Güvenli Gıda ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Dr. Saltuk Aytaçoğlu, kalp ve damar hastalıklarını önlemede global bir sistem değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Aytaçoğlu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığının, 20’inci yüzyılın ortalarından itibaren hızlı bir artış gösterdiğini kaydetti.
“Kalp Sağlığı Haftası” dolayısıyla bir basın bildirisi yayınlayan Aytaçoğlu, kalp sağlığı konusunda DSÖ’nün yayınladığı raporlara değindi.
Aytaçoğlu, DSÖ raporuna göre tütün kullanan, alkol alan, yüksek tansiyon hastası olan, hareketsiz yaşam süren ve sağlıksız gıda ile beslenenlerin, erken yaşta kalp ve damar hastalığına bağlı ölüm riski 80 artarken, bunlardan uzak duranların yüzde 80 azalacağını kaydetti.
DSÖ raporlarının, kalp ve damar hastalarının azaltılmasında örgütün belirlediği beş konuda yapılan mücadelede, KKTC’nin ve diğer dünya ülkelerinin başarısız olduğunu gösterdiğini belirten Aytaçoğlu, endüstrileşmiş ülkelerde bu hastalıklara bağlı ölümlerin teknoloji kullanılarak azaltıldığını, ancak aynı ülkelerde hastaların artışının engellenemediğini kaydetti.
Aytaçoğlu, global bir sistem değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Açıklamada, “Dernek olarak DSÖ kriterlerine ulaşmak amacı ile başarısız olan mevcut sistemde değişiklikler yapmak üzere çalışmalarımıza başladık. Hep birlikte doğru adımları atarak bu mücadelede başarılı olmak arzusundayız” ifadelerine yer verildi.