Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki (ÖÇKB) izinsiz yapılarla ilgili yargı sürecinin başladığını kaydederek, “Davanın kaçak yapıların kaldırılması yönünde sonuçlanmasını umut ediyoruz” dedi.
Platform, Eski Eserler Dairesi ile Çevre Koruma Dairesi’nin yıllar içinde söz konusu bölgede tespit ettiği ve polise bildirdiği 150’ye yakın kaçak yapıyla ilgili yargı sürecinin başlamasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.
Çevre Platformu, bugün Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde bir basın toplantısı düzenleyerek yargı süreci hakkında bilgi verdi.
“YASALARA UYUN” ÇAĞRISI
Başbakanlık olmak üzere tüm yetkili kurumları ve kişileri yasalara uymaya davet eden Çevre Platformu, Başbakanlık bünyesinde kurulan Karpaz Özel Çevre Koruma Komitesi’ni eleştirdi.
AKÇIL: “DAVA DEVAM EDERKEN BİLE KAÇAK YAPILARA BİR YENİSİ EKLENİYOR”
Basın toplantısında ilk sözü alan Dr. Umut Akçıl, dava devam ederken bile kaçak yapılara bir yenisinin eklendiğini söyledi.
“Devlet bu kaçak yapıları engelleyemiyor, engellemek istemiyor ya da bu her zamanki gibi bir seçim yatırımı olarak görüyor” diyen Akçıl, ülkede sık sık seçime gidilmesini eleştirdi.
DEVLET YETKİLİLERİNE ELEŞTİRİ
Mevcut yasaların görmezden gelindiğini de savunan Umut Akçıl, “Bu yasaları uygulamayan devletin yetkili kişileridir. Bunu kabul edilmesi mümkün değil” dedi.
ÇOBANOĞLU: “ÇEVRE KORUMA DAİRESİ’NDEN GÖRÜŞ ALINMIYOR”
Dr. Akçıl’dan sonra Çevre Platformu adına söz alan Yasemin Çobanoğlu hazırlanan basın bildirisini okudu.
Çevre Platformu olarak 3 yılı aşkın süredir Karpaz’da bulunan kaçak yapılara karşı seslerini yükselttiklerini kaydeden Çobanoğlu, “Yıllardır yasalar çiğneniyorsa ki çiğneniyor buna artık bir son verilmesi gerek. İnanıyoruz ki mahkeme sonucu yasalarımız çerçevesinde kaçak yapıların kaldırılması yönünde olacak” dedi.
“DİPKARPAZ’DAKİ BİRÇOK TATİL TESİSİNİN BOŞ OLMASININ NEDENİ KAÇAK YAPILAR”
Bu bölgede bazı kaçak yapıların mühürlendiğini ve tekrar açıldığını ifade eden Yasemin Çobanoğlu, “Dipkarpaz’daki birçok tatil tesisinin boş olmasının nedeni kaçak yapılar” dedi.
Yasemin Çobanoğlu, “Kahvecisinden, marketine, kasabına ve restoranına kadar birçok küçük işletmenin, yataklı turizmin Dipkarpaz’a taşınmasıyla hareketleneceği düşünülmeye değer bilimsel bir yaklaşımdır” şeklinde konuştu.
MUTLAK KORUMA ALANI
Güney Karpaz Sahilleri Özel Çevre Koruma Bölgesi adını taşıyan bir harita üzerinde basına bilgi veren Çobanoğlu, söz konusu alanın mutlak koruma alanı olduğunu söyledi.
“Ülkesel fiziki plana da işlenen bu alana giriş-çıkışların kontrollü yapılması gerekiyor” diyen Yasemin Çobanoğlu, Amerika’da ve Avrupa’daki kontrollü girişlerden söz etti.
Yasemin Çobanoğlu, özel çevre koruma bölgelerindeki faaliyetlerin ancak dokunun, eski eserlerin ve habitat alanlarının korunarak sürdürülebileceğini vurguladı.
“ÇEVRE KORUMA DAİRESİ’NDEN GÖRÜŞ ALINMASI VE EKOLOJİK ETKİ DEĞERLENDİRMESİ ŞART”
Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin yönetiminin Çevre Koruma Dairesi tarafından yapıldığını ifade eden Çobanoğlu, Orman Dairesi ile Vakıflar İdaresi’nin buradan orman ve vakıf arazisi kiraladığını ancak Çevre Koruma Dairesi’nden görüş almadığını söyledi.
Bunun yasalara aykırı olduğunu da kaydeden Çobanoğlu, söz konusu alanların kiralanmadan önce Çevre Koruma Dairesi’nden görüş alınmasının ve Ekolojik Etki Değerlendirmesi yapılmasının şart olduğunu kaydetti.
“BİNLERCE AĞAÇ SÖKÜLDÜ”
Çobanoğlu, Bakanlar Kurulu’nda konuyla ilgili alınan bir karara da atıfta bulunarak şunları ekledi:
“Bu bölgeye ekeceğiniz ağacın dahi buradaki dokuya ve ağaçlara uyumlu olması gerekiyor ki burada binlerce ağaç sökülmüştür. Vakıflar İdaresi belediye yönetimine de içinde makilik ve ardıç toplulukları olan yüzlerce dönüm arazi kiralamış, Çevre Koruma Dairesi’nden de görüş almamıştır.”
KARAMANOĞLU: “BAZI BELEDİYELER ÇEVRENİN ZARAR GÖRMESİNDE ROL OYNUYOR”
Basın toplantısında söz alan Abdülkerim Karamanoğlu ise bazı belediyelerin çevrenin zarar görmesinde rol oynadığını savunarak buna dikkat çekti.