Vatandaşların satın aldıkları ürün ve hizmetlerde yaşadığı mağduriyetlerde birçoğumuzun haberdar olmadığı şikayet hattı uzunca bir süredir devrede. Yapılan başvurular ise hakem heyet tarafından değerlendiriliyor.
“400’Ü AŞKIN ŞİKÂYET”
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın, Tüketicilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için oluşturduğu, 24 saat şikâyet kabul eden ‘Tüketici Şikâyet Hattı’na 400’ü aşkın şikâyet geldi. Mağdur edildiğini düşünen vatandaşlar devletin mağduriyetlerini gidermesi için yardım talep ediyor.
EN ÇOK ELEKTRONİK EŞYA
Tüketiciler ile satıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıkları çözümlemek üzere Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bünyesinde kurulan Mal Ve Hizmetler Hakem Heyeti’ne yapılan şikâyetler arasında, elektronik eşyalarla ilgili şikayetler öne çıkıyor. Bu bağlamda ise en çok satın alınan cep telefonları şikâyet konularını oluşturuyor.
Tüketicilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için 24 saat şikâyet kabul eden ‘Alo 171 Tüketici Şikâyet Hattı’na bugüne kadar toplam 400’ü aşkın şikâyet geldi.
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, tüketici haklarının korunması, geliştirilmesi ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi amacıyla başlattığı çalışmalar çerçevesinde oluşturulan “Alo 171 - Tüketici Şikâyet Hattı”na 400’ü aşkın şikâyet gerçekleştiği açıklandı.
Tüketiciler ile satıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıkları çözümlemek üzere Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bünyesinde kurulan Mal Ve Hizmetler Hakem Heyeti, yapılan şikâyetleri değerlendiriyor.
EN FAZLA ŞİKÂYET CEP TELEFONLARINDAN
Ticaret Dairesi Tüketici Birimi’nden alınan bilgiye göre, Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti’ne toplam 400’ü aşkın şikâyet gerçekleşti.
Tüketiciler tarafından yapılan şikâyetlerde, cep telefonu arıza şikâyetleri başı çekiyor. Alo 171 Tüketici Şikâyet Hattı’na birçok alanda şikâyet yapılırken, cep telefonu arıza şikâyetlerinin korkunç boyutta olduğu belirtiliyor.
ŞİKAYETİM ÇOK
Hakem heyetine yapılan başvurularda elektronik eşyalar dikkat çekiyor. Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti’ne, kıyafetten, ayakkabıya; elektronik cihazlardan, kredi kartları ve banka tüketici kredilerine kadar her türlü şikâyet geldiği belirtiliyor. Tüketicilerin satıcılar ile uzlaşamaması üzerine yaptığı başvurularda hizmet alımları da şikayet listesini daha da büyütüyor. Şezlong şikayeti, uçak ve feribot bileti şikayetleri, ağaç budama şikayeti, banka tüketici kredisi şikayeti, yurt dışı GSM internet tarifesi şikâyeti, seyahat sigortası şikayeti, kanalizasyon ücreti şikayeti, yanlış yakıt verme şikayeti, GSM şirketi tarife şikayeti gibi bir çok konuda şikayetler heyet tarafından değerlendirilirken karara bağlanmış durumda. Kimi kararlar tüketici lehine sonuçlanırken, bazı şikayetlerin Hakem Heyetinin yetkisi dışında olduğu için görüşülmediği, taraflar tüketici birimi tarafından uzlaştırıldığı veya tüketici şikayetini geri çektiği de ifade edildi.
HAKEM HEYETİ
Tüketiciler ile satıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıkları çözümlemek üzere Ekonomi Ve Enerji Bakanlığı bünyesinde kurulan Mal Ve Hizmetler Hakem Heyeti yapılan başvuruları inceleyim gerekli değerlendirmeleri yapıyor. Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti toplam yedi üyeden oluşuyor. Bakanlık Temsilcisi bir üye ( Başkan ), Tüketici Dernekleri Temsilcisi bir üye, Tüketici Konseyi Temsilcisi iki üye, Barolar Birliği Temsilcisi üç üye gerekli incelemeleri ve değerlendirmeleri gerçekleştiriyor. Heyet asgari ücretin dört katına kadar olan mal ve hizmet alımlarında tüketicilere hizmet sunuyor. Bu kıymetin üzeri mal ve hizmet alımlarında ortaya çıkan olumsuzluklarda Heyetin vereceği kararlar istişare nitelikli olarak belirtilirken, bütün ilgili tarafların Hakem Heyetinin yetkisini açık olarak tanıdıklarını Heyete yazılı olarak beyan etmeleri halinde , Heyet yine tüketicilere hizmet veriyor.
BAŞVURU KOŞULLARI
Başvurular tüketicinin bizzat veya avukatı aracılığıyla Heyet raportörüne vereceği yazılı bir dilekçe ile başlatılabiliyor. Öte yandan başvurular, mal veya hizmetin alındığı yerdeki kaymakamlıklara da yapılabiliyor. Kapıdan satışlarla ilgili uyuşmazlıklarda da başvurular, tüketicinin bulunduğu yerdeki kaymakamlığa yapılabiliyor.
NASIL BAŞVURABİLİRSİNİZ?
Satın aldığı bir ürün ile ilgili mağdur edildiğini düşünen vatandaşlar, uyuşmazlık konusu içeren dilekçe ve delil oluşturan ilgili belgeler ile kaymakamlıklar aracılığı ile başvurularını gerçekleştirebiliyor.
BAŞVURULARDAN ÜCRET ALIMI
Hakem heyetlerine yapılan başvurularda başvuru konusunun bir asgari ücret tutarından yüksek olması durumunda başvuru sahibinden asgari ücretin 1/25 (62.40 TL)oranında harç tahsil edilir. Hakem Heyetince başvuran tarafın haklı bulunması durumunda tahsil edilen harç başvuru sahibine aynen geri iade edilir.
MAHKEME KARARI GİBİ İCRA EDİLİR
Müracaatlar, başvuru tarih ve sırasına göre en geç iki ay içinde hakem heyetince görüşülür ve Yasa/Tüzük kapsamında karara bağlanır. Hakem Heyetinin vereceği kararlar taraflara yazılı olarak bildirilir ve tarafları bağlayıcıdır. Taraflar bu kararlara karşı on beş gün içinde Mahkemeler Yasası uyarınca yetkili kılınan mahkemeye itiraz için müracaat edebilirler. Süresi içinde müracaat edilmeyen kararlar kesinleşir. Kesinleşen kararlar mahkeme kararı hükmündedirler ve aynen mahkeme kararı gibi icra edilebilirler.
Rana SARRO