İtalya'da yapılan genel seçim sonuçları hiç bir partinin tek başına hükümet kurmak için yeterli çoğunluğu elde edemediği olasılığıyla çıkmaza sürüklendi.
Ülke içinde kullanılan oyların tümünün sayımı tamamlandı. Buna göre Pier Luigi Bersani'nin orta sol bloğu Meclis'in alt kanadında; eski başbakan Silvio Berlusconi'nin orta sağ bloğuysa Senato'da çoğunluğa sahip.
İtalya'da istikrarlı bir yönetim için, parlamentonun her iki kanadına da hakim olmak gerekiyor. Berlusconi kanadından bir yetkili, iki blok arasındaki oy farkının çok ufak olduğunu ve bu yüzden kesin bir sonucun henüz açıklanamayacağını söyledi.
Beppe Grillo tarafından başlatılan bir protest hareketse oyların çeyreğini aldı.
Derin bir durgunluğun hissedildiği ve sert kemer sıkma önlemlerinin yürürlükte olduğu bir dönemde yapılan seçimin sonucu o kadar belirsiz ki İçişleri Bakanlığı'nın resmi sonuçlara dair açıklaması bir süreliğine beklenmiyor.
Oylar sayıldığı sırada orta sol bloğun lideri Pier Luigi Bersani "Ülkemiz için çok hassas bir durumun ortaya çıktığı açık." dedi.
Eski başbakan Silvi Berlusconi'nin lideri olduğu Özgürlükçü Halk Partisi'nin genel sekreteri Angelino Alfano, sonuçları "inanılmaz" olarak niteledi ve olası bir hata payına karşı İçişleri Bakanlığı'nın şimdilik sonuçları açıklamamasını diledi.
Olay yerinden
Tüm sandıkların açılmasının ardından İçişleri Bakanlığı verileri Bersani'nin orta sol bloğunun Meclisin alt kanadı için kullanılan oyların %29,54'ünü, Berlusconi'nin orta sağ bloğunun sa oyların %29,18'ini aldığını ortaya koydu.
İtalya dışında yaşayan seçmenlerin oyları sayılmaya devam ediyor.
Senato seçimlerinde de her ne kadar Bersani oyların çoğunluğunu elde etmiş olsa da bu koltuklar bölgesel bir oranla belirlendiğinden Berlusconi'nin çoğunluğu elde edeceği tahmin ediliyor.
Berlusconi, dört büyük bölgenin üçü Lombardiya, Campania ve Sicilya'da seçimi önde götürüyor.
'Nesillerin savaşı'
Pazartesi günü Bersani'nin bloğunun açık farkla seçimi kazanacağı tahmin edildiğinde Milano Borsası da %4 oranında değer kazanmıştı.
Ama seçim yarışının ne kadar başa baş olacağının farkedilmesiyle piyasalar da düşüşe geçti. New York'ta Dow Jones Endeksi %1,55 oranında düşerken Tokyo borsasında hisse senetleri güne alçaktan başladı.
Euro bölgesinin üçüncü büyük ekonomisinde sağ ve sol kanat arasında farkın ufak olmasının diğer AB üyesi ülkelerin liderlerini endişelendireceği tahmin ediliyor.
76 yaşındaki Berlusconi, 2011 yılının Kasım ayında görevinden ayrıldığında Euro bölgesi İtalya'nın borçlanma krizini kontrol altına almaya çalışıyor; kendisi de ekonomiyi idare edememekle suçlanıyordu.
İtalya halkı son bir yıldır Mario Monti'nin teknokrat hükümetince idare edilmekteydi. Kendisinin harcama kesintileri girişimine de halk öfke duymaktaydı. Monti'nin seçimlere katıldığı orta blok da oyların %10'undan az bir oran aldı.
Monti "Bazı kişiler bundan daha iyi bir sonuç elde edeceğimizi söylemişti, ama ben memnunum. Hepimiz memnunuz." dedi.
Beppe Grillo'nun harcama kesintilerine karşı başlattığı Beş Yıldız hareketine destek ivme kazanıp %24,54'e ulaştı.
Muhabirler, seçim kampanyası boyunca siyasetçileri aşağılayan komedyen Grillo için bu oy oranının inanılmaz bir sonuç olduğunu söylüyor.
İnternet sayfasına yüklediği bir ses kaydında siyasi parti liderleriyle alay eden Grillo "Nesiller savaşı başlattık. Onların hepsi zavallı insanlar. 25 – 30 yıldır [Meclis'teler] ama tek yaptıkları ülkeyi felakete sürüklemek oldu."
Grillo'nun başarısının boyutları daha da belirginleştikçe memleketi Cenova'da bulunan destekçileri de sabaha kutlamalar yaptı.
Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130225_italy_deadlock.shtml