Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA Vakfı), ülkedeki yangınlar ve yangın riskleri dikkate alınarak, etkin bir “Yangın Koruma ve Savaş Organizasyonu” oluşturulması ve “Yangın Harekat Merkezleri” kurulması gerektiğini kaydetti.
KEMA Vakfı, yangınların önlenebilmesi veya en az zararla atlatılabilmesi için çevre temizliği, ormanların bakımı, orman yangını tespit kamera sisteminin düzeltilmesi, zirai araçlar, su motorlarının kontrolü ve yangınla mücadele gibi konulara önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
KEMA Vakfı Başkanı Orhan Aydeniz yazılı açıklamasında, küresel ısınmanın etkisini iyice hissettirdiği bu dönemde, ülkede meydana gelebilecek yangın felaketinin etkilerini azaltmak için düşünülecek önlemlerin başında “ormanların ve ulusal servet kaynaklarının etkin bir şekilde korunması ve alanlarının artırılması” geldiğini belirtti.
Ülke ormanlarının her zaman yangın riski ile karşı karşıya olduğunu, bu tehlikenin geçmişte olduğu gibi bugün de, gelecekte de her zaman bir tehdit olarak karşılarında olacağına dikkat çeken Aydeniz, “Bu nedenle tüm olanaklarımızı seferber ederek, çok iyi çalışan etkin bir Yangın Koruma ve Savaş Organizasyonu oluşturmak zorundayız” dedi.
Aydeniz, ne kadar önlem alınırsa alınsın yangın çıkmasının önlenemeyeceğini ancak alınacak etkin önlemlerle yangınların en az zararla veya zararsız bir şekilde atlatılmasını sağlayabileceklerini ifade ederek, yangınlara karşı alınacak önlemler konusunda ilgili yasa ve tüzüklerin devlet, kurum ve kuruluşlara birçok görevler yüklediğini kaydetti.
Yangın önlemlerinin birçoğunun hala hayata geçirilmediğini savunan Aydeniz, şu eleştirilerde bulundu:
“İlk müdahale ekipleri bugün hala daha tam kapasite ile çalışabilecek duruma getirilmemiştir. Orman yangınlarını tespit amaçlı ormanlara kurulan kamera sistemindeki arıza uzun zamandan beri giderilmediği için sistem devre dışı bırakılmıştır. Yangın koruma ve yangınlarla mücadelede görev yapacak mevsimlik işçi istihdamı yapılırken popülist davranıldığı için yangınlarla mücadelede kullanılan araçlarda görevlendirilecek nitelikli eleman yokluğu nedeniyle verimli bir çalışma yapılamıyor.
Orman yangın yol ve şeritlerinin temizlenmesi bu yüzden aksamaktadır. Yasaya göre ana yolların her iki yanı yabancı otlardan temizlenmesi gerekiyor. Haziran ayı sonuna gelmiş olmamıza rağmen değil ana yolların iki yanı, refuj içerisindeki otlar bir çok yolda temizlenmemiştir. Tüm bunlar yangına davetiye çıkarmakta, yangın riski taşımaktadır.
Yine yürürlükteki tüzüğe göre hasatta çalışacak zirai araç ve gereçler ile akaryakıtla çalışan bahçe su motorlarının muayeneden geçirilmesi ve muayeneyi geçti belgesi verilmesi için Polis Genel Müdürlüğü ve Su İşleri Dairesi Müdürlüğüne görev vermektedir. Tüzüklerde yer alan önlemler tam olarak alınmadığı ve uygulanmadığı için hasat sırasında yangınlar çıkmaktadır.”
Orhan Aydeniz, buna örnek olarak bir süre önce Koruçam’da çıkan yangını göstererek, tüm ilçelerde Kaymakam başkanlığında, Su İşleri Dairesi, bölge itfaiye şubesi, Orman Dairesi, Karayolları Dairesi, İlçe Belediyeleri ve Sivil Savunma Teşkilatının temsilcilerinden oluşan “Yangın Harekat Merkezleri” kurulması gerekliliğine dikkat çekti.
Aydeniz, yangınlara havadan müdahale etmek için kiralanacak helikopterin, orman yangınlarının büyümeden ve zarar yapmadan söndürülmesinde büyük yarar sağlayacağını ancak “helikopter kiraladık, yangını helikopter söndürür” rehaveti içerisinde olunmaması gerektiğini, devletin kurum ve kuruluşlarının da görevlerini hiç eksiksiz yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
Aydeniz, KEMA Vakfı olarak yasa ve tüzük gereği kurum ve kuruluşların almaları gerekli yangın koruma önlemlerinin gerçekleşmesi konusunda çaba göstererek bunun takipçisi olacaklarını da vurguladı.