22 Temmuz 2010 yılında KKTC Meclisi tarafından bir araştırma komitesi kurulur. Genel Kurul’un 73’üncü birleşiminde bu karar OYBİRLİĞİ ile alınır. Araştırma Komitesi, “Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın Bugünkü Duruma Gelmesinin Nedenlerini” ortaya çıkartmak amacıyla kurulur. Fakat herhangi bir sonuca ulaşamadan türlü ayak oyunlarıyla dağıtılır. Şimdilerde yeni kurulan araştırma komitesinin görev süresi defalarca uzatıldı. Anlaşılan yine sonuç çıkmayacak. Zaten bu komitelerin YAPTIRIM GÜCÜ OLMADIĞINDAN, çıkacak olan sonuç da raflarda tozlanıp tarihe gömülecektir. KADÜK olan/EDİLEN raporun hazırlık aşamasında, tam 20 yetkili kişinin ifadesine başvurulmuştu. Komite 9 toplantı yapmıştı. Yapılan ne idi? 2000 yılından itibaren 10 yıllık bir süre incelenmişti. Çöpe giden RAPOR MÜSVEDDESİNDE çok ilginç tespitler ve iddialar vardı. Tabii ki bu 10 yıllık sürenin son 2 yılı hakkında, 22 Kasım 2011 tarihine kadar veriler henüz hazırlanamamıştı. Şimdi hazırsa bunlar da halka açıklanmadı. Yandaki mali tablolardan anlaşılacağı üzere şirket 2000 yılında; 4.057.039 TL. Faaliyet Zararı açıklarken bu zarar 2008 yılına gelindiğinde; 56.513.487 TL. ’ye ulaşmıştı. Dolar cinsinden ifade edecek olursak; 2000 yılında Faaliyet Zararı; 6.045.420 USD. ve devamla 2008 yılı sonunda ise; 37.369.231 USD. ‘ye ulaşmıştı. Brüt satış karı ise tarihinde ilk kez 2006 yılında -2,7 Milyon USD. 2007 yılında ise; 2008 yılında ise -17,4 Milyon USD.’ye ulaşmıştır. 2005 yılından sonra şirket süratle, iflasa doğru İRTİFA kaybetmektedir. Yukarıdaki tablonun oluşmasına neler etken olmuştur?
- Uçak Bakım ve Malzeme Giderleri %45 artmıştır.
- Bilgisayar Teçhizat Bakım ve Onarım Giderleri %1443 artmıştır.
- Personel Giyim Giderleri %1345 artmıştır.
- Diğer Bakım ve Onarım Giderleri %177 artmıştır.
- Basılı Evrak, Kırtasiye ve Büro Malzemesi Giderleri %83 artmıştır.
- İşletme Giderleri %20 artmıştır.
- TROYKA Rezervasyon Sistemi zamanından önce ve BELEŞ kullanılırken bu sistem terk edilmiş ve 944.939 USD. harcanarak başka bir sisteme geçilmeye çalışılmıştır(SABRE Sistemi). Kullanım ücretleri de bu rakama dâhil edilirse 2,5 yıllık sürede yaklaşık 3,8 Milyon USD. ödeme gerçekleştirilmiştir. Sonuç fiyaskodur. Sistem bir türlü devreye sokulamamakta ve işler aksamaktadır.
- Yeni sisteme geçişte yaşanan başarısızlıklar nedeni ile muhasebe ve bilet satışlarında çok zor durumlarda kalınmış ve acentelerin çoğu BAŞKA HAVA YOLLARI ŞİRKETLERİNİN biletlerini satmak zorunda kalmıştır.
- Farklı uçak tiplerinin filoya katılması ile oluşan yeni ve yüksek maliyetli yedek parça stoku, yeni uçuş ekibi yetiştirme maliyeti ve teknik yönden oluşan diğer maliyetlere katlanılması.
- Arızalanan uçakların, birkaç milyon Dolara bitirilebilecek masraflarının 10 Milyon Dolara ulaşması.
- İSKANDİNAVYA OPERASYONU olarak isimlendirilen charter anlaşmasına bağlı olarak ciddi zararların oluşması ve yüksek maliyetli uçak kiralama yoluna gidilmesi(Mart 2009’dan itibaren aylık 517.000 Dolar ve ilave olarak uçulan her blok saat başına 1.000 Dolar ek ücret).
- Diğer özel hava yolu şirketlerinin KKTC’ye gelmesi ve Pazar payındaki azalma ve rekabetçi bir fiyat politikasının izlenmemesi.
- Bazı seyahat acentelerine ciddi imtiyazların tanınması.
- Dünyaca uygulanan ambargolar.
Yukarıda sıralanan İDDİALAR henüz KKTC Meclisi Araştırma Komitesi’nce doğrulanmadı. Komite çalışma süresini 3 aylık sürelerle uzatmaya devam ediyor. Komite sonuçta hiçbir MÜEYYİDE uygulayamayacak. Suçlular cezasız mı kalacak? Ellerini kollarını sallayarak orda burda bize NUTUK SALLAMAYA devam mı edecekler? Milli Havayolumuzun batırılma nedenleri herkesçe bilinmeli ve “BATIMDA” emeği geçenler yargılanıp cezalandırılmalıdır.