Kadınlar bölündü

8 Mart etkinlikleri kadınları ikiye böldü. Ülkemizde kadın hakları için iki farklı çatı altında birleşen örgütler, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde iki ayrı yürüyüş etkinliği düzenliyorlar.

FAİKA DENİZ PAŞA: “TEK BİR ÇATI ALTINDA BİRLEŞMEYİ UYGUN GÖRDÜK”
Geçtiğimiz yıl da, bu şekilde çalışma ve eylem birlikteliğini sürekli hale getirmenin daha doğru olacağı fikrinde birleşen ve 8 Mart Organizasyon Komitesinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan örgütlerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu çatısı altında birleştiklerini dile getiren YKP-FEM aktivisti ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu üyesi Faika Deniz Paşa, “Her etkinlik için ayrı ayrı komite kurup bir araya gelip tekrar dağılmak yerine sürekli bir mücadelede yer almayı tercih ederek, bir platform çatısı altında toplanmayı seçen örgütler ile yolumuza bu şekilde devam ettik” dedi.

CANSU NAZLI, “8 MART ORGANİZASYON KOMİTESİ FESİH EDİLMEDİ”
8 Mart etkinliklerinde yer almak isteyen tüm örgütlerin geçmişte komite çatısı altında hareket ettiğini belirten 8 Mart Organizasyon Komitesi üyesi Cansu Nazlı, geçtiğimiz yıllarda komitede yer alan bazı örgütlerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu altında birleştiğini ve bu yıl ilk kez 8 Mart’ta ayrı bir yürüyüş düzenleme kararı aldıklarını ifade etti. 8 Mart Organizasyon Komitesi’nin fesih edilmesi gibi bir durum yoktur. Biz tüm örgütlere yönelik bir davet yaptık fakat kendileri ayrı bir yürüyüş yapma kararı aldılar” diyen Cansu Nazlı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği tarafından yapılan açıklamaları eleştirdi.
 

AHMET VAMIK
Dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, ülkemizde de birçok farklı etkinlikle kutlanan önemli günler arasında yer alıyor.  2011 yılından itibaren 8 Mart Organizasyon Komitesi altında örgütlenen sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler 8 Mart, 25 Kasım ve diğer toplumsal olaylar ile ilgili etkinliklerini tek bir çatı altında organize ediyorlardı.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında komitede yer alan birçok örgüt bir platform çatısı altında toplanarak “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu”nu kurdular. Platforma girmeyi kabul etmeyen örgütler komite çatısı altıda faaliyetlerine devam etme kararı aldılar. Kadın haklarına önem veren, kadın hakları için çalışan örgütlerin ayrı çatılar altında olmasıysa, tüm dünya kadınları için büyük önem taşıyan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerine yansıdı. Bu yıl ülkemizde ilk kez 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü farklı etkinliklerle ve farklı yerlerde kutlanacak.
 

İKİ FARKLI YERDE İKİ AYRI ETKİNLİK
8 Mart Organizasyon Komitesi “Mücadele et sloganıyla 8 Mart günü herkesi saat 17:30’da Kuğulu Park'ta toplanıp Ara Bölge'ye yürümeye çağırıyoruz. Yürüyüş sonrasında Ara Bölge'de düzenleyeceğimiz etkinlikte kadın, barış ve özgürlük şarkılarımızı hep birlikte söyleyelim” diyerek etkinliğe katılmak isteyenlere çağrı yaparken, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu ise “Bu yıl bir kez daha, 8 Mart, Salı günü saat 18:00’de, eski Suitex’in önünde buluşup, Dereboyu caddesi boyunca eski Pronto Çemberine, 18:30’da oradan da Meclise ve Kuğulu Park’a yürüyoruz.” çağrısında bulundu.

FAİKA DENİZ PAŞA, “ÖRGÜTLÜ TEK BİR ÇATI ALTINDA BİRLEŞMEYİ UYGUN GÖRDÜK”
Geçmişte, 25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele günü, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve Ceza yasası ve Aile yasası değişikliği için farklı ve geçici komiteler kurulduğunu belirten YKP-FEM aktivisti ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu üyesi Faika Deniz Paşa, sürekli her etkinlik ve amaç için hemen hemen aynı örgütler tarafından farklı komiteler çerçevesinde çalışmalar yapıldığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl da, bu şekilde çalışma ve eylem birlikteliğini sürekli hale getirmenin daha doğru olacağı fikrinde birleşen ve 8 Mart Organizasyon Komitesinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan örgütlerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu çatısı altında birleştiklerini dile getiren Paşa, “her etkinlik için ayrı ayrı komite kurup bir araya gelip tekrar dağılmak yerine sürekli bir mücadelede yer almayı tercih ederek bir platform çatısı altında toplanmayı seçen örgütler ile yolumuza bu şekilde devam ettik” dedi. Faika Paşa, geçtiğimiz yıl 25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele gününden başlayarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu altında eylem ve etkinlik örgütlenmesi yapıldığının altını çizdi.

CANSU NAZLI, “TÜM ÖRGÜTLERE ÇAĞRI YAPTIK”
8 Mart Organizasyon Komitesi üyesi Cansu Nazlı, 8 Mart Organizasyon Komitesi’nin 2011 yılından beri 8 Mart etkinliklerini organize ettiğini ve birçok sivil toplum kuruluşunun bu komitede yer aldığını kaydetti.

8 Mart etkinliklerinde yer almak isteyen tüm örgütlerin geçmişte komite çatısı altında hareket ettiğini belirten Nazlı, geçtiğimiz yıllarda komitede yer alan bazı örgütlerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu altında birleştiğini ve bu yıl ilk kez 8 Mart’ta ayrı bir yürüyüş düzenleme kararı aldıklarını ifade etti.

“TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ”
“Komite olarak biz tüm örgütlere çağrı yapıp 8 Mart etkinlikleri için bir araya gelmeyi talep ettik fakat platform ayrı bir yürüyüş düzenleme kararı aldı. Biz de bu yıl organizasyonumuzu ara bölgede Güney Kıbrıs’taki kadınlarla birlikte yapmaya karar verdik. Komitenin üyesi olan ve bu kadar yıldır bizimle birlikte hareket eden örgütler şu anda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu çatısı altında hareket ediyorlar. Dün Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu üyeleri bir açıklama yaparak 8 Mart Organizasyon Komitesi’ni fesih ettiklerini söylediler fakat 8 Mart Organizasyon Komitesi halen daha içinde bulunan ve platformda yer almayan örgütlerle faaliyetine devam ediyor. Yıllardır bizimle bir arada hareket eden örgütlerin yaptığı bu açıklamayı talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz. 8 Mart Organizasyon Komitesi’nin fesih edilmesi gibi bir durum yoktur. Biz tüm örgütlere yönelik bir davet yaptık fakat kendileri ayrı bir yürüyüş yapma kararı aldılar” diyen Cansu Nazlı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği tarafından yapılan açıklamaları eleştirdi.