Kapalı konserveden küf fışkırdı

Olacak şey değil... Hava almayan konserve küflendi..

Lefkoşa’da yaşayan bir vatandaşın marketten aldığı konseverden küfle kaplanmış bolibeef çıktı. Son kullanma tarihi 2018 yılının 11’inci ayına kadar devam eden bolibeefin üzerinin tamamen küfle kaplı olduğunu gören vatandaş karşılaştığı bu manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Bolibeef, Kıbrıs Türkü’nün vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Lefkoşa’da yaşayan Levent Hızal isimli bir vatandaş, Lefkoşa’da bir marketten aldığı konserve bolibeefin kapağını açtığı zaman karşılaştığı manzara karşısında şoklarını yaşadı.

 

Ahmet Vamık

Son kullanma tarihi 2018 yılının 11’inci ayına kadar devam eden bolibeefin üzerinin tamamen küfle kaplı olduğunu gören Hızal, karşılaştığı bu manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Belirli koşullarda saklanması gereken ve hava almayan konserve ürünlerinin son kullanma tarihinin devam etmesine rağmen nasıl bu hale geldiğiyse bilinmiyor.

KÜF NEDİR?
Çeşitli mantar türlerinin belirli bir bölümüne halk arasında verilen İsimdir. Küf mantarlarının çoğalması sporlar aracılığıyla olur. Bunlar havaya dağıldıklarında beslenmeye elverişli bir yer buldukları zaman oraya yerleşerek gelişirler. Sporların üremesi iki türlü, eşeysiz ve eşeyli üreme yoluyla olur. Eşeysiz üremede bir tek küf bitkisi kendiliğinden sporlar meydana getirir. Küf mantarları bütün Öteki mantarlar gibi klorofil kapsamayan bitkilerdir.

Bu yüzden besin maddelerini kendileri yapmazlar. Bunlar, ölü organik maddeler üzerinde yaşayanlar (çürükçül bitkiler), canlı organik maddeler üzerinde yaşayanlar (asalak bitkiler) olmak üzere iki türlü beslenme yapısına sahiptirler. Bozulmaya yüz tutan organik maddeler üzerinde nem ve ısı etkisiyle meydana gelirler. Bayat ekmekte, çürük yemişlerde sık sık rastlanır. Halk dilinde maddelerin oksitlenmesi sonucu yüzeyini tutan pas tabakasına da küf denmektedir.

KÜF YENİRSE NE OLUR?
Aflatoksin alındıktan sonra vücutta karın ağrısı, kusma, çeşitli yerlerde ödem oluşması, karaciğer, kalp ve böbreklerde yağlanma, koma ve ölüm gibi sonuçları olabilir. Kısaca küf yenir mi sorusuna verilebilecek cevap bütün küflerin yararlı denilip tüketilemeyeceğidir. Ayrıca bazı besinler dışında küflerin bulunduğu alan kesilip uzaklaştırıldıktan sonra bile tüketilmemesi gerekir. Çünkü küfleri oluşturan mantarların lifleri temizmiş gibi görülen yerde bulunabilir ve tüketildiğinde insanda çok büyük etkilere neden olabilir.