Kalite ve hijyen arttırılacak!

“Değirmenlik Belediyesi’ne Bağlı Köylerdeki, Gıda İşletmelerinin Gelişimlerinin Ve Ürün Kalitelerinin Arttırılması Projesi” kapsamında gerçekleşecek olan seminerler 9 Mart Çarşamba günü başlıyor…

Değirmenlik Belediyesi hudutları içerisindeki gıda işletmelerinin kurumsallaşma yönünde güçlendirilmesi, ürün kalite ve hijyen standartlarının yükseltilmesi ve yerel otorite olan Belediyenin gıda güvenliği denetim mekanizmasını etkinleştirmek amacıyla yapılacak olan “Değirmenlik Belediyesi’ne Bağlı Köylerdeki, Gıda İşletmelerinin Gelişimlerinin Ve Ürün Kalitelerinin Arttırılması Projesi”  9 Mart 2016 Çarşamba günü başlıyor.

Saat 09:00’da Değirmenlik Spor Kulübü Lokali’nde düzenlenecek olan bir tanıtım kokteyli ve basın toplantısı ile başlayacak olan seminerlerin ilk ayağı, yine 9 Mart Çarşamba günü, saat 13:00-18:00 saatleri arasında Değirmenlik Lisesi’nde gerçekleşecektir.

Değirmenlik Belediyesi’ndeki aile tipi üretim yapan, küçük-orta boy gıda işletmecilerinin ve özellikle de bunların arasındaki geleneksel yöntemlerle doğal köy ürünü üretenlerinin varlıklarını sürdürmesini ve tümünün rekabet güçlerini arttırmaları desteklenecek.

KKTC Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Koordinasyonu’nda yürütülen; TC Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından finanse edilen ve TC Çukurova Kalkınma Ajansı’nın program kapsamında teknik destek verdiği, “Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programı” kapsamında gerçekleşen ve KKTC’de bir belediye tarafından ilk kez yapılacak olan seminerlerimize tüm halkımız ve basınımız davetlidir.  

*******

 

 

Değirmenlik Belediyesi’ne Bağlı Köylerdeki Gıda İşletmelerinin

Gelişimlerinin ve Ürün Kalitelerinin

Arttırılması Projesi

Değirmenlik Beldesinde bulunan ve genellikle aile tipi üretim yapan, küçük-orta boy gıda işletmecilerinin ve özellikle de bunların arasındaki  geleneksel yöntemlerle doğal köy ürünü üretenlerinin, varlıklarını sürdürmelerinin ve tümünün rekabet güçlerini arttırmalarının desteklenmesi bu projenin genel amacını oluşturmaktadır.

Değirmenlik Belediyesi hudutları içerisindeki gıda  işletmelerinin kurumsallaşma yönünde güçlendirilmesi, ürün kalite ve hijyen standartlarının yükseltilmesi ve yerel otorite olan Belediyenin gıda güvenliği denetim mekanizmasının etkinleştirilmesi bu projenin özel amacını oluşturmaktadır.

Alt amaçlar:

  • Gıda işletmelerine yönelik belirlenen eğitimlerin düzenlenmesi,
  • Mevcut işletmelerin ve sonrasında açılacak işletmelerin gıda güvenliğine uygun halde olmalarının sağlanması,
  • Beldeden çıkan gıda ürünlerinin, ilgili standartlara uygun şekilde üretilmesinin sağlanması.

Projenin özel amacı hakkında detaylı bilgi şöyledir:  

Köylerden oluşan bir belediye olan Değirmenlik Belediyesi hudutları içindeki köylerde üretim yapan, özellikle de geleneksel gıda üreticisi olan küçük ölçekli işletmelerin kurumsallaşma düzeyinin arttırılması ve bu işletmelerin ilgili yasal standartlara uygun hale getirilmesinin belediye tarafından da desteklenmesi ve denetime açık ve güvenli olmalarının yolunu açmak ve kolaylaştırmak bu proje ile beklenmektedir. Belediyenin yerel otorite olarak, ilgili yasada  (51/95 Belediyeler Yasası) belirtilen halk sağlığı ve gıda güvenliği kapsamındaki görevlerini yerine getirmesi için oluşturulan Sağlık Biriminin denetim mekanizmasının geliştirilmesi ve bölgedeki işlevselliğinin arttırılarak güçlendirilmesi, bu konuda beldeye ve ülkeye artı hizmet sağlayacaktır.

Sağlıklı gıdanın üretimi, temini ve tüketiminde hijyen denetimi hayati öneme sahiptir. Çünkü gıdalarla insanlara geçen yüzlerce çeşit hayvan hastalığı, zehirlenmelere neden olan bakteriler ve toksinler tüketici sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Günümüzde tüketimi için çok aranan köy ekmeği-peksemeti, köy yoğurdu, köy hellimi gibi yerel değerlerimizi de yaşatan beldedeki aile tipi küçük işletmelerin rekabet gücünün arttırılabilmesi ve ortak çalışmalar düzenleyebilmeleri için gerekli iletişimlerin - sosyalleşmelerin sağlanması ve iş yaşamlarında zorunluluk haline gelen gerekli tüm bilgilerle donatılmaları bu proje ile sağlanabilecektir. Her köyünün ayrı bir yerel değer oluşturduğu Değirmenlik Belediyesi bölgesinin ürettiği kaliteli köy ürünleri ile tanıtılması, bu projenin gerçekleşmesi ile daha da kolaylaşacaktır. Yine ailelerinden devralıp da işletmesini büyütmek isteyen işletme sahiplerinin ilgili konu başlığı altındaki yeni vizyonlarla buluşturulması bu proje ile daha rahat geliştirilecektir. Bunun nedeni proje kapsamında verilecek eğitimlerin köylerde verilecek olması, köy halkına yakın temas ile eğitmenlerden ve farklı türdeki proje kapsamındaki katkı koyanlardan gelecek yeni bakış açıları belde halkının da bakış açısını genişletebilecek olmasıdır. Ayrıca bu proje kırsaldaki işyerlerinin standartlarının ve rekabet gücünün arttırılmasında bir basamak olacak, kırsal genç nüfusun üretim sağlayan işleri devralarak geliştirimesi ile işsizlik ve maddi güvence yetersizliği gibi  gelecekle ilgili endişelerini aşmaya yönelik bir bakış açısının sunulması ile kırsal gelişim ve üretim desteklenecektir.

Projenin Hedef Grupları; Değirmenlik Belediyesi hudutlarındaki mevcut gıda işletmecileri, gıda işletmesi kurmayı düşünen veya bu konuda eğitim almak isteyen, girişimci ve eğitime açık olan tüm belde halkı.

Projenin Nihai Yararlanıcılar; Tüm Belde halkı, beldede üretilen gıdalarla beslenmeyi tercih eden tüm K.K.T.C Halkı, dağıtım yolu ile beldedeki ürünlerden tüketen tüm yerli yabancı turistler.

Bölgede üretilen gıdaların bir bölümünün de yerel ürünler olduğundan yola çıktığımızda, bu ürünlerin satış portföyünün arttırılarak, mümkün olduğu kadar çok insana ulaşıtırlması; yerel değerlerimizin kaybolmayıp, tat olarak damaklarda yer bulmasına etken olacağı kadar tarihimizi ve kültürümüzü yaşatmamız açısından da Kıbrıs Türk Halkı olarak hepimiz için  büyük önem arzetmelidir.

Bu proje, hedef grubunun ve Nihai Yararlanıcıların ihtiyaçlarına nasıl cevap verecek?

Her ülkede olduğu gibi hem tarımın hem hayvancılığın merkezi olan köylerimiz kırsal kalkınma terimi altında korunmalı ve gıda güvenliği portföyünde de üretiminlerini sürdürmeleri yönünde desteklenmelidir. Yerli ürün, geleneksel ürün veyahut yeni geliştirilen ya da var olan beslenme kültürüne girmiş olan gıdaların üretmi, işlenmesi ve servis edilmesinde desteklenecek köylerde ancak kırsal kalkınmadan söz edilebilinir. Bu anlamda eğitim ve denetim başı çeken iki tetikleyici unsurun göze çartığı bu projede, planlanan uygulamaların yapılması ile hem proje hedef grubu hem de nihai yararlanıcılar oldukça karlı çıkabilecektir.

PROJENİN GEREKÇELENDİRİLMESİ

Bu proje ile Değirmenlik Belediyesinin Sağlık Şubesi, gıda işletmeleri denetimlerini ve denetim kayıtlarını geliştirip, etkinleştirilecek, alınacak ekipmanlar ile profesyonel bir açından denetimin yapılması sağlanacaktır. Sağlıklı gıdanın üretimi, temini ve tüketiminde hijyen denetimi hayati öneme sahiptir. Çünkü gıdalarla insanlara geçen yüzlerce çeşit hayvan hastalığı, zehirlenmelere neden olan bakteriler, toksinler, zararlı katkı maddeleri, ağır metal kalıntıları, radyoaktif madde kalıntıları, büyük halk kitlerinin sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Yine denetlenecek işletmelerin bu proje kapsamında alacağı bilgilerle denetimciler ile (sadece belediye ekipleriyle değil ilgili bakanlıklardan gelen denetimcilerle ile de) olan iletişimleri de rahatlayacaktır.

51/95 Belediyeler Yasası İç Düzen Madde 16 da belirtildiği üzere bu projede bahsi geçen gıda işletmelerinin dentlenmesinde belediyelere yerel otoriteler olarak görevler düşmektedir.

Madde 16. Belediyelerin sağlık ve sosyal yardımla ilgili görevleri şunlardır:

(1)(A) Belde halkının gereksinme duyduğu sağlıklı içme ve kullanma suyu ile endüstri    

suyunu sağlamak, ilgili tesisler kurmak;

(B)İçme suyuna tasarruf önlemleri uygulandığı zamanlarda, içme suyunun başka amaçlar için kullanılmasını ve harcanmasını önlemek;

(2)(A) İçilecek her türlü kaynak sularına ve bu Yasa ve diğer yasalar çerçevesinde ve bunların koyduğu esaslar uyarınca Belediyelere tanınan yetkiler içinde, yenilecek ve içilecek maddelerin yapıldığı, üretildiği, ambalajlandığı, satıldığı veya depolandığı yerlere izin vermek, bunların temizliğini ve sağlığa uygunluğunu denetleyip sağlamak;

              (B) Kullanım ve tüketim tarihi geçmiş veya tahlil sonucu ilgili mevzuatla saptanmış     

              standartlara uymayan, yenilmesi ve içilmesi sağlığa zararlı olan maddelere el koymak    

              ve bunları ilgili bakanlıkla istişare etmek suretiyle imha etmek;                                     

(3)Belde halkının eğlenmesine, dinlenmesine, yiyip içmesine, yatıp kalkmasına,  oturmasına, taranıp temizlenmesine, yıkanmasına ait herkese açık yerlere, Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Yasası, İmar Yasası, Yollar ve Binalar Düzenleme Yasasında belirlenmiş yetkiler saklı kalmak koşuluyla izin vermek ve bu yerler ile binalarda satılan, kullanılan, satışa veya kullanıma sunulan mal ve hizmetlerin, temiz ve sağlığa uygun olup olmadığını denetlemek, bu gibi yerlerdeki işveren ve çalışanların yeterlilik ve sağlık durumlarının elverişli olup olmadığına göre işlemlerine izin vermek veya vermemek;

(4)Bu maddenin (2)'nci ve (3)'üncü fıkraları kapsamına giren yerlerde iş yapanların ve çalışanların sağlık muayenelerini yaptırarak çalışmalarına izin vermek, sakıncalı olanları menetmek ve bu muayeneleri belirli aralıklarla tekrarlamak veya tekrarlatmak; (www.mahkemeler.org)

Projede kapsamında verilmesi planlanan gıda hijyeni ile ilgili eğitimlerin, bölge içindeki belirli merkezlerde ve birden fazla kez düzenlenecek olması ile de işletmecilerin planlayacağı uygun zamanlarda, işlerini aksatmadan rahat katılımı sağlanabilecek, ayni zamanda bölgede ayni işi yapan kişilerin ve belediye denetçilerinin bir araya gelmeleriyle iletişimler artacak ve bunun neticesinde işletmecilerin iletişimlerinin güçlenmesi ile gelecekte olası işbirliği ve ortak çalışma altyapı olasılıkları gelişecektir.

EĞİTİM VE DENETİM PROJESİ

Projenin faaliyet planlanmasına bakıldığında; bölgede 51 eğitimin 56 günde tamamlanacağı, bu eğitimlerin ayni zamanda katılımcıların gıda hijyeni ve güvenliği konularında bilgi düzeylerinin eğitim öncesinde ve sonrasında ölçüleceği ardından mevcut tüm işletmelerin denetimine başlanacağı ilk etapta göze çarpacaktır. Bu denetimlerin yapılmasında; proje ile temini sağlanacak ‘Hijyen Kontrol ve Ölçüm Cihazları’nın kullanılmasının yanı sıra bunların kullanımı ve denetçilerin gözlemlerinin işlenip somut sonuçları ortaya koyacak olan, her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek olan HİJYEN KARNELERİ’nin kullanılması öngörülmektedir. Tüm bunların yanında işletmelere hijyeni anlatan-hatırlatan posterlerin asılması da bu projedeki faaliyetlerden biridir. Denetimlerin gerçekleştirilmesinde görev yapacak olan personeller; belediye bünyesindeki Veteriner Hekim (Denetim Sorumlusu) ve bu süreçte hijyen konusunda tekrar eğitilecek olan Sağlık Şubesi personelleri ile zabıtalar olacaktır.

PROJE EĞİTİMLERİ VE İÇERİKLERİ

1.Kalite Yönetim ve Gıda Güvenliği Yönetim sistemleri tanıtım semineri ve mesleki hijyen eğitimler

Kalite Yönetim Sistemleri tanıtım semineri:

ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 & OHSAS Sistemlerinin kuruluşlara sağlayacağı faydaları içeren aşağıdaki başlıklar dahlinde katılımcılara bilgilendirme yapılacaktır.

Gıda Güvenliği Yönetim sistemleri bilgilendirme semineri:

Katılımcılara ISO 22000:2015 & FSSC 22000:2013 & BRC Global Food Safety Standart Sistemlerinin kuruluşlara sağlayacağı faydaları içeren bilgilendirme yapılacaktır.

Mesleki hijyen eğitimleri  : (5 ana başlık altında 7 kez köylerde verilecektir)

Gıda üretim ve servis alanları (fırıncılık ve unlu mamüller, kasap ve et ürünleri üreticileri, süt ve süt ürünleri üreticileri, market ve büfeler, restaurant ve kafe/barlar)’de işleyen işyerlerinde çalışan personelin ürün güvenliği ve kalitesini yükseltebilmek amacıyla üretim alanı, fabrika ve/ veya sunum  genel sahası dahilinde uyması gereken konular hakkında interaktif iyi hijyen uygulamaları eğitimleri

2.Gıda İşletmelerinin Kurumsallaşması terimi altında verilecek olan

Kişisel Gelişim ve Kurum Kültürü Eğitimleri

YÖNETİCİLER İÇİN BİREYSEL LİDERLİK EĞİTİMİ: Bu eğitimin amacı; her insanın bireysel olarak içinde taşıdığı değerler ve güçlü yanların farkına vardırılarak, liderlik modelinin getirdiği gücü kullanmak üzere, bireysel liderlik becerilerinin farkına vardırmak ve yöneticilik şapkalarını liderlik bakış açıları ile taçlandırmaktır.

YENİ ATANANLAR İÇİN LİDERLİK YAKLAŞIMI EĞİTİMİ: Liderlik yaklaşımıyla davranan yöneticiler çalışanların potansiyelinin ortaya çıkmasına yardımcı olur, güçlü yönlerini ortaya çıkararak, gelişimlerinde yol alabilmeleri için onlara ışık tutar. Bu eğitime katılacak kişilerin liderlik becerilerinin, çalışanların ve kurumun ihtiyacına uygun ve sistemli bir biçimde kullanabilir hale gelmesi hedeflenmektedir.

İŞ DÜNYASINDA ÖNCELİKLERİ BELİRLEME: Hızın ve rekabetin arttığı iş dünyasında koşturmaktan, nefes alamadığımızdan şikayet eder dururuz. Ne yapmak istesek erteler, acil olan işleri bitirmeye çalışırız. Herkesin işi acildir ve herkes kendi işinin önce yapılmasını önemser. Bireylerin, kurumsal ve kişisel ihtiyaçlarını dikkate alarak acil ve önemli işlerin ayrımını ve buna göre verilen öncelikleri, alınan sorumlulukları, devredilen yetkileri düzenleyebilmesi bireysel ve kurumsal başarıyı doğrudan etkilemektedir. Bu eğitimde bireylerin iş dünyasındaki öncelikleri daha net belirleyebileceği bir bilgi akışının sağlanması amaçlanmaktadır.

DEĞİŞİM YÖNETİMİ EĞİTİMİ: Değişim ve değişim yönetimi üzerine verilmesi planlanan eğitim, görevlerde veya iş ortamında önemli değişiklikler gerçekleşirken etkinliğini koruyabilmek; yeni iş yapısı, süreçleri, gereklilikleri veya kültürüne etkin bir şekilde uyum ve sürekliliğini sağlayabilmek için gereken bakış açılarını sunulması olarak amaçlanmıştır.

İLETİŞİM EĞİTİMİ: En çok yaşanılan sorunlar bireylerin tutum ve davranışlardan kaynaklanmaktadır. Bu eğitim ile temel iletişim becerilerinin çok daha üzerinde bir farkındalıkla sağlıklı ilişkiler kurabilmek için sahip olduğumuz ancak farkında olmadığımız becerilerimizi daha fazla kullanıp, iletişim yetkinliklerinin geliştirilmesi hedeflemektedir.

TAKIM ÇALIŞMASINDA KOORDİNASYON VE İLETİŞİM: Yöneticiler dahil iletişim halinde olan tüm personelin katılması öngörülen bir eğitimdir. Sorumluluk bilinci eksikliği, iletişim sorunları, baskı, stres, yılgınlık belirtileri vb. gibi ataleti tetikleyen durumlar işin verimliliği ve etkinliği açısından ciddi sıkıntılar yaşatır. Bu eğitim ile takım çalışmasında koordinasyon ve iletişim konu başlığı irdelenecektir.

ÇATIŞMA VE STRES YÖNETİMİ: Çatışma ve Stres var olan ama baş edilebilirliği zaman geliştirilebilen ve gelişimi ile bireysel etkililik ve hayat doyumunu arttıran bir beceridir. Bu gelişimin kurumsal faydası ise işyeri etkililiğini, çalışan huzurunu ve Müşteri memnuniyetini arttırmaktır. Bu eğitimde çatışma ve stres yönetimi irdelenecektir.

KURUM KÜLTÜRÜ: Tüm personelin yöneticilerle birlikte alması önerilen bu eğitimle; günümüzde bir kurumu diğer bir kurumdan ayırt etmeyi sağlayan ve kurumlar için adeta bir kimlik vazifesi gören “kurum kültürünün” bileşenleri olan, kurumsal davranış, kurumsal iletişim, kurum imajı, aidiyet, kurum felsefesi ve vizyonu ile görsel unsurları barındıran kurumsal tasarım kavramları tartışılacak ve kurumsal kültürün tesisiyle birlikte çalışanların kurumsal bağlılıklarının sağlanması konuları ele alınacaktır.

MÜŞTERİ ŞİKAYETLERİNİN ETKİN YÖNETİMİ: Müşterilerden gelen şikayetler, sistemin nasıl yürüdüğü ve organizasyonların müşterilere nasıl yaklaştığı konusunda bilgi almak için bir planlanan bir eğitimdir. Bu eğitim, müşteriyle yüz yüze olan çalışanların, şikayet eden müşterilere karşı; zorlama, baskı kurma ve karşılığında direnç görmek yerine müşteri ile esnek ve karşılıklı tatmine dayanan gerçek işbirliği atmosferini oluşturmalarını sağlamakta ve yukarıda belirtilen öncelikler doğrultusunda müşteri şikâyetlerini ele almada, katılımcıların ortak bir bakış açısı edinmesi, müşteri şikayetlerine aynı yaklaşımı gösterebilmeleri için kullanabilecekleri bilgi ve beceri setini aktarmaktır.

İÇ MOTİVASYON EĞİTİMİ: Her seçim aynı zamanda bir vazgeçiştir. Bir şeye evet derken, neye hayır diyorsun? Hayır dediğine bak, bunlardan neleri tekrar hayatına sokmak istiyorsun?

Bunun için engellerimiz nedir? Gibi soruların cevaplanacağı, sürekli motivasyonun nasıl korunacağı gibi bilgilere ulaşılacağı bir eğitim planlanmıştır.

3.Muhasebe ve işletme eğitimleri

Eğitimler Değirmenlik Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren; fırıncılık ve unlu mamüller, kasap ve et ürünleri üreticileri, süt ve süt ürünleri üreticileri, market ve büfeler, restaurant ve kafe/barlar gösteren kitlesine uygun olarak tasarlanıp uygulanacaktır. Bu eğitimlerin ana başlıkları aşağıdaki şekildedir:

İşletme Yönetimi ve Temel Yöneticilik Becerileri Eğitimi

Temel Muhasebe Bilgisi ve Hesap Tutma Eğitimi    

Satış Becerileri Eğitimi                                                                                      

Ambalaj Etiket ve Ürün Sunumu Eğitimi

 PROJENİN BEKLENEN SONUÇLARI

I.Bu proje ile ilk basamağının sağlanacağı ve bölge işletmecilerine tanıtılacağı kalite yönetim ve gıda güvenliği sistemlerinin bölgede yaygınlaştırılması veya bir sonraki projelerle bölgede canlandırılmasının başlangıcı bu proje ile sağlanacaktır.

II.Kırsal kalkınmaya bu proje ile atıfta bulunulcak ve tekrar kamuoyu gündemine altyapılı bir şekilde getirilecektir.

III.Ülkedeki üretici kesim zor şartlarla devamını getirmeye çalıştığı faaliyetlerinde bulunurken, eğitim alma ve kendini geliştirme konusunda maddi sıkışıklıkları ve/veya iş yükündeki fazlalıkları nedeniyle bir çaba göstermeyebilir. Bu nedenle eğitimlerin bu projedeki gibi yerleşimine yakın yerlerde ve geniş kapsamlarda verilmesi, özellikle gıda güvenliği bilincindeki gelişimin kısa sürede yoğun bir şekilde arttırılmasına ön ayak olacaktır.  

Bu proje sonuçlandığında Değirmenlik Belediyesi ve bölge halkı açısından şu önemli sonuçlara     kati suret ile varılacaktır:

  • Hijyen kontrolleri ile güvenilir gıda üretimi ve satışı teşvik edilerek halk sağlığının korunması sağlamış olacak,
  • Yasaların belediyelere vermiş olduğu direkt ve indirekt yükümlülükler en iyi şekilde yerine getirmiş olacak,
  • İnsana verilen değerin bir göstergesi olarak tüm bu çalışmalar ile halkın güvenini ve takdirini kazanacaktır.