Bilgisayar saldırılarına karşı kar amacı gütmeden destek sağlayan Japonya Bilgisayar Acil Müdahale Ekibi Koordinasyon Merkezi, Japonya'da şimdiye kadar 600 yerde 2 bin bilgisayarın saldırıdan etkilendiğini bildirdi.
Nissan Motor, bazı birimlerinin fidye yazılımının hedefi olduğunu ancak söz konusu siber saldırının işin işleyişine büyük etki etmediğini açıkladı.
Elektronik şirketi Hitachi'nin sözcüsü Yuko Tainiuchi, e-posta sisteminin yavaşladığını ya da postaların iletilmediğini ve dosyaların açılmadığını belirtti.
Herhangi bir fidye talep edilmese de sorunların fidye yazılımı saldırısıyla ilgili olduğuna inanan şirket yetkililerinin, sorunu çözmek için yazılım yükledikleri kaydedildi.
Bazı kişisel bilgisayarların da siber saldırıya uğradığı ifade edildi.
150 ÜLKEDE 200 BİNDEN FAZLA BİLGİSAYAR ETKİLENDİ
BBC'nin haberine göre, cuma gününden bu yana yayılan fidye yazılımı "WannaCry", 150 ülkede 200 binden fazla bilgisayarı etkiledi. Yazılımla bulaşan virüs, bilgisayar içindeki verileri kilitleyerek belgelerin kurtarılması için kullanıcılardan her defasında 300 dolar ödeme talep ediyor.
MICROSOFT'TAN FİDYE YAZILIMINA KARŞI UYARI
Microsoft Başkanı Brad Smith, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetlerin söz konusu siber saldırıları "alarm” olarak görmesi gerektiğini belirtti.
Saldırıyı konvansiyonel silahlarla eşdeğer bir senaryo olarak değerlendiren Smith, bunun ABD ordusunun, Tomahawk füzelerinin bir kısmını çaldırması gibi olduğuna dikkati çekti.
Smith, "CIA tarafından depolanan hassas konuların WikiLeaks'te yayımlandığını gördük ve şimdi de Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından çalınan hassas bilgiler, dünya çapında müşterileri etkiliyor. Siber suçlar daha karmaşık hale geldikçe, müşteriler sistemlerini güncellemediği sürece tehditlere karşı kendilerini koruyacak basit bir yol yok." ifadelerini kullandı.