununla ilgili Bakanlar Kurulu tarafından üretilen kararın uygulanması ile ilgili yetkinin alındığını ve ilgili yasa tasarısının Meclise gönderilmesini kararlaştırdığını vurguladı.

“ASGARİ ÜCRET ARTIRILMALI”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bir soru üzerine asgari ücretin artırılması gerektiğini düşündüklerini de belirterek, asgari ücreti belirlemede iş veren, işçi ve hükümet tarafı olduğunu, kararı onların üreteceğini, bu karar üretilirken de en az üçünden ikisinin mutabık olması gerektiğini işaret etti.

Yorgancıoğlu, yapılan görüşmelerde henüz bir mutabakata varılmadığını ifade ederek, asgari ücretin artırılması gerektiğini ancak rakamın ne olacağı konusunda iki tarafın mutabık olması gerektiğini kaydetti.