KKTC’ye TC’nin Lefkoşa Büyükelçisi atanması ile başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere bazı siyasi partiler tarafından da istenmeyen adam ilan edilen Büyükelçisi Akça, adadan ayrılmadan önce veda resepsiyonu verdi. Akça’nın yerine atanan deneyimli diplomat Derya Kanbay’ın ise önümüzdeki hafta başı adaya gelmesi bekleniyor.
Türkiye'nin KKTC'de 2011 yılında uygulamaya koyduğu ekonomik önlemler paketinin mimarı olarak gösterilen ve bu nedenle KKTC’ye TC Lefkoşa Büyükelçisi olarak, Uluslarası diplomasi konusunda hiçbir deneyimi olmamasına karşın ekonomi geçmişi olan bir kişinin büyükelçi olarak atanması da tepki toplamıştı.
Akça’ya kadar KKTC’YE atanan tüm büyükelçilerin Siyasal Bilimler çıkışlı olduğu göze çarparken 2011 yılında KKTC’ye ilk kez bir ekonomi yüksek lisanslı mühendis büyükelçi olarak atanmış ve bu süre zarfında Kıbrıslı Türklerin TC ile olan ilişkilerinde en kırılgan ve ayni zamanda en gergin dönemin de yaşandığı gözlemlenmişti.
Büyükelçi atanması ile birlikte Türkiye ile Kıbrıslı Türklerin ilişkilerinin en gergin dönemden geçmesine de neden olan TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, veda resepsiyonu ile Kıbrıs’taki görevine de veda etti. Gerek basın, gerek sendikalar gerekse siyasi partiler ile sürekli tepkiler ile gündeme gelen Akça, Büyükelçilik görevine atandığı günlerde toplumun bir çok kesimi tarafından İstenmeyen adam olarak ilan edilmişti. Yaklaşık 4 yıl boyunca Büyükelçilik görevini yürüten Akça’nın yerine, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi olarak atanan Derya Kanbay’ın önümüzdeki hafta başı adaya gelmesi bekleniyor.
VEDA ETTİ
KKTC’deki görev süresi sona eren ve önceki akşam bir veda resepsiyonu veren Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıslı Türklerin hakları olan adil ve kalıcı çözüme ulaşmasını; izolasyonların ve tanınmamışlığın önümüzdeki dönemde son bulmasını temenni etti.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreterliği’ne getirilen ve Ağustos ortasında yeni görevine başlayacak olan Akça, dün akşam büyükelçilik ikametgâhında verdiği resepsiyonda bir veda konuşması yaparak, 4 yıl 4 ayı Büyükelçi olarak Kıbrıs’ta geçirdiği 6 yılı değerlendirdi; yeni görevinin heyecanını, adadan ayrılmanın hüznünü yaşadığını söyledi.
“GÖREVİM BOYUNCA HEP HEYECAN DUYDUM”
KKTC ile görev yaptığı sürece hep heyecan duyduğunu ve büyük bir ciddiyetle çalıştığını vurgulayan Akça, “Amacım her zaman Kuzey Kıbrıs’ın daha güçlü ve daha müreffeh olması oldu. Bu amaçla, karınca kararınca Türkiye’de ulaşılan yeniliklerin ve olanakların Kıbrıs Türkü ile paylaşılmasına aracılık etmeye çalıştım” dedi.
“MUTLU HİSSETTİĞİM GÜNLER, ANLAŞILAMADIĞIM VEYA BENİM ANLAYAMADIĞIM DURUMLAR OLDU”
KKTC’ye ilk defa 1998’de Devlet Planlama Örgütü’nde seminer vermek üzere geldiğini anımsatan Akça, “O günden sonra Kıbrıs benim işim oldu. Son 6 yıldır da asli işim oldu. Bu süreçte işe yaradığım için kendimi mutlu hissettiğim günler oldu, anlaşılamadığım veya benim anlayamadığım durumlar oldu. Bu sürenin sonuna geldiğim bu günlerde Kıbrıs’ta dostlarımın arasında olduğumu hissediyorum ve sizlerden ayrılmak bana hüzün veriyor” şeklinde konuştu.
“HAKKINIZ OLAN ADİL VE KALICI BİR ÇÖZÜME ULAŞMANIZI TEMENNİ EDİYORUM”
Son 2 aydır kendisini uğurlamak için gösterilen ilgi ve yakınlıktan duyduğu memnuniyeti dile getiren, duygulandığını söyleyen Akça, “Önümüzdeki dönemde tanınmamışlığın ve uygulanan izolasyonların son bularak hakkınız olan adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmanızı temenni ediyorum” dedi.
EN DENEYİMSİZ BÜYÜKELÇİ
Türkiye'nin KKTC'de 2011 yılında uygulamaya koyduğu ekonomik önlemler paketinin mimarı olarak gösterilen ve bu nedenle KKTC’ye TC Lefkoşa Büyükelçisi olarak, Uluslarası diplomasi konusunda hiçbir deneyimi olmamasına karşın ekonomi geçmişi olan bir kişinin büyükelçi olarak atanması da tepki toplamıştı. Akça’ya kadar KKTC’YE atanan tüm büyükelçilerin Siyasal Bilimler çıkışlı olduğu göze çarparken 2011 yılında KKTC’ye ilk kez bir ekonomi yüksek lisanslı mühendis büyükelçi olarak atanmış ve bu süre zarfında Kıbrıslı Türklerin TC ile olan ilişkilerinde en kırılgan ve ayni zamanda en gergin dönemin de yaşandığı gözlemlenmişti.
KİMLER GÖREV YAPTI
İnal Batu, 1979-1984
Bedrettin Tunabaş, 1984-1987
Ertuğrul Kumcuoğlu, 1987-1991
Cahit Bayar, 1991-1995
Aydan Karahan, 1995-1996
Ertuğrul Apakan, 1996-2000
Hayati Güven, 2000-2004
Aydan Karahan, 2004-2006
Türkekul Kurttekin, 2006-2008
Şakir Fakılı, 2009-2010
Kaya Türkmen, 2010-2011
Halil İbrahim Akça, 2011-2015
HALİL İBRAHİM AKÇA KİMDİR?
1963 yılında Sivas ili Yıldızeli ilçesinde doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden 1988 yılında mezun oldu. Devlet Planlama Teşkilatı’nda 1989 yılında Planlama Uzman Yardımcısı olarak işe başladı.
1992-1994 yıllarında ABD’de University of Delaware’de ekonomi mastırı yaptı ve 1996 yılında Planlama Uzmanı oldu. Mastır araştırmasını “Bütçe Açıklarının Enflasyon Üzerindeki Etkisi”, uzmanlık tezini ise, “Türkiye’de Döviz Kurunun Belirleyicileri” konusunda yaptı. Devlet Planlama Teşkilatı’ndaki çalışma süresince önce Haberleşme Sektörü Uzmanı, daha sonra, Proje Analiz Uzmanı olarak çalıştı.
1996-1997 yıllarında Maliye Bakanlığı’nda Bakan Danışmanı ve 1997 yılında Emekli Sandığı Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.
2002-2008 yıllarında Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcılığı, aynı zamanda, Türkiye Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği, e-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu Üyeliği, Türkiye Cumhuriyeti adına TC-KKTC Teknik Heyet Başkanlığı ve Ocak 2009-Haziran 2009 tarihlerinde DPT Müsteşarlığı görevlerini yerine getirdi.
10 Şubat 2011 tarihinde KKTC nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak atandı.