Kadınlar daha kolay bağımlı oluyor

Madde kullanımının son yıllarda kadınlar için de önemli bir sorun haline geldiğini belirten Üsküdar Üniversitesinden Psikiyatrist Doç. Dr. Gül Eryılmaz, bağımlılık konusunda kadınla erkek arasındaki farkın kapandığını söyledi.

Madde kullanımının son yıllarda kadınlar için de önemli bir sorun haline geldiğini belirten Üsküdar Üniversitesinden Psikiyatrist Doç. Dr. Gül Eryılmaz, bağımlılık konusunda kadınla erkek arasındaki farkın kapandığını söyledi.
Uzun yıllar boyunca madde kullanımı ve buna bağlı sorunların erkekler arasında daha yaygın olması nedeniyle kadınlarda kullanım ve bağımlılığın daha az ilgi çektiğini belirten Doç. Eryılmaz, şunları aktardı:

“Fakat son zamanlarda genel olarak dünyada madde kullanımındaki cinsiyetler arası farkın giderek kapanmaya başladığı ve madde kullanımının kadınlar için de önemli bir sorun haline geldiği ileri sürülmektedir. Yurt dışında yapılan çalışmalarda 1990’lı yıllar ile 2000’li yıllar arasında kadınlar açısından madde kullanımında bir artış olduğunun belirlenmesi ve bu konuya dikkat çekilmesi ülkemiz için de aynı durumun söz konusu olacağı sonucunu bize düşündürmektedir.”

SİGARA KULLANIMI AÇISINDAN FARK YOK

2000’li yıllardan önce erkek cinsiyette sigara bağımlığı daha fazla iken bu oranın 2000’li yıllardan sonra değiştiğini ifade eden Psikiyatrist, “Sigara kullanımı açısından cinsiyetler arasında genel olarak bölgelere göre değişse de fark yok denilebilir. Alkolizm prevalansı 1980’lerde erkek kadın oranı 5’te 1 iken şimdilerde bu oran 3’te 1’e inmiştir. Erkeklerde alkole başlama yaşı kadınlara göre daha erken iken son yıllarda kadın-erkek alkole başlama yaşları arasında fark giderek azalmıştır” diye konuştu.

KADINLAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR

Kadınların biyolojik nedenlerden dolayı madde etkilerine daha kolay maruz kaldıklarını ifade eden Doç. Eryılmaz, “Kadınlarda düşük dozlarda bile etkinliğin ortaya çıkması bağımlılıkaçısından risk oluşturmaktadır. Erkeklerin madde ve alkol kullanım sıklığı kadınlara göre daha yüksekken, kadınlar daha düşük miktar ve sürede madde kullansalar da erkeklere oranla çok daha hızlı bağımlılık geliştirmektedirler” dedi.

SOSYAL ROLLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİK MADDEYE ULAŞILABİLİRLİĞİ ARTIRIYOR

Psikiyatri Uzmanı ayrıca kadınların sosyal rollerindeki değişiklikler, ekonomik özgürlük kazanmaları, değişen sosyoekonomik ve kültürel yapılanmalar nedeniyle maddeye ulaşılabilirlik oranlarının erkek cinsiyetin maddeye ulaşılabilirlik oranlarına yakın olduğunu da sözlerine ekledi. 

TRAVMA İLE BAĞIMLILIK ARASINDA GÜÇLÜ BİR İLİŞKİ VAR

Kadının travma yaşaması ile madde kullanımı arasında güçlü bir ilişki olduğunu kaydeden Dr. Eryılmaz, şunları söyledi: 

“Seksüel ve fiziksel kötüye kullanıma erkeklerden daha fazla maruz kalması ile kadının madde kullanımı arasında güçlü bir ilişki vardır. Kadınlar güvenlerini arttırmak, gerilimi azaltmak, sorunları ile başa çıkmak, baskıları azaltmak veya kilo kaybetmek gibi nedenlerle sigara, alkol veya diğer ilaçları kullanmaya eğilimlidirler. Erkekler daha çok akademik ve iş kaynaklı sebepler ile tedaviye başvururken, kadınlar daha çok yaşamış oldukları psikolojik sorunlar sebebi ile tedaviye başvurmaktadırlar.

BAĞIMLILIK TEDAVİSİNDE BAŞARI ORANLARI BİRBİRİNE YAKIN

Kadınların tedavi başarı oranlarının, erkeklere kıyasla daha iyi olduğu söylenebilir. Tedavi sonrasında bağımlılığın tekrar etme oranı, kadınlarda erkeklere oranla daha düşük olmakla birlikte relaps olduğunda (bağımlılıktan tekrar etkilendiğinde) kadınlar erkeklere göre tedaviye daha çabuk başvurmaktadırlar.”