Kıbrıs'ın güneyinde TC ürünü alım-satımı yasal mı?

Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis açıkladı...

Güney Kıbrıs’ta Türkiye menşeli ürünlerin satışının yasal olduğu belirtilirken, bir buçuk yılda Türkiye ya da üçüncü ülkelerden Türk menşeli 197 bin Euro’luk giyim ve 20 bin Euro’luk ayakkabı ürünün ithal edildiği haber verildi.

Politis gazetesi “Türk Ürünleri Yasal” başlığıyla verdiği haberinde, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in, Türk ürünlerinin Güney Kıbrıs’a ithaline ve burada satışına izine verilip verilmediğiyle ilgili vatandaşların hep aklına takılan ve Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis tarafından dile getirilen soruya yanıt verdiğini yazdı.

Habere göre Yeorgiadis, Türkiye menşeli giyim ve ayakkabı ürünlerinin gerek doğrudan, gerekse üçüncü ülkeler üzerinden ithalinin, ayrıca bu tür ürünlerinin diğer AB üyesi ülkelerden naklinin tamamen yasal olduğunu belirtti.

Bu tür ürünlerin gerek Türkiye’den, gerekse diğer bir üçüncü ülkeden ithali durumunda gümrük kontrolüne tabi tutulduğunu anlatan Yeorgiadis, bu tür ürünlerin diğer AB ülkelerinden naklinin olması durumunda, Avrupa’da serbest dolaşımda olduğundan, kanunlara göre herhangi bir gümrük kontrolüne tabi tutulmadığını söyledi.

Yeorgiadis ayrıca, AB’nin Türkiye ile olan gümrük birliği anlaşmasından ötürü bu tür ürünlerin Güney Kıbrıs’a vergiden muaf ithal edildiğini belirtti.

Son bir buçuk yıldır Türkiye’den ya da diğer üçüncü ülkelerden Güney Kıbrıs’a giden Türkiye menşeli giyim ürünlerinin değerinin yaklaşık 197 bin Euro, ayakkabı ürünlerinin de yaklaşık 20 bin Euro olduğu bilgisini veren Yeorgiadis, söz konusu meblağın ötesinde, AB üye ülkelerinden ithal edilen bu tür ürünlerin de olduğunu, ancak bunlar serbest dolaşımda olduğundan Rum Gümrük Dairesi’nin değerlerini hesaplayacak konumda olmadığını söyledi.

Yeorgiadis, Türkiye menşeli ürünlerin büyük çoğunluğunun AB üyesi ülkelerden geldiğini de belirtti.

Güney Kıbrıs’taki mağazalarda Türkiye’de üretilmiş kıyafet ve ayakkabı ürünlerinin satıldığını teyit eden Yeorgiadis, bunların yasadışı olarak KKTC’den getirildiği anlamına gelmediğini vurguladı.

Yeorgiadis, ancak bazı ürünlerin yasadışı yollardan geçirilmesi ihtimalini de reddetmedi.

Türk menşeli ürünlerin yeşil hat üzerinden naklinin, değerinin kişi başı 260 Euro’yu geçmesi durumunda yasak olduğunu belirten Yeorgiadis, fikrî mülkiyet hukukunu ihlal eden ürünlerin (yani sahte ürünlerin) geçirilmesinin de yasak olduğunu belirtti.

Alithia gazetesi “Giyim için 197 Bin, Ayakkabı İçin 20 Bin Euro” başlığıyla verdiği haberinde, Yeorgiadis’in sunduğu verilere göre geçiş noktalarında el konulan ürünlerin rakamına da yer verdi.

2015 yılında geçiş noktalarında yapılan kontrollerde fikrî mülkiyet hukuku ihlali nedeniyle 2 bin 658 parçaya el konulduğunu kaydeden gazete, Ocak-Ağustos 2016 yılında ise rakamın 2 bin 921 olduğunu yazdı.

Gazete, el konulan ürünlerin çoğunun Türkiye menşeli olduğunu savundu.

Habere göre, zaman zaman mağazalarda da kontroller yapılıyor.

Haravgi gazetesi ise haberi “Kıbrıs Piyasasında 220 Bin Euro Değerinde ‘Made in Turkey’ Ürünleri… Maliye Bakanı: ‘Türk Ürünleri İthalatları Tamamen Yasal’ ” başlıklarıyla verdi.