Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Rum üyesi: 'Türkiye'nin işbirliği gerekli'

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban’ın, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarının, Kıbrıs sorunu çözüm çabaları için yararlı bir araç olduğunu düşündüğünü aktardı.

Fileleftheros gazetesinde yer alan haberde, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin üç üyesinin, New York’ta BM Genel Sekreteri Ban, BM Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, BM’nin Avrupa Konuları Sorumlusu Elizabeth Spehar, aynı zamanda Komite’nin yürüttüğü programın bütçe meselelerini ele alan UNDP yetkilileriyle görüşmeler yaptıkları ifade edildi.

Habere göre, BM Genel Sekreteri Ban ile gerçekleştirdikleri görüşmeden “Komite’nin çalışmalarına, daha hızlı ve etkili bir tempoda ilerlemesi için yardımcı olunması” mesajını aldıklarını dile getiren Nestoros, BM Genel Sekreteri Ban’ın, “Kıbrıs’ın (kayıplar konusunda) edindiği tecrübenin, başka durumlara da yardımcı olabileceğini söylediğini” aktardı.

Ban’ın her türlü desteği vermeye hazır olduğunu da ifade eden Nestoros, BM Genel Sekreteri’nin, bu çok hassas meselenin çözüme kavuşmasının, iki toplumun bir arada yaşamasına ve buna ek olarak Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olacağını söylediğini de aktardı.

BM Genel Sekreteri’nin, önümüzdeki yılın Mayıs veya Haziran ayında New York’taki BM merkezinde yapılması planlanan kayıplarla ilgili bir etkinliğe katılma ve konuşma yapma konusundaki davetlerini kabul ettiğini de belirten Nestoros, yurt dışına, bu insani sorununun çözümüne ulaşmak istedikleri mesajını vermeyi istediklerini ifade etti.

Muhataplarını, Komite’nin çalışmaları ve başka kemiklerin bulunmasıyla ilgili çabaların bugün nerede bulunduğu konusunda bilgilendirdiklerini dile getiren Nestoros, henüz kazı yapmaya başlamadıkları askeri alanlar hakkında da konuştuklarını söyledi.

Kayıplar konusunun çeşitli boyutlarıyla ilgili sorulara da yanıt veren Nestoros, resmi listeye göre, kayıpların toplam sayısının 1508 Kıbrıslı Rum, 493 de  Kıbrıslı Türk şeklinde olduğunu belirtti.

Bugüne kadar, 439 Kıbrıslı Rum ve 140 da Kıbrıslı Türk olmak üzere 579 kişiye kimlik tespiti yapıldığını anlatan Rum üye, 200 vakanın analiz aşamasında olduğunu, 100 vakanın antropolojik ve genetik analiz sırası almak için depolama alanında tutulmakta olduğunu, 80 tane de kimlik tespitine sevk edilemeyen vaka bulunduğunu belirtti.

Nestoros, geriye kalan bin civarında kayıpla ilgili olarak ise henüz herhangi bir unsur bulunmadığını söyledi.

Komite’nin çalışmalarının ne zaman tamamlanacağını düşündüğünün sorulması üzerine ise Nestoros, bugüne kadar hiçbir şey bulamadıkları diğer kayıplarla ilgili olarak bugün kemikleri tespit etmeleri halinde, yaklaşık iki yıla ihtiyaçları olacağını, ancak bunun çok zor olduğunu belirtti.

Nestoros, çaba ve umutlarının, geriye kalan kemikleri önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde bulmak olduğunu da sözlerine ekledi.

FOTİU: “TÜRKİYE’NİN İŞBİRLİĞİ GEREKLİ”

Rum Yönetimi’nin İnsani Konularından Sorumlu Komiseri Fotis Fotiu ise kayıplar konusunda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin konu hakkında işbirliğinde bulunmasının gerekli olduğunu iddia etti.

Fotiu, bir cenaze töreninde yaptığı konuşmada, en önemli ve acil olan şeyin, Türkiye’nin askeri alanların açılmasına, aynı zamanda Türk Ordusu’nun arşivlerine erişilmesine müsaade etmesi olduğunu da savundu.

Fotiu, Türkiye’nin, bazı kalıntıların başlangıçta gömülü oldukları yerden başka yere taşınması konusunda sahip olduğu bilgileri paylaşma yükümlülüğü olduğu iddiasından da söz etti.