BKP Kurultayı’nda, Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP Yeni Güçler) ile Değişim ve Kurtuluş İttifakı Protokolü ile ittifakın temel ilkeleri de oy birliğiyle kabul edildi.
Protokol uyarınca iki parti eylem ve güç birliği yapacak. Seçim ittifakını da içeren protokol uyarınca BKP adayları ilk milletvekilliği seçiminde TKP Yeni Güçler listesinden seçime katılacak.
BKP Kurultayı tek listeden oluşan 20 kişilik Parti Meclisi ile 5 kişilik Yüksek Onur Kurulu’nu da oy birliğiyle seçti.
BKP’nin 2. Olağanüstü Kurultayı, saat 11.00’de Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) toplantı salonunda toplandı.
BKP Kurultayı’nda TKP Yeni Güçler Genel Başkan Yardımcısı Seval Oyaltan da konuk olarak yer aldı.
İZCAN
BKP Genel Başkanı İzzet İzcan seçim öncesi kurultay üyelerine hitap etti, partide yaşanan gelişmeleri aktardı.
İzcan, partisinin 2002’den beri birleşik Kıbrıs’ı sağlama yönünde yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu, barışı ve kardeşliği en yükseğe taşımaya devam ettiklerini halkın çıkarlarını savunmaya devam edeceklerini ifade etti.
Kıbrıs halkının çağdaşlaşmasına katkı koyan bir parti olduklarını ifade eden İzcan, parti yetkili organlarının kararları doğrultusunda toplumsal muhalefeti örgütlemek için yoğun çalıştıklarını vurguladı.
İzcan, solun işbirliğini sağlamak amacıyla CTP, TDP, YKP,ve TKP Yeni Güçler’e ve sivil toplum örgütlerine ziyaretler gerçekleştirdiklerini ve birlikte mücadele çağrısı yaptıklarını belirterek,” Parti kavgalarını bırakalım, bir çatıda birleşelim, seçimlere birlikte girelim dedik. Bugüne kadar solun güç birliğine hiç bu kadar ihtiyaç olmadı” dedi.
Yaptıkları çağrılara partiler arasında sadece TKP Yeni Güçler’in olumlu yanıt verdiğini kaydeden İzcan, pati tüzüğüne uygun olarak da ittifakın oylanması için olağanüstü kurultay kararı aldıklarını söyledi.
İttifak ile ilgili parti içi tartışmalara ve kurultayı engelleme girişimlerine değinen İzcan, “Partinin kalbine hançer saplıyorlar, arkalarında başkaları var” iddialarında bulundu.
İzcan, “evlat” diyerek yetiştirdikleri kişilerin BKP’yi öldürmek ve yok etmek için uğraştıklarını ileri sürdü.
İzcan, 44 kişinin partiden istifa etmesiyle ilgili olarak da, bunun bir parti için önemli bir sayı olmadığı kaydetti. İzcan, “Kişisel hesaplar peşinde koşanların partide yeri yok” dedi.
İstifalar için kurultay kararının bahane edildiğini, sıkıntıların 1,5 yıl önceki kurultayda başladığını anlatan İzcan, partinin yolunda yürümeye devam edeceğini teslim olmayacağını kaydetti.
İzcan ittifak protokolünün ülkenin yararına olduğunu ifade etti.
Kıbrıs sorununa da değinen İzcan, Kıbrıs sorununun batağa saplandığını, egemen güçlerin sorunu çözmek istemediklerini ve Kıbrıs Türkü’nü bitirmek istediklerini kaydetti.
İzcan, son dönemde 14 bin yeni vatandaş yapıldığını, Türkiye’deki iktidarın 28 bin kişinin daha vatandaş yapılmasını istediğini ileri sürerek, “Bu iş var olma yok olma mücadelesine döndü. Bunun altında Kıbrıs Türkü’nü ve yerli sermayeyi tüketmek var. Bunu engellemek için çalışıyoruz” dedi.
İzcan Genel Başkan seçilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında ise, kendisine duyulan güvene teşekkür etti.
İzcan, kurultayı toplayarak tüzüğün gereğini yerine getirdiklerini, gelecek kurultayı parti olarak çok daha güçlenmiş ve büyümüş bir şekilde gerçekleştireceklerini söyledi.
İTTİFAK PROTOKOLÜ
BKP ile TKP Yeni Güçler arasındaki Değişim ve Kurtuluş İttifakı Protokolü, iki partinin sosyal ekonomik ve siyasal konularda eylem ve güç birliği yapmasını içeriyor.
Protokol uyarınca ittifak, iki partiden genel başkanlar yanında 4 ‘er üyeden oluşacak 10 kişilik bir kurul tarafından yönetilecek. Kararlar oy birliğiyle alınacak.
İlk milletvekilliği genel seçimlerinde adaylar partiler arasında uzlaşıyla kararlaştırılacak. Adaylar seçimlere TKP Yeni Güçler listesinden katılacak. Seçimleri kazanan adaylar dönem içerisinde birlikteliği koruyacak ve ittifakın temsilcileri olarak çalışmaları yürütecek.
İttifakın temel ilkelerinde ise, Kıbrıs Türk toplumunun yok oluş süreci ile karşı karşıya olduğu, buna karşı güçlü bir alternatif ile siyasal mücadelenin kaçınılmaz olduğu vurgulandı.
Kıbrıslı Türklerin kendi kendilerini yönetmelerinin esas olduğu, Türkiye ile ilişkilerin uluslararası diplomatik kurallara bağlı ve karşılıklı saygıya dayanması, siyasetin eşit düzeyde olması gerektiği kaydedildi.
PARTİ MECLİSİ
BKP’de 20 kişilik Parti Meclisi şu isimlerden oluştu:
”Ali Fegan, Ahmet İşbeceren, Ali Tümsoy, Bahire Korel, Doğa İzcan, Emin Taşker, Emir Gül, Hüseyin Yılmaz Yaşarcan, Hediye Yiğiter, Kazım Denizci, Kaşif H. Fevzioğlu, Mehmet Kızıldere, Münür Özdiren, Naci Arsaç, Osman Gümüşok, Ömer Köse, Salih Efendi, Salih R. Sonüstün, Uğur Sadi Sönmez, Yusuf Akama.”
YÜKSEK ONUR KURULU
BKP Yüksek Onur Kurulu’nda ise şu isimler görev yapacak:
“Aziz Kutlay, Fatma Alçıcıoğlu, Hilmi Hoca, Latif Baştürk, Tuncer Minare. “